Optima-käyttöohjeet
  Mikä on Optima?
  Mitä Optimassa voi tehdä?
  Mitkä ovat laitteisto- ja ohjelmavaatimukset Optiman käytölle?
  Miten Optimaan kirjaudutaan?
  Optiman rakenne
  Oma tila  my
  Työtilat workspace
  Objektien luominen ja tiedostojen tuominen Optimaan

Mikä on Optima? 

Optima on Discendum Oy:n kehittämä ja ylläpitämä verkkotoimintaympäristö. Optima on innovatiivinen verkkoympäristö, joka antaa mahdollisuudet toteuttaa monentyyppisiä oppimismalleja ja pedagogisia ajatuksia. Siinä yhdistyvät sekä tehokkuus ja monipuolisuus että vaativan projektiopiskelun edellyttämät monipuoliset ryhmätyöskentely- ja vuorovaikutustoiminnallisuudet.

Mitä Optimassa voi tehdä? 

Optima-ympäristössä työskennellään yhdessä tai useammassa eri työtilassa työtila. Vasemmalla näkyvät Työtilat-otsikon alla ne työtilat, joiden työskentelyyn voit osallistua. Joskus käytössä on työtilaluokkia työtilojen järjestelyyn, jos näet työtilaluokkia classes, klikkaa ne auki nähdäksesi varsinaiset työtilat.

Työtilassa voit tehdä hyvin monenlaisia asioita:

 oma tila  Omassa tilassa näet kootusti kaikki Optimassa olevat tehtäväsi, dokumenttisi ja viestisi. Sieltä käsin voit seurata arviointia ja määrittää omia asetuksiasi. 

Mitkä ovat laitteisto- ja ohjelmavaatimukset Optiman käytölle? 

Optiman käyttöä varten tarvitaan tietokone, Internet-yhteys ja selain. Suosittelemme käyttämään mahdollisimman uusia versioita selaimista. Optiman käyttöä tuetaan seuraavilla selaimilla: Mozilla Firefox, Google Chrome ja Microsoft Internet Explorer. Internet Explorer -selaimilla ominaisuudet testataan toimiviksi versioilla 9, 10 ja 11.

Osa Optiman toiminnallisuuksista vaatii selaimeen Java Plug In -asennuksen. Siitä tarkemmin: Ohjeita selainten asetuksista.

Alkuun


Miten Optimaan kirjaudutaan? 

Kirjoita selaimen osoiteriville kirjautumisosoite, joka sinulle on ilmoitettu. Osoite voi olla esimerkiksi https://optima.discendum.com/ tai se voi olla pidempi (esim. asiakasorganisaation nimi voi olla osoitteen lopussa.) On myös mahdollista, että osoitteen alkuosa on erilainen. Tarkista siis saamasi osoite ja valitse lopuksi Enter.

Kun yhteys on saatu, ilmestyy näyttöön sivu, jossa sinulta pyydetään käyttäjätunnusta (user account) ja salasanaa (password).

Huomioi, että selain lukee salasanojen pienaakkoset eri kirjaimiksi kuin suuraakkoset.

Klikkaa lopuksi Kirjaudu sisään (Login) tai paina Enter.

Alkuun


Optiman rakenne 

Yläpalkin toiminnot 

Käyttöoikeuksista riippuen näkyvissä on erilaisia toimintoja:

Ympäristön vaihtaminen
Jos sinulla on pääsyoikeus useampaan ympäristöön samalla tunnuksella, voit yläpalkin nuolen avulla vaihtaa ympäristöä (nuoli löytyy ympäristön nimen perästä).

Linkit
Tämä toiminto tarjoaa sinulle valikoituja linkkejä eri sivustoille tai palveluihin.

Ohjeet
Ohjeet-painikkeesta saat esiin Optima-ohjeita.

Oikean yläkulman oma kuva
Omaa kuvaasi klikkaamalla saat esille valikon, jossa voi olla osa tai kaikki näistä toiminnoista: Kielenvaihto (FIN, ENG, jne), Käyttäjäkortti, Vaihda salasana ja Poistu. (Kielenvaihto voi olla mahdollinen myös: täällä: Oma tila > Käyttäjäkortti > Asetukset).

Yläpalkin alla

Käyttöoikeuksista riippuen näkyvissä voi olla erilaisia toimintokuvakkeita näkyvissä. 

Kalenteri, Uudet ja muokatut objektit, Yhteystiedot, Vaihda salasana, Ilmoitukset, Omat tulokset, Suoritustenn hallinta, Ilmoittautuminen ja Oma portfolio.

Nämä toiminnot löytyvät myös Omasta tilasta, jos se on määriteltynä käyttöösi. 

Vasen alue (Työtilat-listaus)  


home  painike avaa Optiman aloitusnäkymän.

oma tila Oma tila -painike avaa käyttäjälle erilaisia toimintoja liittyen käyttäjän henkilökohtaiseen työskentelyyn. Katso tarkemmin alla kohta Oma tila.

adm  -painike näkyy käyttäjille, joille on annettu oikeuksia Optiman ympäristönhallintaan.

smallerlarger  -painikkeilla voi siirtää työtilalistauksen pois näkyvistä ja takaisin näkyviin. 

Työtilat -otsikon alla näkyvät allekain työskentelytilat (kurssit) työtila. Työtilat voivat olla ryhmiteltynä työtilaluokkiin classes.

Työtiloissa sijaitsee erilaisia Optiman objekteja - katso tarkemmin Objektityypit-ohjeesta.

Vasemmalla alueella olevien dokumenttien, toimintojen, kansioiden ja työtilojen nimien perässä olevan shortcut-kuvakkeen kautta löytyvät Objektin hallinta-, Kansion hallinta- ja Työtilan hallinta -toiminnot.


Päänäkymä

Optiman aloitusnäkymässä päänäkymän sisältö riippuu hallinnoijan tekemistä määrityksistä. Näkyvissä voi olla ilmoituksia tai ohjeita, linkkejä tai toimintoja. Työtiloissa avattava materiaali tai erilaiset toiminnot avautuvat päänäkymään.

Alkuun


my Oma tila  

Oma tila on henkilökohtainen alueesi, josta löydät erilaisia tietoja ja toimintoja ympäristössä työskentelemiseen liittyen.

 takaisin  -painiketta klikkaamalla pääset takaisin työtiloihin.  Tämä tapa jättää Oman tilan viimeksi käytetyn toiminnon auki, eli seuraavalla kerralla Omaa tilaa avatessa se aukeaa siitä kohdasta, mihin jäit.


Käyttöoikeuksistasi riippuen sinulla on Omassa tilassasi käytössä seuraavia toimintoja:

Uutta ja ajankohtaista

Ilmoitukset
Saat esiin ympäristöä tai työtiloja koskevia ilmoituksia.

Kalenteri
Voit tehdä uusia kalenterimerkintöjä tai seurata ympäristössä oleviin kalentereihin tehtyjä merkintöjä.

Uudet ja muokatut
Tähän listautuvat eri työtilojen uusi ja muokattu materiaali sekä uudet viestit. Joka kerta työskentelyä aloittaessasi voit tarkistaa täältä, mitä ympäristössä on tapahtunut edellisen käyntisi jälkeen. Tähän kohtaan on myös listattu kaikki viimeisen vuorokauden aikana luodut uudet objektit ja kaikki lukemattomat viestit keskustelualueilta.

Viimeksi avatut
Tässä näkymässä näet kymmenen viimeksi avamaasi objektia ja avausten ajankohdat. Voit avata objektit uuteen ikkunaan tai omassa sijaintikohteessaan.

Omat viestit

Keskustelualueet
Tästä saat esiin kaikkien keskustelualueiden viestit.


Yksityiset viestit
Yksityiset viestit -toiminto on tarkoitettu kahden käyttäjän väliseen "pikaviestintään", joka tarkoittaa, että viesteille ei aseteta aihetta ja kaikki viestit tietyn käyttäjän kanssa kerääntyvät yhteen ketjuun. Näet ketjut tässä näkymässä.

Chat
Täältä näet kaikki ympäristössä olevat Chat-objektisi.

Käyttäjätiedot

Käyttäjäkortti
Yhteystietosi näkyvät työtilojen jäsenille ja voit vastaavasti nähdä muiden jäsenten yhteystiedot wsusers kuvakkeen kautta (kuvake löytyy työtilaa avatessa sen oikeasta yläkulmasta), kohdasta Työtilan jäsenet. Yhteystietojen näkymisen muille jäsenille voi tarvittaessa estää kohdasta Asetukset. Tällöin yhteystiedot näkyvät vain ympäristön hallinnoijalle.

Vaihda salasana
Salasanassa voi käyttää numeroita sekä pieniä ja isoja kirjaimia. Minimimäärä on kuusi (6) merkkiä. Salasanassa ei saa käyttää erikoismerkkejä. Syötä ensin vanha salasana ja sen jälkeen uusi salasana kahteen kertaan. Hyväksy muutos OK-painiketta klikkaamalla. Huomaa, että salasanaasi ei voi tarkistaa mistään myöhemmin. Jos unohdat salasanasi, sinulle on asetettava uusi salasana.


Omat opinnot


Omat tulokset
Haku-toiminnolla voit hakea tehtävätyypeittäin tai työtiloittain suorituksiasi.

Suoritusten hallinta
Oletusnäkymässä esiin tulevat ne tehtävät, jotka sinulla on tarkistamatta. Haun avulla voit etsiä kaikki suoritukset, myös jo aiemmin tarkistetut.

Kurssirekisteri
Käyttäjä, jolle on ympäristön kurssiasetuksissa (Lisää kurssirekisterin käyttöoikeuksia) määritelty oikeudet tarkastella kurssirekisteriin kirjautuneita suorituksia, voi etsiä suorituksia esim. käyttäjän nimen, kurssin nimen, kompetenssin tai metatiedon mukaan. Tiedot listautuvat hakukenttien alle listana.

Kurssitulokset/Kurssiyhteenveto
Käyttäjä, joka on suorittanut kurssityötilatyyppisiä kursseja, näkee tässä näkymässä yhteenvedon näistä työtiloista.
Kurssiyhteenveto näkyy sellaisille käyttäjlle, joiden profiilissa on valittuna Käyttäjällä on oikeus kaikkiin ympäristötason kurssitoimintoihin -valinta. Tässä näkymässä voidaan tarkastella ympäristön kurssityötilojen suoritustietoja keskitetysti.

Ilmoittautuminen
Voit ilmoittautua tämän toiminnon kautta työtiloihin. Ilmoittautuminen voi antaa pääsyn suoraan työtilaan tai se voi vaatia hyväksynnän.


Ilmoittautumisten hallinta
Näkymässä tulee esiin kaikki ympäristössä olevat työtilat, joissa on ilmoittautuminen käynnissä. Työtilat aakkosjärjestyksessä; ilmoittautuminen voidaan asettaa vakiotyötiloihn ja kurssityötiloihin. Klikkaamalla työtilakohtaista riviä saa siihen liittyviä tietoja enemmän auki: Käsittele hakijoita - painikkeen kautta pääsee hyväksymään/hylkäämään käyttäjiä ja lähettämään viestin näille.

Open badge -osaamismerkit
Mikäli ympäristöön on kytketty Open Badge Factory -tili ja sinulle on profiilin tai muuta kautta annettu oikeus hallinnoida ympäristön osaamismerkkejä, näet tämän otsikon myös Omassa tilassa. Ohjeet liittyen osaamismerkkeihin löydät kunkin välilehden ?-merkin alta.

Omat materiaalit

Pilvipalvelut
Yhdistettyäsi SkyDrive, GoogleDrive ja/tai Misrosoft Office 365 -tilisi Optima-ympäristöön voit linkittää ja kopioida dokumentteja näistä pilvipalveluista Optimaan. Yhdistämisen voi tehdä joko Omassa tilassa tai kun ensimmäisen kerran käyttää toimintoa) Uusi objekti > Linkitä tai kopioi tiedosto pilvipalvelusta). Kun yhdistäminen on tehty, näet kyseisen pilvipalvelun päätasolla olevat dokumentit listana. Näitä dokumentteja voit nyt kopioida tai linkittää pilvipalvelusta Optimaan.

Omat dokumentit
Kaikki eri työtiloissa olevat omat objektisi ovat tässä lueteltuna.

Kirjanmerkit
Jos olet työtiloissa toimiessasi merkinnyt kirjanmerkkejä joihinkin objekteihin (Objektin hallinta > Muut toiminnot > Lisää kirjanmerkki) ja kirjoittanut kommentin siihen yhteyteen, näet ne kootusti tässä kohdassa.

Oma portfolio
Mikäli ympäristöön on liitetty Kyvyt.fi -portfoliopalvelu, Oma portfolio näkyy Omassa tilassa.

Henkilökohtainen kansio
Tämä on täysin henkilökohtainen kansiosi, jonne voit luoda ja tuoda omia objektejasi. 

Alkuun


Työtilat  workspace 

Optiman vasemmalla alueella näet yhden tai useamman työtilan. Sinulla voi olla erilaisia oikeuksia toimia eri työtiloissa. 

Halutessasi työtilojen aloitusnäkymään eli ylimälle tasolle, klikkaa otsikkoa Työtilat

Työtila on ympäristössä oleva oma kokonaisuutensa. Se voi olla esim. yhden verkkokurssin suorittamiseksi rakennettu kokonaisuus. Jos olet suorittamassa vain yhtä verkkokoulutusta, et välttämättä huomaa eroa työtilan ja ympäristön välillä. Mutta jos olet jäsenenä kahdessa tai useammassa työtilassa, huomaat, että voit toimia yhdessä työtilassa kerrallaan ja että ympäristö on laaja kokonaisuus, jonka osia työtilat ovat. 

Työtilat saattavat poiketa toisistaan muutenkin kuin sisällöllisesti. Työtilan rakenne, sinulla siellä käytössä olevat toiminnot ja jopa siellä käytetty kieli voivat olla erilaisia. Työtilan hallinnoija on määrittänyt työtilaa koskevat asetukset siten, että ne sopivat parhaiten juuri kyseisen koulutuksen tarpeisiin.

Työtilat voivat olla luokiteltuna työtilaluokkiin classes. Klikkaa työtilaluokka auki, jolloin näet varsinaiset työtilat.

Työtilassa Työtila voi olla erilaisia dokumentteja, tehtäviä tai viestintään liittyviä toimintoja. Klikkaamalla työtilaa näet sen sisällön: esimerkiksi kansioita, joiden alta avautuu varsinainen koulutus-, tehtävä- tai muu materiaali. Kaikki nämä dokumentit, harjoitukset, keskustelualueet ja toiminnot avautuvat, kun klikkaat niitä.Objektien luominen ja tiedostojen tuominen Optimaan 

Optimaan voi luoda objekteja Optiman omilla editoreilla (esim. Web-editori). Lisäksi Optimaan voi tuoda mitä tahansa tiedostoja omalta tietokoneelta (esim. pdf-tiedosto). Kun sinulla on oikeus luoda objekteja tai tuoda tiedostoja Optimaan, näet toimintolinkin Uusi objekti.

Uusi objekti -painiketta klikkaamalla saat esille listan niistä objektityypeistä, joita sinun on mahdollista luoda. (Objektityyppien luettelo riippuu profiilimäärityksistä, joita hallinnointipuolella on tehty.) Eri työtiloissa sinulla voi olla erilaiset oikeudet ja erilainen luettelo objektityypeistä.

Kaikille objekteille tulee määrittää nimi ja niiden asetukset tulee tarkistaa. Ohjelma tarjoaa aina oletusnimen, mutta nimi voi olla syytä vaihtaa sopivammaksi. 

Objektin luomisen jälkeen saat ilmoituksen, että objekti on luotu ja näkymässä on linkki, josta voit tarkistaa käyttöoikeudet objektiin. Lukuoikeus mahdollistaa objektin näkemisen ja kirjoitusoikeudet antavat oikeuden muokata objektin sisältöä. Oletuksena lukuoikeudet ovat joko sinulla tai kaikilla, ja oletuksena kirjoitusoikeudet ovat yleensä vain sinulla.

Voit milloin tahansa myöhemmin muuttaa kaikkia objektin asetuksia tai käyttöoikeuksia.  Avaa objekti ja klikkaa sen jälkeen objektin nimen perässä näkyvää hammaratasta shortcut, josta saat auki valikon. Toiminnossa Yleisasetukset voit muuttaa objektin nimeä ja eräitä muita astuksia.Käyttöoikeudet-kohdassa voit tarkistaa luku- ja kirjoitusoikeudet. Lisäksi tämän valikon toimintojen avulla voit kopioida, siirtää tai linkittää objektin toisaalle ympäristössä. 

Jos sinulla on käytössä Oma tila, siellä voi olla käytössäsi Henkilökohtainen kansio. Kun avaat sen, näet toiminnon Uusi objekti, jota klikkaamalla näet, millä tavoin voit tehdä erilaisia objekteja sinne.  Kansioon voi esim. laatia teksti- tai html-sivuja tai voit tuoda tiedostoja omalta tietokoneeltasi riippuen sinulle määritellyistä käyttöoikeuksista. Tämä kansio on täysin henkilökohtainen, kukaan ei voi nähdä siellä sijaitsevia objektejasi. Kansiosta voit siirtää valmiita objekteja niihin työtiloihin ja niihin kansioihin, joissa sinulla on kirjoitusoikeus.

Alkuun