Optima - työtilan hallinnoinnin ohjeet
 Toimenpiteet uudessa työtilassa
 Työtilan yleisasetusten tarkistus
 Käyttäjien toimintavaltuudet eli profiilit työtilassa
 Yleistä
 Työtilatason profiilien tarkistus
 Käyttäjien liittäminen työtilan jäseneksi ja jäsenten profiilien määritys
 Työtilan käyttäjien ja objektien oikeuksien tarkistus
 Ryhmien luominen työtilaan
 Työtilan sisältö ja rakenne
 Saman materiaalin hyödyntäminen eri työtiloissa
 Materiaalin linkittäminen
 Materiaalin kopioiminen
 Materiaalin hallinta työtilassa
 Työtilan kansioiden ja muiden objektien sijainti
 Työtilan aloitussivu
 Työtilan ilmoitus
 Materiaalin/Objektien erilaiset toimintatilat
 Kansion aloitussivu
 Kansion objektit avautuvat tietyssä järjestyksessä
 Objektien käyttöoikeuksien määrittely
 Objektin voimassaoloaika
 Materiaalin luominen
 Yleisohjeet
 Tuo omalta koneelta:
 Uusi objekti> Tiedosto Tiedosto (ja tuodun tiedoston muokkaaminen)
 Uusi objekti> Upload Useita tiedostoja
 Uusi objekti> SCORM SCORM-materiaalia
 Uusi objekti> Mediatiedosto Video- tai äänitiedosto
 Aineisto:
 Uusi objekti> Linkki Tee Internet-linkki
 Uusi objekti> Tekstidokumentti Luo tekstisivu
 Uusi objekti> HTML Luo HTML-sivu (Optima Akatemian www-sivuilla)
 Uusi objekti> Nauhuri Nauhoita ääni- tai videotallenne
 Uusi objekti> Videoesitys Tee videoesitys
 Uusi objekti> Pilvipalvelut Linkitä tai kopioi tiedosto pilvipalvelusta (Optima Akatemian www-sivuilla)
 Uusi objekti> RSS Luo RSS-objekti
 Hallinta ja rakenteet:
 Uusi objekti> Kansio Luo kansio
 Uusi objekti> Linkki kansioon Luo linkki kansioon
 Uusi objekti> Kansiot jäsenille Luo kansiot työtilan jäsenille
 Uusi objekti> Useita objekteja Kopioi, linkitä tai siirrä useita objekteja
 Uusi objekti> kooste Kokoa sisältöä koosteeksi (Optima Akatemian www-sivuilla)
 Uusi objekti> Toiminto Luo toiminto
 Viestintä ja vuorovaikutus:
 Uusi objekti> Keskustelualue Keskustelualue
 Uusi objekti> Päiväkirja Päiväkirja
 Uusi objekti> Kirjoitusalue Kirjoitusalue
 Uusi objekti> Kalenteri Kalenteri
 Uusi objekti> Chat Chat-objekti
 Uusi objekti> HTML Videochat-objekti (Optima Akatemian www-sivuilla)
 Uusi objekti> 360 360-arviointi
 Uusi objekti> Osaamiskartoitus Osaamiskartoitus
 Uusi objekti> Palautekysely Palautekysely
 Lisää tehtäviä:
 Uusi objekti> Lomake Lomake (vanha, poistuu pian käytöstä)
 Uusi objekti> Lomake Lomake (uusi) (Optima Akatemian www-sivuilla)
 Uusi objekti>  Roolilomake
 Uusi objekti> Monivalinta- ja aukkoharjoitus Monivalinta- ja aukkoharjoitus
 Uusi objekti> Monivalinta Monivalintatehtävä harjoituksena tai tenttinä
 Uusi objekti>  Mallivastaustehtävä
 Uusi objekti> Palautuslaatikko Palautuslaatikko (Optima Akatemian www-sivuilla)
 Uusi objekti> Tehtävä Tehtävä
 Lisää seurantatoimintoja
 Uusi objekti>  Tulosten yhteenveto
 Uusi objekti> SeurantaobjektiSeurantaobjekti ja Seurantaraportti Seurantaraportti
 Uusi objekti> Ajanseuranta Ajanseuranta
 Uusi objekti> Raportti Raportti (Optima Akatemian www-sivuilla)
 Muita objekteihin liittyviä toimintoja:
 Tallenna objektiksi -toiminto
 Lisäobjekti Lisäobjektit
Materiaalin poistaminen
Materiaalin palauttaminen

TYÖTILAN HALLINNOINTI

Tämän ohjeen lukeminen edellyttää Optima-ympäristön perustoiminnallisuuksien tuntemista, olethan tutustunut ensin ympäristön Ohjeet-painikkeen alta esiin tuleviin käyttöohjeisiin. Jos olet rakentamassa ympäristöä, voit myös aloittaa ohjeisiin tutustumisen Ympäristön hallinnoinnin ohjeista ja voit tutustua sen jälkeen Työtilan hallinnoinnin ohjeisiin.

Alkuun

Toimenpiteet uudessa työtilassa

Aloitusnäkymässä vasemmallaa alueella näet yhden tai useamman työtilan. Näet ne työtilat, joissa olet jäsenenä. Työtiloissa jäsenet voivat olla keskenään eri rooleissa ja toisaalta sama henkilö voi olla eri rooleissa eri työtiloissa. Niinpä esimerkiksi sinä voit olla jossakin työtilassa peruskäyttäjän roolissa ja jossakin toisessa työtilassa voit toimia vastuullisimmassa työtilan omistajan roolissa.

Kun klikkaat työtilan auki, näet sen nimen perässä hammasratas-painikkeen Hallinta. Tästä painikkeesta avautuvat toiminnot, jotka sinulle on annettu työtilaan liittyen. Jos olet työtilan omistaja, näet Työtilan hallinta -valinnan alta kaikki mahdolliset toiminnot, jotka on jaettu otsikoin Hallinta, Materiaalit, Operaatiot ja Muut toiminnot. Näitä käyttäen voit hallita työtilan asetuksia. Voit määrittää muun muuassa sen, ketkä työtilaan pääsevät ja sen, mitä kukin heistä voi työtilassa tehdä. 

Käyttäjiä, joille annat pääsyoikeudet työtilaasi, kutsutaan jäseniksi. Jäseniksi voi liittää käyttäjiä, jotka on luotu ensin ympäristön tasolla. Yleensä ympäristön hallinnoija luo käyttäjät ympäristöön, mutta sinulla voi myös olla oikeus siihen.

Se, mitä jäsenet voivat työtilassa tehdä, määritellään profiililomakkeiden avulla (Työtilan profiilit). Työtilan hallinnassa voi myös määrittää monia muita asioita - ne on selostettu tässä ohjeessa.

Tilanteesta ja aikataulusta riippuen voit valita sopivan työskentelyjärjestyksen. Suosittelemme kuitenkin, että ensimmäiseksi tarkistat työtilasi yleisasetukset ja sen jälkeen oletusprofiilit - ainakin oman profiilisi (supervisor) ja peruskäyttäjien profiilin (user) sekä tarpeen mukaan myös profiilit tutor ja visitor. Sen jälkeen sinun on luonteva valita työtilaan jäsenet ja määrittää heille sopivat profiilit, luoda työtilan ryhmät ja alkaa luoda työtilaan sisältöä (erilaisia materiaaleja ja toimintoja).

Joskus kouluttajille annetaan joitakin ympäristön hallinnointiin liittyviä työkaluja käyttöön, esim. käyttäjien ja ryhmien luominen. Voit tarkistaa, onko sinulla oikeuksia ympäristön hallinnan toimintoihin, silloin näet vasemman alueen palkissa Ympäristön hallinnointi -kuvakkeen ratas. Sitä klikkaamalla sinulle voi avautua vasemmalle yksi tai useampi seuraavista osioista: Käyttäjienhallinta, Lisää uusia käyttäjiä, Profiilit, Ryhmät, Työtilat, Kurssit, Arviointitoiminnit, Toiminnot. Näiden osioiden alla olevista linkeistä sinulle avautuvat ne toiminnot, jotka ympäristön ylläpitäjä on sinulle sallinut. Tutustu ympäristön hallinnoinnin ohjeiden sopiviin kohtiin: Ympäristön hallinnoinnin ohjeet.

Huom. Jos et näe yhtään työtilaa vasemmassa kehyksessä, on todennäköistä, että voit luoda itse itsellesi uuden työtilan. Siirry tällöin Ympäristön hallinnointityökaluihin> Työtilat> Luo uusi työtila. Ympäristön hallinnoinnin ohjeet> Työtilan luominen. 

Alkuun

Työtilan yleisasetusten tarkistus

Työtilan perustiedot

Nimi näkyy käyttäjille vasemmassa kehyksessä. Nimi voi olla maksimissaan 32 merkkiä pitkä.

Työtilaluokka - Työtila voidaan asettaa työtilaluokkiin, jos ne ovat käytössä. Keskitetysti työtiloja voi järjestellä työtilaluokkiin Ympäristön hallinnoinnin kohdassa Työtilat> Työtilaluokat.

Informatiivinen nimi tarkoittaa tekstiä, joka näkyy, kun hiiren osoitin viedään työtilan nimen päälle vasemmassa kehyksessä.

Työtilan kuvaus näkyy käyttäjille ilmoittautumistoiminnon yhteydessä ja aina työtilan info-sivulla.

Työtilan käyttöaika

Työtilan käyttöaika voidaan halutessa määrittää. Jos sitä ei ole määritelty, työtila on aina auki sen jäsenille. Mahdollisen päättymisajan jälkeen työtila näkyy aina omistajalle sekä niille, joilla on valittuna työtilatason profiilissaan kohta "Käyttäjä pääsee työtilaan myös silloin, kun se on alkamis- tai päättymispäivämäärän mukaan suljettu". Päättyneen työtilan merkkinä on väkänen työtilan nimen lopussa.

Jäsenyyden peruminen - Käyttäjille voidaan antaa oikeus poistaa itsensä työtilan jäsenyydestä. Tällöin Työtilan hallinta -painikkeen alla näkyy käyttäjälle toiminto "Poista tunnuksesi työtilasta"

Käyttöoikeudet ja näkyvyys

Omistaja

Työtilan omistaja voidaan vaihtaa Uusi omistaja -alasvetovalikosta. (Tämä valinta ei näy uutta luotaessa). Omistajuus voidaan vaihtaa toiselle työtilan jäsenelle. Työtilan omistajalla on oikeus luoda objekteja työtilan päätasolle - sekä  käyttäjällä, jolla on työtilatason profiilissaan valittuna kohta "Käyttäjällä on oikeus kaikkiin työtilan objekteihin". Työtilan omistajalle määriytyy automaattisesti supervisor-profiili.

Työtilan tyyppi 

 • Työtila on oletuksena tyypiltään vakiotyötila
 • Luottamuksellinen työtila tarkoittaa sitä, että työtilaan pääsee normaalisti ja siellä voi toimia muuten normaalisti, mutta sieltä ei voi kopioida, siirtää eikä linkittää mitään materiaalia muualle. 
 • Materiaalivarastoksi työtila kannattaa määrittää silloin, kun samaa materiaalia aiotaan käyttää linkittämällä useassa eri työtilassa. Tällöin materiaalin luku- ja kirjoitusoikeuksista ei tarvitse välittää. Eli kun objekteja linkitetään materiaalivarasto-tyyppisestä työtilasta, Optima ei tarkista objektin käyttöoikeuksia. Tässä toimintatavassa saadaan myös etu materiaalin päivitykseen liittyen: Riittää, että materiaalia päivitetään vain yhdessä paikassa.
 • (Tämä valinta ei näy uutta työtilaa luotaessa) Kun työtila on arkistoitu, se ei näy vasemmassa kehyksessä, ei edes omistajalle. Se voi olla päättynyt tai avoin työtila, mutta siellä ei voi työskennellä, koska sitä ei näy. Arkistoidut työtilat löytyvät Työtilat-otsikon oikealla puolella olevan hammasrattaan kautta: Arkistoidut työtilani ja/tai ympäristön hallinnan kohdasta Työtilat> Arkistoidut työtilat.

Piilota vasemmasta kehyksestä - Työtilan voi  piilottaa, jolloin sitä ei näe vasemmassa kehyksessä kuin sen omistaja sekä käyttäjä, jolla on ympäristötason profiilissaan valittuna kohta "Käyttäjällä on oikeus toimia kaikissa työtiloissa ja määritellä työtilaluokkia".  Työtilaan voidaan määritellä jäseniä, ja se voidaan tehdä valmiiksi - mutta sitä ei näy vasemmassa kehyksessä. Piilotetun työtilan materiaalit ovat kuitenkin avoimia esim. Haun kautta.

Kansioiden järjestys: Valittu järjestys / Järjestä aakkosjärjestykseen - Työtilassa voidaan asettaa kansiot käsin haluttuun järjestykseen (Työtilan hallinta > Näytä lisää > Kansioiden järjestys, Materiaalit-otsikon alla) tai ne voisaan asettaa näkymään aakkosjärjestyksessä vasemmassa kehyksessä. Vaikka uusia kansioita lisätään, aakkosjärjestyksessä näkyminen säilyy automaattisesti. HUOM! Aakkosjärjestyksessä näyttäminen koskee ainoastaan vasemman kehyksen selailua työtiloissa. Kansiot näkyvät todellisessa järjestyksessään esim. kopiointi- ja siirtotoimenpiteiden yhteydessä näytettävissä käyttöliittymissä. (Toiminto ei vaikuta kansioiden alikansioihin vaan toiminto on otettavissa käyttöön kansiokohtaisesti.)

Työtilan objektien oletuslukuoikeudet -kentässä valitaan, millaiset lukuoikeudet tulevat oletukseksi työtilassa luotuihin objekteihin. Lukuoikeuden voi määrittää kaikille työtilan jäsenille tai vaihtoehtoisesti vain objektin omistajalle. Huomaa, että käyttäjille voi antaa oikeuden muuttaa oletusasetuksia, tällöin työtilatason profiilin kohta "Käyttäjä voi vaihtaa omien objektiensa luku- ja kirjoitusoikeuksia" tulee olla valittuna.

Työtilan jäsenlista - Jos tämä kohta on valittuna, työtilan jäsenet näkevät Jäsenet-kuvakkeesta työtilansa jäsenet ja heidän käyttäjäkorttinsa. Kansioita avatessa esiin tulee kuvake, josta kansion käyttäjälistan saa esiin.

Jäsenkiintiö voidaan tarvittaessa määrittää. Jos kohtaan jätetään nolla, ylärajaa ei käytännössä ole. Jäsenkiintiön voi määritellä ainoastaan admin-tason käyttäjä. Työtilan supervisor ei välttämättä voi itse määrittää kiintiötä.

Ilmoittautuminen

Jotta Ilmoittautuminen-kohta näkyy, pitää Ympäristön hallinnan kohdassa Työtilat>Ilmoittautuminen olla valittuna "Ilmoittautumistoiminto käytettävissä työtiloissa". Kun tämä kohta valitaan käyttöön, tulee esiin seuraavia asetuksia: (Työtilaan ilmoittautumismahdollisuus osoitetaan käyttäjälle Ilmoittaudu-kuvakkeella aloitusnäkymässä, pääkehyksen yläosassa.)

 • Valitse Käytössä ensimmäisessä kohdassa
 • Ilmoittautumisen kohdentaminen - SIlmoittautumismahdollisuus voidaan antaa kaikille ympäristön käyttäjille tai ilmoittautumisen voi rajata tiettyjen työtilojen jäsenille tai tietyille ympäristötason ryhmille. 
 • Kuvaus ilmoittautumista varten - Tämä teksti näytetään ilmoittautumisen yhteydessä.
 • Ilmoittautumiselle voidaa asettaa aikarjat.
 • Ilmoittautumisien käsittely
  - Automaattinen hyväksyminen: Käyttäjän jäsenyys alkaa heti, jos paikkoja on vapaana (jos jäsenkiintiö ei ole täynnä). llmoittautumisen jälkeen hän siis näkee työtilan vasemmassa kehyksessä ja pääsee tarkastelemaan sen sisältöä käyttöoikeuksiensa puitteissa.
  - Manuaalinen hyväksyminen: Käyttäjä saa jäsenyyden, kun työtilan hallinoija on hyväksynyt hänet jäseneksi. Tämä tapahtuu Jäsenet-toiminnossa ja/tai Hakeneet-kuvakkeen kautta, joka näkyy työtilaa avatessa.
 • Ilmoittautumisen perumisen voi sallia tapahtuvaksi aina tai vain ennen tiettyä päivämäärää. Kun käyttäjää ei ole vielä hyväksytty jäseneksi, hän voi perua ilmoittautumisensa Ilmoittaudu-toiminnon kautta> Peru ilmoittautuminen.
 • Yksinkertainen kysely - Ilmoittautumisen yhteyteen voidaan valitaan esikysely, eli työtilan hallinnoija voi lisätä jonkin kysymyksen tai muun pyynnön. Käyttäjä näkee ilmoittautumistoiminnossa kyseisen kurssin ilmottautumisnäkymässä kentän, johon hän voi kirjoittaa halutun viestin. Työtilan hallinnoija voi lukea nämä viestit Ilmoittautumisten hallinta -näkymässä valitsemalla työtilan, klikkaamalla Käsittele hakijoita > Raportti esikyselystä.

Klikkaa lopuksi OK.

- Se, joka luo työtilan, on oletuksena työtilan omistaja. Työtilan omistajaksi voidaan myöhemmin määritellä kuka tahansa ympäristön käyttäjistä, mutta käyttäjä on ensin liitettävä kyseisen työtilan jäseneksi. 

- Työtilalla voi olla yksi omistaja. Omistajaksi asetetun käyttäjän työtilatason profiili muuttuu automaattisesti supervisor-profiiliksi. Aikaisemman omistajan profiili jää supervisor-tasolle. 

- Työtilan omistaja pystyy luomaan objekteja suoraan työtilan alle. Näin voi tehdä hänen lisäkseen vain käyttäjä, jonka profiilissa on valittuna kohta "Käyttäjällä on oikeus kaikkiin työtilan objekteihin". 

- Työtilan toimintoja, jotka ovat mahdollisia vain työtilan omistajalle: työtilan poistaminen ja työtilan kopioiminen - ja jälkimmäinen vain, jos omistajalla on ympäristöstason profiilissa oikeus luoda työtiloja ympäristöön.

Alkuun

Käyttäjien toimintavaltuudet eli profiilit työtilassa

Yleistä

Ympäristön hallinnoija on määrittänyt tietyt oletustoiminnallisuudet ja oletusoikeudet valmiiksi työtilan neljälle eri käyttäjäryhmälle. Työtilassa voi siis olla maksimissaan neljä eri roolissa toimivaa käyttäjäjoukkoa. Rooleja hallitaan neljän profiililomakkeen avulla, ja niiden oletusniminä ovat supervisor, tutor, user ja visitor. Nimet voivat olla myös muita, ympäristön ylläpitäjän käyttöönottamia nimiä. Omassa työtilassasi käytössä olevia nimiä voit itse muuttaa tarvittaessa sopivimmiksi.

Nimet supervisor, tutor, user ja visitor viittaavat rooleihin, jossa supervisor on kouluttaja ja tutor on vastuullinen koulutuksen etenemisen seuraaja/avustaja, jolle ei ole syytä antaa niin paljon oikeuksia kuin supervisorille. User-profiili viittaa puolestaan opiskelijoihin, joille yleensä riittävät perustyökalut työtilassa toimimiseen. Visitor-profiili on ajateltu käyttäjille, jotka halutaan päästää sisään työtilaan, mutta joille ei haluta antaa oikeuksia mihinkään varsinaiseen toimintoon.

Huomaa, että tällaista roolijakoa ei tarvitse käyttää - voit käyttää neljä erilaista profiilia omien tarpeittesi mukaan ja nimetä ne kuvaamaan oman työtilasi käyttöä. Ja kaikkia eri profiilejahan ei tarvitse ottaa käyttöön - moniin tarpeisiin riittävät vain supervisor- ja user-profiilit. Huomaa kuitenkin, että työtilan omistajan oletusprofiili on aina ensimmäisen tason profiili (supervisor) ja kaikkien työtilaan liitettävien käyttäjien oletusprofiili on kolmannen tason profiili (user).

Profiililomakkeiden asetuksia voi muuttaa missä tahansa työtilan käytön vaiheessa. Muutokset astuvat voimaan välittömästi. Jos käyttäjiä on parhaillaan työtilassa sisällä, heillä on voimassa vanha profiili kunnes he päivittävät selaimen näkymän tai kunnes he tulevat seuraavan kerran sisään ympäristöön. Voit testata eri profiiliasetuksia ja tekemiäsi muutoksia testitunnuksen avulla - määritä testitunnukselle testattava profiili ja kirjaudu sisään tällä tunnuksella käyttämällä rinnakkain toista selain-ohjelmaa. Näin voit kätevästi tehdä lisämuutoksia profiiliin tai vaihtaa testikäyttäjän profiilin ja voit samalla selaimen Päivitys-toimintoa käyttämällä seurata muutosten toteutumista. (Jos sinulla ei ole kuin yksi selainohjelma käytössä, sinun pitää välillä kirjautua ulos voidaksesi kirjautua toisella tunnuksella sisään.)

Tietyssä työtilassa tekemäsi profiilimääritykset ovat voimassa vain kyseisessä työtilassa. Pystyt siis vaikuttamaan jäseneksi määrittämiesi käyttäjien näkymään kerrallaan yhden työtilan sisällä. Se, mitä ympäristön aloitusnäkymään liittyviä toimintoja käyttäjillä on tai mitä toimintoja heillä on "Omassa tilassaan" (esim. kotikansiossaan), määrittelee ympäristön hallinnoija ympäristötason profiililomakkeessa.

Voit tutustua ympäristötason profiililomakkeen sisältöön tämän linkin avulla

Alkuun

Työtilatason profiilien tarkistus

Profiililomakkeen asetukset on selitetty alla kohta kohdalta. Niissä on kerrottu, mitä asetuksina yleensä on. Asetukset voivat käytännössä vaihdella: ympäristön hallinnoijat ovat voineet määrittää työtiloille muunalaiset oletusasetukset.

Työtilan hallinta

- Käyttäjä voi hallita työtilan käyttäjiä
Valitaan, kun halutaan antaa tietylle käyttäjäryhmälle oikeus liittää ympäristön käyttäjiä työtilan jäseniksi tai poistaa työtilan jäseniä. Samalla käyttäjät saava oikeuden työtilan yleisasetusten muuttamiseen.

- Käyttäjä voi muokata työtilan profiileja
Valitaan, kun halutaan antaa tietylle käyttäjäryhmälle oikeus valita profiiliasetukset ja muuttaa niitä neljässä eri lomakkeessa (työtilan profiililomakkeet). HUOMIO! Käyttäjä voi muuttaa vain oman profiilinsa alapuolella olevia profiililomakkeita.

- Käyttäjä voi luoda ja muokata työtilan ryhmiä
Valitaan, kun halutaan antaa tietylle käyttäjäryhmälle oikeus luoda työtilaan ryhmiä ja määrittää ryhmiin kuuluvat jäsenet.

- Käyttäjä voi valita työtilan aloitussivun
Valitaan, kun halutaan antaa tietylle käyttäjäryhmälle oikeus määrittää työtilalle aloitussivu. Aloitussivu tulee näkyviin käyttäjille välittömästi, kun he avaavat työtilan. Aloitussivuna voi toimia mikä tahansa sivu, joka on työtilassa. Työtilan aloitussivu asetetaan kohdassa Työtilan hallinta> Määritä aloitussivu.

- Käyttäjä näkee työtilan käyttäjien tilastot
Valitaan, kun halutaan antaa tietylle käyttäjäryhmälle oikeus nähdä työtilan yleisiä tilastotietoja.

- Käyttäjä pääsee työtilaan myös silloin, kun se on alkamis- tai päättymispäivämäärän mukaan suljettu
Valitaan, kun halutaan antaa tietylle käyttäjäryhmälle oikeus päästä työtilaan sen alkamis- ja päättymispäivämäärien ulkopuolella. Kun työtila ei ole voimassa, vain työtilan omistaja näkee työtilan vasemmassa kehyksessä. Tätä profiilikohtaa voi käyttää esimerkiksi silloin, kun työtilaa rakentaa useampi henkilö.

- Käyttäjä voi seurata työtilassa tapahtuvaa työskentelyä
Valitaan, kun halutaan antaa tietylle käyttäjäryhmälle oikeus seurata reaaliaikaisesti työtilan jäsenten toimintaa seurantatyökalun avulla. Seurantatyökalu on ympäristössä päällä, kun siitä on erikseen sovittu.

- Käyttäjä voi julkaista ilmoituksia
Valitaan, kun halutaan antaa tietylle käyttäjäryhmälle oikeus julkaista ilmoituksia. Ilmoituksia voi julkaista kerralla joko kaikille työtilan jäsenille tai vain joillekin työtilan ryhmälle. Tutoreille tämä toiminto on hyödyllinen, jos heidän rooliinsa kuuluvat tiedottamistehtävät. Käyttäjät näkevät ilmoitukset Omassa tilassa ja sen lisäksi profiiliin niin määritettäessä myös aloitusnäkymässä. Ilmoituksista voi myös lähettää sähköpostitiedotteita.

Työtilan hallintatyökalut

- Käyttäjällä on oikeus kaikkiin työtilan objekteihin ja oikeus luoda uusia objekteja ja kansioita työtilan päätasolle
Valitaan, kun halutaan antaa tietylle käyttäjäryhmälle oikeus nähdä kaikki työtilassa olevat objektit (kansiot, dokumentit ja viestilistat) siitä huolimatta, onko niihin luku- ja kirjoitusoikeuksia. Samalla nämä käyttäjät saavat oikeudet muokata kaikkien objektien asetuksia ja sisältöjä ja luoda objekteja työtilan ylimmälle tasolle. Käyttäjät, joilla on oikeus työtilan kaikkiin objekteihin, näkevät myös työtilan roskakorin sisällön, eli käyttäjien työtilassa poistamat objektit. Tarvittaessa objektit voidaan palauttaa roskakorista takaisin alkuperäisille paikoilleen.

- Käyttäjä voi luoda objekteja
Valitaan, kun halutaan antaa tietylle käyttäjäryhmälle oikeus luoda objekteja työtilan kansioissa. Käyttäjät voivat luoda objekteja työtilan niihin kansioihin, joihin heillä on kirjoitusoikeus ja niillä työkaluilla, jotka alla olevissa kohdissa on valittu käyttöön. Huom. Jos käyttäjille ei anneta oikeutta luoda objekteja, työkalujen asetuksilla ei ole vaikutusta käyttäjien profiiliin.

- Käyttäjä voi määritellä objektin toimintatilan
Valitaan, kun halutaan antaa tietylle käyttäjäryhmälle oikeus pystyä määrittelemään objektille erityinen toimintatila (niiden objektien toimintatila, joihin käyttäjillä on luku- ja kirjoitusoikeus). Jos erityistä toimintatilaa ei aseteta, objekti avautuu normaalisti. Objektin toimintatila tarkoittaa jotakin erityistä tapaa, jolla objekti avautuu käyttäjälle. Objektin toimintatiloja ovat Piilotettu objekti (objekti ei näy vasemmassa kehyksessä käyttäjille, vaikka lukuoikeudet olisi määriteltykin), Näytä objektin ohjeet ensin (objektia avattaessa käyttäjä näkee ensin objektiin liittyvät ohjeet ja sen yhteydessä olevaa linkkiä klikkaamalla hän näkee varsinaisen objektin). Joidenkin dokumenttiobjektien kohdalla voidaan toimintatilaksi määrittää Objekti avautuu muokkaustilassa. Lisäksi kansio voidaan asettaa toimintatilaan, jossa sen sisältämät objektit avautuvat järjestyksessä yksi kerrallaan (tällöin kansion sisältämät objektit eivät näy ollenkaan vasemmassa kehyksessä vaan objektien selaaminen tapahtuu yläkehyksessä olevin nuolipainikkein).

- Käyttäjä voi kopioida, siirtää ja linkittää objekteja
Valitaan, kun halutaan antaa tietylle käyttäjäryhmälle oikeus kopioida, siirtää tai linkittää objekti, joihin heillä on luku- ja kirjoitusoikeus. Mainitut toiminnot onnistuvat niihin kansioihin, joihin käyttäjillä on itsellään sekä luku- että kirjoitusoikeus. 

- Käyttäjä voi määritellä objektien voimassaoloaikoja
Valitaan, kun halutaan antaa tietylle käyttäjäryhmälle oikeus määritellä objekteille alkamis- ja päättymisaikoja. Kun ajat määritellään, objektin voivat nähdä vain ne joilla on profiilissa oikeus kaikkiin työtilan objekteihin.

- Käyttäjä voi vaihtaa omien objektiensa luku- ja kirjoitusoikeuksia
Valitaan, kun halutaan antaa tietylle käyttäjäryhmälle oikeus määritellä omien objektiensa luku- ja kirjoitusoikeudet. Jos tätä oikeutta ei anneta, käyttäjien luomiin objekteihin jää automaattisesti voimaan työtilakohtainen oletusasetus, joka on lukuoikeudet kaikilla tai lukuoikeudet vain omistajalla (tämä oletusasetus määritellään työtilan yleisasetuksissa). Objektin omistajalla on aina automaattisesti kirjoitusoikeudet objektiinsa ja jos tämä kohta on sallittu, käyttäjät voivat laajentaa luku- ja kirjoitusoikeuksia muille sopiville työtilan jäsenille (voi valita yksittäisiä käyttäjiä).

- Käyttäjä voi lähettää tiedotteita
Valitaan, kun halutaan antaa käyttäjille oikeus lähettää objekteista sähköpostitiedotteita niille käyttäjille, joilla on pääsy objektiin.

Tuo omalta koneelta

- Tiedosto
Valitaan, kun halutaan antaa tietylle käyttäjäryhmälle oikeus luoda objekti tuomalla se omalta tietokoneelta. Yleinen työskentelytapa, jolla tuodaan esim. Word-, PowerPoint- tai html-dokumentteja tietokoneelta työtilaan. 

- Useita tiedostoja
Valitaan, kun halutaan antaa tietylle käyttäjäryhmälle oikeus tuoda useita dokumentteja kerralla omalta tietokoneelta. Yleinen työskentelytapa, jolla tuodaan esim. Word-, PowerPoint- tai html-dokumentteja tietokoneelta työtilaan.

- SCORM-materiaalia
Valitaan, kun halutaan antaa tietylle käyttäjäryhmälle oikeus tuoda Optimaan SCORM-materiaalipaketteja. SCORM (Sharable Content Object Reference Model) on digitaalisen oppimateriaalin standardi. Materiaalipaketti tuodaan zip-muodossa Optimaan, ja sen on oltava SCORM 1.2 -standardin mukainen. 

- Käyttäjä voi muokata ulkoisia dokumentteja omalla tietokoneellaan
Valitaan, kun halutaan antaa tietylle käyttäjäryhmälle oikeus muokata ulkoisia dokumentteja Optiman kautta suoraan. Kun tämä kohta on valittuna, käyttäjä voi muokata omistamiaan dokumentteja tai sellaisia, joihin hänelle on annettu kirjoitusoikeus. Toiminto vaatii, että selaimessa on käytössä Java-liitännäinen.

- Video- tai äänitiedosto
Valitaan, kun halutaan antaa käyttäjille oikeus tuoda omalta koneelta ääni- tai videotiedostoja, jotka muunnetaan Optimassa suoratoistettavaan muotoon. 

- Verkkokansio käytössä
Valitaan, kun ympäristöissä on otettu käyttöön verkkokansiot ja halutaan antaa käyttäjille mahdollisuus niiden käyttämiseen. Verkkokansioihin voidaan siirtää materiaalia suoraan työasemalta ja verkkokansiosta materiaalia voidaan edelleen linkittää tai tuoda Optimaan. HUOMIO! Tämä profiilin kohta on näkyvissä vain niissä ympäristöissä, joihin on hankittu verkkolevykiintiötä. Jotta käyttäjät voivat käyttää verkkokansiota, täytyy heille tämän profiilikohdan lisäksi vielä erikseen osoittaa kiintiö ympäristön hallintatyökaluissa kohdassa Käyttäjät > Verkkokansioiden kiintiöt.

Aineisto

- Käyttäjä voi avata editoreja uuteen ikkunaan
Valitaan, kun halutaan antaa käyttäjille mahdollisuus avata Optiman editoreita erilliseen selainikkunaan. Tällöin uutta objektia luotaessa tai vanhaa muokatessa tulee käyttöön new window-ikoni, josta editorin voi käynnistää uuteen ikkunaan.

- Luo tekstisivu
Valitaan, kun halutaan antaa tietylle käyttäjäryhmälle oikeus luoda tekstidokumentteja. Tämä perustyökalu annetaan yleensä aina, jos käyttäjillä on tarve luoda dokumentteja. Tekstieditorilla saa helposti ja kirjoitettua tekstiä ja sen saa nopeasti tallennettua dokumentiksi.

- Luo HTML-sivu
Valitaan, kun halutaan antaa tietylle käyttäjäryhmälle mahdollisuus käyttää Web-editoria.

- Nauhoita ääni- tai videotallenne
Valitaan, kun halutaan antaa käyttäjille oikeus luoda objekteja ääni- ja videonauhurin avulla. HUOM. Videonauhuri on käytössä vain niissä Optima-ympäristöissä, joilla on käytössä mediapalvelu.

- Tee Internet-linkki
Valitaan, kun halutaan antaa tietylle käyttäjäryhmälle oikeus luoda objekti, joka on linkki Internetiin. Yksinkertainen työkalu, joka on käyttökelpoinen, jos käyttäjillä on omia linkitettäviä sivuja toisella palvelimella tai jos käyttäjien on syytä jakaa toisilleen tietoa hyvistä Internet-sivuista.

- Luo RSS-objekti
Valitaan, kun halutaan antaa tietylle käyttäjäryhmälle mahdollisuus luoda RSS-syötteitä.

- Tee videoesitys
Videoesitys on Optiman työkalu, jolla voidaan luoda videotallenteen ja esityskalvot yhdistäviä kokonaisuuksia Optimaan.

Hallinta ja rakenteet

- Luo uusi kooste
Valitaan, kun halutaan antaa tietylle käyttäjäryhmälle oikeus luoda koosteita. Kooste-työkalulla useita objekteja voidaan koota samaan näkymään. Kooste on monipuolinen työkalu erilaisten kokonaisuuksien muodostamiseen. 

- Käyttäjä voi luoda kansioita ja purkaa zip-arkistoja
Valitaan, kun halutaan antaa tietylle käyttäjäryhmälle oikeus luoda kansioita ja tuoda zip-arkistoja Optimaan.

- Käyttäjä voi luoda kansiot työtilan jäsenille kerralla
Valitaan, kun halutaan antaa tietylle käyttäjäryhmälle oikeus luoda kansiot työtilan jäsenille yhdellä kertaa valittuun sijaintikohteeseen. Kansiot nimetään "Sukunimi Etunimi" mukaisesti käyttäjäkorttien tietojen mukaisesti.

- Luo toiminto
Valitaan, kun halutaan antaa tietylle käyttäjäryhmälle oikeus luoda toimintoja (kaikki objektit, uudet viestit ja roskakori -toiminnot).

Viestintä ja vuorovaikutus

- Keskustelualue
Valitaan, kun halutaan antaa tietylle käyttäjäryhmälle oikeus luoda keskustelualueita.

- Päiväkirja
Valitaan, kun halutaan antaa käyttäjille oikeus luoda päiväkirja-objekteja.

- Kalenteri
Valitaan, kun halutaan antaa tietylle käyttäjäryhmälle oikeus luoda kalentereita.

- Kirjoitusalue
Valitaan, kun halutaan antaa käyttäjille oikeus luoda kirjoitusalueita.

- Chat
Valitaan, kun halutaan antaa tietylle käyttäjäryhmälle oikeus luoda chat-objekteja. Tyypillisesti käytössä vain työtilan omistajilla.

- 360-arviointi
Valitaan, kun halutaan antaa käyttäjille oikeus luoda 360-arviointiobjekteja.

- Osaamiskartoitus
Valitaan, kun halutaan antaa käyttäjille oikeus luoda osaamiskartoitus-objekteja.

- Palautekysely
Valitaan, kun halutaan antaa tietylle käyttäjäryhmälle mahdollisuus tehdä palautekyselyjä. Palautekysely-objektin avulla käyttäjä voi tehdä monivalintavaihtoehtoihin perustuvia kysymyssarjoja. Palautekyselyn vastauksia on mahdollista tarkastella visuaalisen yhteenvedon avulla.

- Videochat
Valitaan, kun halutaan antaa tietylle käyttäjäryhmälle oikeus luoda videochat-objekteja. Videochat-objektissa on mahdollista pitää usean eri pisteen välinen videoneuvottelu tai videoluennon.

Lisää tehtäviä

- Lomake
Valitaan, kun halutaan antaa tietylle käyttäjäryhmälle oikeus luoda lomakkeita. Lomakkeita luovat yleensä kouluttajat ja tutorit. Käyttäjät voivat kyllä täyttää lomakkeita, vaikka heillä ei olisikaan oikeutta luoda niitä itse. 

- Roolilomake
Valitaan, kun halutaan antaa käyttäjille oikeus luoda roolilomakkeita. 

- Monivalinta- ja aukkoharjoitus
Valitaan, kun halutaan antaa tietylle käyttäjäryhmälle oikeus luoda monivalinta- ja aukkotehtäviä. Monivalinta- ja aukkoharjoituseditori ei ole enää tuotekehitystyön kohteena ja on poistumassa käytöstä.

- Monivalintatehtävä harjoituksena tai tenttinä
Valitaan, kun halutaan antaa tietylle käyttäjäryhmälle mahdollisuus laatia aukko- ja monivalintatehtäviä. Tämä on opettajan, ohjaajan tai projektinvetäjän työkalu.

- Mallivastaustehtävä
Valitaan, kun halutaan antaa tietylle käyttäjäryhmälle mahdollisuus rakentaa mallivastaustehtäviä. Tämä on opettajan, ohjaajan tai projektinvetäjän työkalu.

- Palautuslaatikko
Valitaan, kun halutaan antaa tietylle käyttäjäryhmälle mahdollisuus perustaa palautuslaatikkoja. Palautuslaatikko-objektin avulla käyttäjä – yleensä opettaja, ohjaaja tai projektinvetäjä – voi rakentaa työtilaan erilaisten tehtävien palautuspaikan.

- Tehtävä
Valitaan, kun halutaan antaa tietylle käyttäjäryhmälle mahdollisuus luoda tehtävä-objekteja.

Lisää seurantatoimintoja

- Tulosten yhteenveto
Valitaan, kun halutaan antaa käyttäjille oikeus luoda tulosten yhteenveto -objekteja.

- Seurantaobjekti
Valitaan, kun halutaan antaa tietylle käyttäjäryhmälle mahdollisuus muodostaa seurantaobjekteja ja seurantaraportteja. 

- Ajanseuranta
Valitaan, kun halutaan antaa käyttäjille oikeus luoda ajanseuranta-objekteja.

- Raportti
Raporttityökalulla voidaan määrittää eri käyttäjäryhmille nähtäväksi raportteja ympäristössä olevista suoritustiedoista.

Lisäobjektit

- Käyttäjä voi liittää objektiin kommentointi-lisäobjektin
Valitaan, kun halutaan antaa tietylle käyttäjäryhmälle oikeus liittää objekteihinsa lisäobjekti, joka antaa muille käyttäjille kommentointimahdollisuuden. Kommentointi-lisäobjektin liittäminen objektiin onnistuu helposti objektin luomisen yhteydessä: rasti kohtaan "Kommentit".

- Käyttäjä voi liittää objektiin viitteet-lisäobjektin
Valitaan, kun halutaan antaa tietylle käyttäjäryhmälle oikeus liittää objekteihinsa lisäobjekti, joka antaa muille mahdollisuuden liittää esim. dokumentteja tai linkkejä varsinaisen objektin yhteyteen. Tämä tehdään kohdassa Objektin hallinta> Uusi lisäobjekti.

- Käyttäjä voi liittää objektiin kaikenlaisia lisäobjekteja
Valitaan, kun halutaan antaa tietylle käyttäjäryhmälle oikeus liittää omiin objekteihin kaikenlaisia lisäobjekteja - eli ylläolevien kommentti- ja viitteet-toimintojen lisäksi käyttäjillä olisi oikeus liittää objekteihinsa Lähetä viesti objektin omistajalle- ja Linkki-lisäobjektit. Jos tämä kohta on valittu, kahden ylemmän kohdan valinnoilla ei ole vaikutusta.

Käyttäjän omat asetukset

- Käyttäjän työtilan oletuskieli
Asetetaan sopivaksi työtilassa työskentelyä ajatellen. Huom. tämä asetus on voimassa työtilassa toimiessa. Kun käyttäjät ovat ympäristön tasolla, heillä on voimassa ympäristötason profiilissa määritetty kieli tai se kieli, minkä he ovat omasta käyttäjäkortistaan valinneet.

- Käyttäjä ei voi muuttaa työtilansa kieltä
Valitaan, kun halutaan, että tietyn käyttäjäryhmän käyttäjäkortissa tekemä kielivalinta ei astu voimaan kyseisessä työtilassa. Työtilan kieli voidaan näin siis määrittää muuttumattomaksi. Tämä kohta kannattaa miettiä huolellisesti esim. kieltenopiskeluun tarkoitetussa työtilassa. Visitor-profiilin käyttäjille kieli on myös yleensä oletuksena pakotettu, jotta työtilan kieli pysyisi muuttumattomana myös seuraavalle vierailijalle.

- Käyttäjä voi lisätä kirjanmerkkejä
Valitaan, kun halutaan antaa tietylle käyttäjäryhmälle oikeus lisätä työtilan objekteihin ns kirjanmerkki. Nämä kirjanmerkit ovat aina käyttäjän henkilökohtaisia ja niiden tarkoitus on auttaa käyttäjiä löytämään esim. tärkeitä objekteja. Eri työtiloissa tehdyt kirjanmerkit löytyvät keskitetysti käyttäjän Omasta tilasta kohdasta Kirjanmerkit.

Alkuun

Käyttäjien liittäminen työtilan jäseneksi ja jäsenten profiilien määritys

- Työtilan hallinta> Hallinta> Jäsenet

Ympäristössä olevia käyttäjiä ja ryhmiä voi liittää työtilan jäseniksi. Näet listan työtilan jäsenistä pääkehyksessä oikealla. Saat esiin listan ympäristön käyttäjistä kohdasta Näytä käyttäjälista. Voit myös hakea tunnuksia hakukoneen avulla Etsi sukunimen perusteella -kentässä tai klikkaamalla Haku-linkkiä. Siirry Ryhmät-näkymään kun haluat lisätä ryhmiä. Voit poistaa yksittäisiä jäseniä tai ryhmiä klikkaamalla niiden nimien vieressä olevaa punaista ruksia. Huomaa, että yksittäistä käyttäjää ei voi poistaa jäsenyydestä, jos hänet on lisätty jäseneksi osana ympäristötason ryhmää. Käyttäjiä voi poistaa myös haun avulla.

Valitse työtilan jäseniksi sopivat käyttäjät ympäristöstä. Käyttäjäluettelossa ovat ne käyttäjät, jotka on aiemmin luotu. Voit ehkä itse luoda aivan uusia käyttäjiä: Katso ohjeista kohta Ympäristön hallinta> Lisää uusia käyttäjiä. Jos ympäristössä on ryhmiä, ne näkyvät käyttäjäluettelossa ylimpänä - esim. tietyistä käyttäjistä on voitu muodostaa ryhmä valmiiksi. Tässä tapauksessa voit liittää heidät kerralla työtilasi jäseneksi.

Huom. jos Jäsenet-sivulla määrittää jäseniksi Kaikki, niin silloin kaikilla ympäristön käyttäjillä on aina automaattisesti työtilan jäsenyys (vaikka käyttäjät luotaisiin myöhemmin kuin työtila).

Työtilan jäsenyys tarkoittaa sitä, että käyttäjä näkee ympäristön vasemmassa listaukseessa työtilan nimen. Työtilan alla olevien kansioiden tai muiden objektien käyttöoikeuksista riippuu, mitä käyttäjät näkevät työtilan sisällä. Työtilan jäsenten toimintavaltuudet määritetään työtilan profiililomakkeissa.

Uusien jäsenten profiili on työtilassa oletuksena user-tason profiili ja he voivat toimia sen asetusten mukaisesti. Käyttäjien profiileja voi tarvittaessa vaihtaa. (Kun työtilan jäsen määritetään työtilan omistajaksi, hänen profiilinsa muuttuu automaattisesti supervisor-tason profiiliksi.)

- Työtilan hallinta> Hallinta/Jäsenten profiilit

Työtilan jäsenten profiilit kannattaa määrittää sopiviksi välittömästi jäseneksi liittämisen jälkeen, mutta niitä voi vaihtaa myöhemminkin. Toiminnossa voi kerralla määrittää kaikkien jäsenten profiilit sopiviksi, valikon vaihtoehdoissa näkyvät työtilan neljä eri profiilia.

Jos haluat nähdä konkreettisesti, miltä työtilasi näyttää tietyn profiilin käyttäjille, luo testikäyttäjä. Valitse työtilan ollessa auki näkymän oikeasta yläkulman valikosta ratas Vaihda testikäyttäjän näkymään. Mikäli sinulla ei ole luotuna vielä testikäyttäjiä, voit tehdä sen tätä kautta myös. Kun testikäyttäjä on luotu, se tulee liittää jäseneksi siihen työtilaan, jota halutaan sillä tarkastella. Kun testikäyttäjä on luotuna ja työtilan jäsen, klikatessa Vaihda testikäyttäjän näkymään -linkkiä pääset näkymään, jossa valitaan testikäyttäjä ja klikataan Vaihda näkymää. Tällöin voit tarkastella työtilaa (ja muita työtiloja, joissa testikäyttäjä on jäsenenä) tällä tunnuksella. Riippuu testikäyttäjätunnuksen profiilista kussakin työtilassa, mitä tunnus näkee. Oman tunnuksen näkymään palataan samaa kautta, jota testikäyttäjän näkymäänkin siirrytään.

Alkuun

Työtilan käyttäjien ja objektien oikeuksien tarkistus

Työtilan hallinta> Materiaalit> Oikeuksien tarkistus

Voit tarkistaa työtilan objekteihin ja käyttäjiin liittyviä asetuksia kootusti. 

Klikkaa linkkiä Tarkista objektien asetuksia ja oikeuksia, jolloin pääkehykseen avautuu lista työtilan objekteista ja linkit asetuksiin. Voit vaihtaa Yleisasetukset ja Käyttöoikeudet -linkkien kautta yksittäisen objektin asetuksia. 

Voit tarkistaa työtilan käyttäjien oikeuksia objekteihin klikkaamalla linkkiä Tarkista käyttäjien oikeuksia objekteihin. Valitse pudotusvalikosta oikea käyttäjä, jolloin pääkehykseen listataan se mitä käyttäjä näkee. Voit myös tämän toiminnon kautta muuttaa käyttäjän oikeuksia.

Alkuun

Ryhmien luominen työtilaan

Työtilan hallinta> Hallinta>Työtilatason ryhmät

Työtilaan voi muodostaa työtilan jäsenistä koostuvia ryhmiä. Jos haluat luoda uuden ryhmän, klikkaa Luo uusi ryhmä työtilaan -painiketta. Anna ryhmälle sopiva nimi ja määritä sen jäsenet.

Ryhmiä kannattaa luoda siinä tapauksessa, kun työtilaan on tarve luoda objekteja, joihin määritetään usein oikeudet vain osalle työtilan jäsenistä. Ryhmiä voi luoda myös selkiyttämään jäsenten keskinäisiä rooleja tai sidoksia tiettyyn tahoon (esim. tietyn koulun oppilaat tai tietyn paikkakunnan edustajat).

Kaikki työtilan jäsenet näkevät työtilassa käytössä olevat ryhmänimet esimerkiksi objektien käyttöoikeuksia määritellessään.

Alkuun

Työtilan sisältö ja rakenne

Työtilan sisältö muodostuu erilaisista objekteista ja niiden yhdistelmistä. Työtilassa voi olla periaatteessa rajaton määrä kansioita, keskustelualueita ja erilaisia objektityyppejä sekä linkkejä ja toimintoja. Työtilan jäsenet näkevät sisällöstä sen osuuden, johon heille on annettu lukuoikeudet tai luku- ja kirjoitusoikeudet.

Työtilan rakenne voi olla vasemmassa kehyksessä näkyvä hakemistomainen rakenne tai se voi olla yhdelle html-sivulle tai Kooste-objektiin rakennettu kokonaisuus. HTML-sivu- tai Kooste-rakenne toteutetaan linkitysten avulla, ja tällöin käyttäjän ei tarvitse nähdä vasemmalla alueella kuin työtilan nimi tai koko vasen alue voidaan häivyttää valitsemalla Kooste työtilan aloitussivuksi.

Alkuun

Saman materiaalin hyödyntäminen eri työtiloissa

Kun suunnittelet työtilan rakennetta, kannattaa samalla miettiä ympäristön kokonaistilannetta ja jos mahdollista, kannattaa myös ottaa huomioon tulevat suunnitelmat.

Alkuun

Materiaalin linkittäminen

Jos olet esimerkiksi aikeissa rakentaa useita työtiloja ja jos aiot käyttää niissä keskenään samaa materiaalia, sinun kannattaa ottaa käyttöösi työtila, joka toimii vain materiaalivarastona (määritä työtilan tyypiksi yleisasetuksissa materiaalivarasto). Tässä työtilassa voisi olla kansioihin jäsenneltyinä kaikki oma materiaalisi (erilaiset tekstidokumentit, tehtäväpohjat yms) helposti hallinnoitavina kokonaisuuksina. Varsinaisissa koulutustyötiloissa materiaali olisi käytössä sisäisten linkkien avulla.

Tällä järjestelyllä saavutetaan etu materiaalin hallinnassa: Riittää, että materiaali päivitetään yhdessä paikassa. Päivitys astuu välittömästi voimaan kaikkialla, mihin materiaaliin on viitattu linkin avulla. Tämä toimintatapa antaa myös mahdollisuuden luoda samasta materiaalista erilaisia työtiloja - työtiloja, joissa on hyvin erilaiset rakenteet. Tällä tavalla voi joustavasti etsiä parasta toteutustapaa ilman, että joutuu muokkaamaan saman työtilan rakennetta ja samoja materiaaleja monta kertaa ennen koulutusta.

Huomaa, että vaikka pääosa työtilan materiaalista luotaisiin linkittämällä se toisesta työtilasta, täytyy työtilaan ensin luoda perusrakenne. Objekteja voi sen jälkeen linkittää rakenteen oikeisiin kohtiin yksi kerrallaan. 

Yllä kuvatussa toimintatavassa linkitetään yksittäisiä objekteja. Optimassa voi myös linkittää kansioita: Uusi objekti> Linkki kansioon. Tällöin koko kansion sisältö alikansioineen voidaan saada näkyviin mihin tahansa muualle Optimaan.Tämä kansioiden linkitys -toiminto soveltuu parhaiten materiaalin jakamiseen.

Alkuun

Materiaalin kopioiminen

Työtiloista voi kopioida materiaalia toiseen työtilaan. Näin voidaan saada hyötyä esim. yksittäisistä dokumenteista toistensa pohjina. Yksi kopiointi-toiminnon merkittävä etu on se, että paitsi yksittäisiä objekteja, myös kokonaisia kansiorakenteita voidaan kopioida työtilasta toiseen. Kopiointia käytettäessä on kuitenkin huomattava, että silloin menetetään linkitys-toiminnon tuoma päivitysetu.

HUOM! Videoesitystä ei voida kopioida toimivana johtuen objektien id-numeroiden käsittelytavasta.

Myös koko työtila on mahdollista kopioida - työtilasta kopioituvat kansiot ja muut objektit, mutta koska jäsenet eivät kopioidu uuden työtilan jäseniksi, kaikkien objektien omistajaksi määriytyy uuden työtilan omistaja. Ja koska jäsenet eivät kopioidu, joidenkin objektien sisältö ei kopioidu, esim. keskustelualueet ja lomakkeet ovat tyhjiä. Uusien jäsenten lisäämisen jälkeen tulee objektien käyttöoikeudet tarkistaa tulevaan käyttöön sopivaksi. 

Työtilan kopioinnissa on mahdollista kopioida työtilan sisältämät objektit ja työtilan profiilit. Toinen mahdollisuus on kopioida objektit, profiilit ja työtilan sisältämät ryhmät. Ryhmät muodostetaan tyhjinä uuteen työtilaan ja objekteihin annetaan samoille ryhmille oikeudet kuin lähdetyötilassa (objektien käyttöoikeudet). 

Alkuun

Materiaalin hallinta työtilassa

Työtilan rakenteen ylimmälle tasolle eli suoraan työtilan alle on yleensä luontevinta luoda kansioita, mutta siihen voi toki luoda myös esim. erilaisia toimintoja tai dokumentteja. Uusia objekteja työtilan ylimälle tasolle voi luoda vain työtilan omistaja ja sellainen työtilan jäsen, jonka profiilissa on määriteltynä oikeus käsitellä kaikkia objekteja.

Jos esim. tutorin on tarkoitus rakentaa työtilaa, mutta et halua antaa hänelle oikeutta käsitellä kaikkia työtilan objekteja, sinun kannattaa työtilan omistajana luoda työtilaan sen pääkansiot eli ylimmän tason kansiot ja antaa niihin tutorille hänen tarvitsemansa luku- ja kirjoitusoikeudet. Tämän jälkeen tutor voi hallita työtilan rakennetta.

Jos materiaalin sijainti on epäselvä, sen löytää helposti Haku-toiminnolla. Klikkaamalla hakutulosta saa sijaintipalkkiin esiin tiedot objektin tarkasta sijaintipaikasta.

Alkuun

Työtilan kansioiden ja muiden objektien sijainti

Kansion hallinta> Operaatiot> Siirrä
Objektin hallinta> Operaatiot> Siirrä

Yksittäisiä objekteja ja kansiorakenteita voi siirtää niiden työtilojen kansioihin, joihin omistaa kirjoitusoikeudet. 

Useita objekteja voi myös siirtää kerralla: Tulevasssa sijaintikohteessa, eli kansiossa valitaan Uusi objekti> Kopioi, linkitä tai siirrä objekteja. Tämän toiminnon avulla haetaan objekteja muista työtiloista ja/tai kansioista.

Viimeiseksi luotu objekti sijoittuu vasemmassa kehyksessä aina alimmaiseksi, mutta objektien keskinäinen järjestys on helposti muutettavissa jälkikäteen. Kansiot voi asettaa keskenään haluttuun järjestykseen kuten myös yksittäiset objektitkin. Järjestystä voi muuttaa milloin tahansa:

Työtilan hallinta> Materiaalit> Kansioiden järjestys
Työtilan hallinta> Materiaalitt> Objektien järjestys

Kansion hallinta> Materiaalit> Objektien järjestys

Alkuun

Työtilan aloitussivu

Työtilan hallinta> Määritä aloitussivu

Työtilaan voi määritellä aloitussivun - aloitussivu tulee esiin pääkehykseen, kun käyttäjä avaa työtilan. Aloitussivua voi hyödyntää esim. antamalla siinä työtilassa toimimiseen ohjeita tai linkittämällä siihen tärkeää materiaalia. Työtilan aloitussivu on tyypillisimmillään kuitenkin koulutuksen tervetuloa-sivu, jossa ilmoitetaan koulutuksen keskeiset asiat kuten koulutuksen sisältö, tavoitteet ja aikataulu sekä kouluttajan nimi ja yhteystiedot.

Oletusasetuksena aloitussivua ei ole määritelty. Aloitussivuksi voi määritellä minkä tahansa sivun, joka on työtilassa. Aloitussivua voi vaihtaa (myös poistaa) milloin tahansa. Mutta jos hävität objektin, joka on määritelty aloitussivuksi, tulee aloitussivulle ilmoitus Aloitussivua tai linkin kohdetta ei voida näyttää, koska valittu objekti on poistettu työtilasta. Korjaa tilanne määrittämällä uusi sivu aloitussivuksi tai valitse aloitussivuksi Ei mitään.

Kooste-objekti on mahdollista määritellä työtilan aloitussivuksi. Näin voidaan korvata Optiman perinteinen käyttöliittymä koska valittu Kooste-objekti avautuu koko näytön kokoiseksi ja sitä voidaan siis käyttää esimerkiksi kurssin kotisivuna, jonka kautta navigoidaan kurssin sisältämiin objekteihin. Koosteen, joka halutaan työtilan aloitussivuksi, tulee sijaita tässä kyseissä työtilassa. Takaisin Optiman normaaliin käyttöliittymään päästään klikkaamalla vasemman yläkulman Työtilat-ikonia ratas.

Alkuun

Työtilan ilmoitus

Työtilan hallinta> Muut toiminnot> Uusi ilmoitus

Työtilakohtaisen ilmoituksen voi laatia näkymään ympäristön aloitussivulla tai lähettää käyttäjien sähköpostiosoitteisiin. Ilmoituksen näkevät määritysten mukaan kaikki työtilan jäsenet tai vain yksi tai useampi työtilan ryhmä. 

Ilmoitukseen kirjoitetaan otsikko, sisältö ja lisäksi sen voimassaoloaika määritellään. Ilmoitukselle valitaan julkaisutapa: lisätäänkö se ilmoitussivulle ja/tai lähetetäänkö ilmoituksesta sähköpostitiedote käyttäjille. Huomio: sähköpostitiedote vaatii, että käyttäjällä on toimiva sähköpostiosoite käyttäjätiedoissaan ja että hän on sallinut sähköpaimenen muistutusviestien käytön (jos näin ei ole, se näkyy ilmoituksena Käyttäjä ei salli muistutuksia sähköpostiinsa). 

Merkitse myös kenelle haluat ilmoituksen osoittaa: ilmestyykö se kaikille, jollekin ryhmälle vai yksittäisille käyttäjille. Jos olet hakenut ilmoituksen vastaanottajat hakukoneen avulla, näet listan vastaanottajista alla. 

Klikkaa lopuksi OK.

Valmiita ilmoituksia voi muokata tai poistaa: Työtilan hallinta> Muut toiminnot> Ilmoitussivun hallinta.

Alkuun

Materiaalin/Objektien erilaiset toimintatilat 

Kansion/objektin hallinta> Hallinta> Yleisasetukset> Objektin toimintatila

Jos et näe kohtaa Objektin toimintatila, tarkista, onko sinulla työtilan profiilissa määriteltynä oikeus määrittää objektin toimintatila.

Kaikki objektit voidaan asettaa muuhun kuin oletuksena olevaan normaaliin toimintatilaan. Objekteja voi piilottaa, niitä voi asettaa avautumaan suoraan muokattavassa tilassa tai ne voidaan määrittää avautumaan vasta, kun objektin ohjeet ovat olleet esillä. 

Piilota vasemmasta kehyksestä -toimintatila mahdollistaa materiaalin esittämisen käyttäjille ilman, että he näkevät objektia vasemmassa kehyksessä. Näin voidaan toimia esimerkiksi Web-editorilla tehdyn dokumentin tai Kooste-objektin kohdalla. Dokumenttiin voi olla linkitettynä useita muita objekteja, jotka eivät näy vasemmassa kehyksessä - niihin voi tutustua ainoastaan päädokumentin linkkien avulla.

Objekti avautuu muokkaustilassa -toiminto yksinkertaistaa ja nopeuttaa käyttäjien toimintaa tilanteessa, jossa on tarkoitus tehdä esim. tekstidokumentin sisältöön jatkuvasti lisäyksiä tai muutoksia.

Näytä objektin ohjeet ensin -toimintatila näyttää objektin avaaville ensin siihen liittyvät ohjeet ja vasta sen jälkeen varsinaisen objektin. Tällä tavalla voidaan varmistua siitä, että käyttäjät lukevat ohjeet ensin. Jos tätä toimintatilaa ei valita, käyttäjät löytävät objektiin liitetyt ohjeet Objektin hallinnasta, Info-sivulta tai Ohjeet ja kuvaus -linkistä.

Alkuun

Kansion aloitussivu

Kansioon voi määritellä aloitussivun - aloitussivu tulee esiin pääkehykseen, kun käyttäjä avaa kansion. Aloitussivua voi hyödyntää ohjeistukseen tai esim. kertomalla kansion sisällöstä. Oletusasetuksena aloitussivua ei ole määritelty. Aloitussivuksi voi määritellä sivun, joka on kansiossa tai muualla työtilassa. Aloitussivua voi vaihtaa (myös poistaa) milloin tahansa. Mutta jos poistat objektin, joka on määritelty aloitussivuksi, tulee aloitussivulle ilmoitus Aloitussivua tai linkin kohdetta ei voida näyttää, koska valittu objekti on poistettu työtilasta. Korjaa tilanne määrittämällä uusi sivu aloitussivuksi tai valitse aloitussivuksi Ei mitään.

Alkuun

Kansion objektit avautuvat tietyssä järjestyksessä

Kansion hallinta> Hallinta> Yleisasetukset> Objektin toimintatila> Objektit järjestyksessä, yksi kerrallaan

Kansio voidaan asettaa erityiseen toimintatilaan, jolloin sen sisältö, objektit, avautuvat järjestyksessä yksi kerrallaan. Objektit avautuvat siinä järjestyksessä kun ne ovat vasemmassa kehyksessä nähtävinä ylhäältä alas. Kun kyseinen toimintatila on asetettu, objekteja ei voi nähdä enää vasemmassa kehyksessä vaan niiden lukeminen tapahtuu yläkehyksen nuoli-painikkeen avulla. Jos olet asettanut tämän toimintatilan ja sinulle tulee tarve muuttaa objektien järjestystä tai muokata jonkin objektin sisältöä, on sinun otettava toimintatila pois päältä, jotta saat objektit näkyviin vasempaan kehykseen ja jotta pääset objektin hallintatyökaluihin käsiksi.

Alkuun

Objektien käyttöoikeuksien määrittely

Käyttäjille annetaan lukuoikeus
- kansioihin ja objekteihin, joita heidän on tarkoitus avata/nähdä tutustuakseen niiden sisältöön.
- myös niihin objekteihin, joihin heidän on tarkoitus tutustua sisäisen linkin avulla (esim. html-dokumentissa). Jos objekteja ei haluta näyttää vasemmassa kehyksessä, ne voi asettaa piilotetuiksi, mutta lukuoikeus pitää olla!

Käyttäjille annetaan sekä luku- että kirjoitusoikeus
- yleisesti ottaen objekteihin, jos käyttäjien on tarkoitus muokata niiden sisältöä.
- kansioihin, jos käyttäjien on tarkoitus luoda niihin uusia objekteja. 
- keskustelualueelle, jotta käyttäjät myös kirjoittaa viestejä.
- lomake-objektiin, jotta käyttäjät voivat myös vastata kysymyksiin. 
- päiväkirjaan
- palautekyselyyn

Huom. Käyttäjillä, joilla on profiilissa määriteltynä oikeus käsitellä kaikkia työtilan objekteja, on automaattisesti luku- ja kirjoitusoikeus kaikkiin objekteihin.

Alkuun

Objektin voimassaoloaika

Objektin alkamis- ja päättymisajan voi määritellä minuutin tarkkuudella. Tämä toiminto on käytettävissä niillä käyttäjillä, joilla on profiilissa valittuna kohta Käyttäjä voi määritellä objektien voimassaoloaikoja

Objekti näkyy lukuoikeuden omaaville käyttäjille vain voimassaoloaikana ja  jos voimassaoloaikaa ei määritellä lainkaan, on objekti voimassa koko ajan. On myös mahdollista määritellä vain alkamisaika tai vain päättymisaika.  
Kun objektille on määritelty voimassaoloaika, jonka mukaan objekti ei sillä hetkellä ole voimassa, se näytetään siitä huolimatta objektin omistajalle ja käyttäjälle, jolla on profiilissa valittuna kohta Käyttäjällä on oikeus kaikkiin työtilan objekteihin. Tässä tapauksessa Käyttöoikeudet-sivulla on varoitusteksti ja vasemmassa kehyksessä objektin oikealla puolella on ended-kuvake. Huom. Jos objektin "erääntymisen" aiheuttaa ylemmän tason voimassaoloasetus, tämä todetaan erillisellä varoitustekstillä Erääntymisen aiheuttaa ylemmän tason kansio.

Alkuun

Materiaalin luominen

Yleisohjeet

Objektin nimi ja asetukset

Luo objekti siihen liittyvien ohjeiden mukaisesti, ja määritä sen jälkeen asetukset sopivilta osin.

Nimi - Ohjelma voi antaa oletuksena uudelle objektille nimen, se kannattaa muuttaa sopivammaksi. Objektin nimen pituus on maksimissaan 42 merkkiä, paitsi kansioiden osalta maksimipituus on 32 merkkiä. Heittomerkkiä ei kannata käyttää objektin nimessä.

Avainsanat - Objektille voi määrittää avainsanoja: Haku-toiminto tarkistaa objektien avainsanat. 

Ohjeet tai kuvaus - Objektiin voi liittää lisätietoa tai ohjeistusta, jolloin käyttäjät näkevät Objektin hallinnassa Ohjeet tai kuvaus -linkin. Ohjeet tai kuvaus -kohta kannattaa määrittää näkymään ennen objektin avausta: eli toimintatilan valinta: "Näytä objektin ohjeet ensin".

Toimintatila (Tämä kohta näkyy, jos se on profiilissa sallittu.) - Objekti on mahdollista asettaa erilaisiin toimintatiloihin:
Piilota vasemmasta kehyksestä
Objekti avautuu muokkaustilassa
Näytä objektin ohjeet ensin
Näytä lisäobjektit ensin
Käyttäjät voivat lisätä merkintöjä dokumenttiin

Katso tarkemmin kohdasta Materiaalin/Objektien erilaiset toimintatilat.

Kommentit (Tämä kohta näkyy, jos se on profiilissa sallittu.) - Objektiin voi liitää lisäobjektin, joka antaa kommentointimahdollisuuden muille käyttäjille. 

Voimassaoloaika (Tämä kohta näkyy, jos se on profiilissa sallittu.) - objektin alkamis- ja päättymisajan voi määritellä minuutin tarkkuudella. Objekti näkyy lukuoikeuden omaaville käyttäjille vain voimassaoloaikana ja  jos voimassaoloaikaa ei määritellä lainkaan, on objekti voimassa koko ajan. On myös mahdollista määritellä vain alkamisaika tai vain päättymisaika.  
Kun objektille on määritelty voimassaoloaika, jonka mukaan objekti ei sillä hetkellä ole voimassa, se näytetään siitä huolimatta objektin omistajalle ja käyttäjälle, jolla on profiilissa valittuna kohta Käyttäjällä on oikeus kaikkiin työtilan objekteihin . Tässä tapauksessa Käyttöoikeudet-sivulla on varoitusteksti ja vasemmassa kehyksessä objektin oikealla puolella on ended-kuvake. Huom. Jos objektin "erääntymisen" aiheuttaa ylemmän tason voimassaoloasetus, tämä todetaan erillisellä varoitustekstillä Erääntymisen aiheuttaa ylemmän tason kansio.

Asetusten tarkistaminen ja ajastaminen:

Jos haluat tarkistaa tai muuttaa objektiin liittyviä asetuksia, avaa ensin objekti ja klikkaa sen jälkeen nimen perässä olevaa ratas-painiketta (Objektin hallinta) Hallinta.

Valitse Yleisasetukset, jos haluat tarkistaa tai muokata objektin nimeä, omistajaa, avainsanoja, ohjeita tai toimintatilaa. Muutos astuu heti voimaan. Voit myös ajastaa muutoksen: valitse ajastus ja aseta haluamasi päivämäärä. Päivämäärän asettaminen on mahdollista, mikäli sinulla on profiilissa määriteltynä oikeudet ajastus-toimintoon.

Valitse Käyttöoikeudet, jos haluat tarkistaa tai muokata objektin oikeuksia. Muokkaamasi oikeudet astuvat heti voimaan.

Alkuun

Tuo omalta koneelta

Uusi objekti> Tiedosto Tiedosto

Optimaan voi tuoda kaikenlaisia tiedostotyyppejä. Jotkut tiedostot avautuvat suoraan selaimessa kuten html-sivut ja PDF-tiedostot, kun taas osa tiedostoista vaatii avautuakseen oman erillisen ohjelmansa, esim. tekstinkäsittelyohjelman. Ympäristön käyttöönoton yhteydessä käyttäjien kannattaa sopia, mitä formaatteja käytetään, jotta kaikki voisivat avata ne ongelmitta. Joissakin tilanteissa on syytä tarkistaa selaimen asetukset: mikä ohjelma selaimen on käynnistettävä tietyn tiedostoyypin kohdatessaan.

1.Valitse objektien listalta Tiedosto.

2. Klikkaa painiketta Valitse tiedosto.

3.Valitse tiedosto ja klikkaa Avaa (Open).

4.Tiedostopolku ja nimi ilmestyvät näyttötilaan. 

5. Klikkaa painiketta Tuo tiedosto tietokoneeltasi.

6. Tarkista objektin oletusnimi. Objektin nimessä on hyvä säilyttää tiedostopääte, jotta selaimet osaavat avata ne paremmin.

Alkuun


TiedostoOptimaan tuodun tiedoston muokkaaminen

Kun haluat tehdä muutoksia tiedostoon, jonka olet tuonut tai jonka joku muu on tuonut Optimaan, voit toimia seuraavilla eri tavoilla:

1. Kun sinulla on tiedosto koneellasi tallennettuna*), voit tehdä muutoksia siihen ja tuoda uuden version Optimaan. Voit poistaa vanhan tiedoston Optimasta näin:
Objektin hallinta> Poista (Ohjelma kysyy varmistusta)

*) Tallenna tarvittaessa Optimassa oleva tiedosto ensin koneellesi muokkausta varten.

2. Jos tuot tiedostosi täysin samannimisenä, voit näin korvata vanhan tiedoston uudella versiolla.

3. Tuodun tiedoston yhteydestä löytyy Lataa uusi versio -toiminto, jonka avulla voit tuoda uuden version Optimaan vanhan päälle. Alkuperäinen tiedostonimi säilyy muuttumattomana.

Toimittaessa kohdan 2 tai 3 mukaan voi kyseisen objektin Info-sivulla seurata objektin versiohistoriaa.
Objektin hallinta> Info> Versionhallinta

4. Voit muokata tiedostoja suoraan Optimasta käsin, mikäli tähän on sinulle annettu työtilan profiilissa oikeus (Käyttäjä voi muokata ulkoisia dokumentteja omalla tietokoneellaan). Tällä tavoin voit muokata omia tiedostojasi tai muiden tuomia tiedostoja, jos niihin on sinulle annettu kirjoitusoikeus. Kun avaat tiedoston (siis kun klikkaat sen nimeä vasemmassa kehyksessä) ja sinulla on ns. ulkoisten dokumenttien muokkausoikeus, saat esiin sivun, jossa voit valita katsotko dokumenttia (Avaa) vai muokkaatko sitä (Muokkaa). 

Huomaathan, että toiminnon käyttö vaatii Java-liitännäisen asennuksen selaimeen. Ohjeita tarkemmin: Ohjeita selainten asetuksista> Java-liitännäinen

Tiedoston muokkaaminen suoraan Optimasta

Kun valitset Muokkaa, sinun tulee hyväksyä allekirjoitettu sertifikaatti ennen muokkauksen aloittamista. Tällainen allekirjoitettu sertifikaatti sinun tulisi hyväksyä ainoastaan silloin, jos luotat siihen tahoon, joka on ilmoitettu sertifikaatin tarjoajaksi. Tässä tapauksessa allekirjoitetun sertifikaatin tarjoaja on Discendum Oy. Allekirjoitettu sertifikaatti pitää hyväksyä sen vuoksi, että sillä annetaan lupa ohjelmalle (java applet) suorittaa joitain toimintoja käyttäjän tietokoneella. Esimerkiksi tässä tapauksessa java applet tallentaa ulkoisen tiedoston käyttäjän tietokoneen väliaikaishakemistoon.

Klikkaa painiketta Muokkaa dokumenttia avataksesi tiedoston. Tee haluamasi muutokset ja tallenna tiedosto tämän jälkeen käyttämäsi sovelluksen omalla tallennus-painikkeella. Tallentamisen jälkeen Optimaan tulee tieto, että dokumentti on tallennettu: Dokumentti on ladattu, uusi versio. Tämän jälkeen voit sulkea käyttämäsi sovelluksen. Voit halutessasi myös jatkaa tiedoston muokkausta. Käyttämäsi sovelluksen tallennus-painike vie muutokset Optimaan niin kauan kuin toiminto on taustalla auki.

Jos et saa ilmoitusta Dokumentti on ladattu, uusi versio, näet painikkeen Tallenna dokumentti Optimaan. Klikkaa sitä tallentaaksesi. Asetuksista voit halutessasi vaihtaa valinnan Automaattinen lataaminen.

Asetukset-painikkeen kautta voit määritellä käytettävän tallennustavan, tallennushakemiston ja sovelluksen. Valinnat tehdään kerran ja ne ovat voimassa toistaiseksi.

Automaattinen lataaminen tarkoittaa, että dokumentista tulee uusi versio Optimaan joka kerta, kun se tallennetaan sovelluksessa. Manuaalinen lataus tarkoittaa, että dokumentti pitää tallentamisen jälkeen ladata vielä Optimaan klikkaamalla Tallenna dokumentti Optimaan –painiketta. 

Väliaikaishakemisto-kohdassa voit valita, mihin dokumentti tallennetaan väliaikaisesti. Oletuksena tähän tulee C-aseman Temp-hakemisto. Huomio! Voi olla, että sinulla ei ole kirjoitusoikeutta tähän oletushakemistoon. Voit mahdollisesti vaihtaa oletushakemiston ja tallentaa dokumentin esim. suoraan omaan verkkohakemistoon. Voi myös olla, että et voi tallentaa tiedostoa väliaikaisesti minnekään eli sinulla ei ole kirjoitusoikeutta mihinkään hakemistoon. Ota tällöin yhteyttä organisaatiosi atk-tukeen, joka voi auttaa asiassa.

Voit määrittää, millä sovelluksella kyseinen tiedosto avataan (esimerkiksi doc-tiedostot avataan Word-sovelluksella). 

Mahdolliset ongelmatilanteet:

Toiminnon käyttö vaatii Java-liitännäisen asennuksen selaimeen. Mikäli liitännäistä ei ole asennettuna, toiminto ei avaudu. Katso tarkemmat ohjeet Ohjeita selainten asetuksista > Java-liitännäinen.

Voi olla, että organisaatiossa, jonka tietokonetta käytetään, on rajoitettu käyttäjien kirjoitusoikeuksia (tallennusoikeuksia) tiettyihin tai kaikkiin oletushakemistoihin (levyasemille). Ota tällöin yhteys organisaatiosi IT-tukeen, joka voi tarvittaessa auttaa asiassa. Mikäli kirjoitusoikeus on rajoitettu vain tiettyihin hakemistoihin, oletushakemiston voi vaihtaa Asetukset-painikkeen kautta toiseksi.

Joissakin tapauksissa toiminnon käyttöä voi rajoittaa organisaation tai käyttäjän tietokonekohtainen palomuuri. Palomuurissa tulee sallia toiminnon käyttö, mikäli ulkoisia objekteja halutaan muokata suoraan Optimasta.

Alkuun

Uusi objekti> Tiedostoja Useita tiedostoja

Voit tuoda useita tiedostoja kerralla omalta tietokoneeltasi. Valitse objektien listalta "Useita tiedostoja". 

Voit tuoda useita tiedostoja valitsemalla ne tietokoneesi resurssienhallinnassa ja raahaamalla ne harmaalle alueelle pääkehyksessä. Vaihtoehtoisesti voit klikata harmaata aluetta, jolloin aukeaa koneesi selailuikkuna, jonka kautta voit valita ladattavat tiedostot. Painikkeella Tuo valitut tiedostot lataat valitsemasi tiedostot Optimaan. Punaisella rasti-ikonilla voit poistaa tiedostoja tuotavien joukosta.

OK-painikkeen klikkaamisen jälkeen voit antaa tiedostoille avainsanat ja kuvaukset.

Hyväksy lopuksi OK-painikeesta. 

Alkuun

Uusi objekti> SCORM SCORM-materiaalia

SCORM (The Sharable Content Object Reference Model) on The Advanced Distributed Learning organisaation (http://www.adlnet.org/) kehittämä tekninen määritelmä digitaalisen oppimateriaalin tuottamista varten.

SCORM-materiaali on yleensä zip-tiedostoon pakattu kokonaisuus. Paketista löytyvät varsinaiset sisältöön liittyvät dokumentit (esim. html-sivuja, kuvia, flash-animaatioita jne.) ja imsmanifest -niminen dokumentti, jossa on XML-kielellä kuvattu materiaalin rakenteet ja säännöt, joilla se esitetään käyttäjille. Tavallinen Web-selain ei pysty tulkitsemaan imsmanifestia, vaan SCORM-materiaalin käyttö esimerkiksi verkko-oppimisalustassa edellyttää, että toimittaja on kehittänyt "SCORM-selaimen", joka kykenee tulkitsemaan manifestin tiedot ja esittämään materiaalia niiden mukaan.

Manifesti voi yksinkertaisimmallaan sisältää tiedot materiaalin yksinkertaiseen lineaariseen selailuun. SCORM on kuitenkin hyvin monipuolinen määrite (etenkin SCORM 2004) ja sillä voidaan oppimateriaalissa asettaa myös oppimistavoitteita (objectives), rakentaa vaihtoehtoisia oppimispolkuja ja rekisteröidä käyttäjien suoritukset.

Materiaalin rakenteen ja käyttötavan lisäksi manifesti voi sisältää perusteellisen kuvauksen materiaalin tekijöistä, käyttöoikeuksista, pedagogisista tavoitteista ym. Tällainen kuvaus tehdään IEEE:n määrittelemän LOM (Learning Object Metadata) standardin mukaan.

SCORM ja Optima

Optimaan on mahdollista tuoda materiaalia, joka on SCORM 1.2 -määritelmän mukaista. Materiaalin tuominen tapahtuu Uusi objekti> Scorm-materiaalia –toiminnolla.

SCORM-materiaalin tuominen omalta tietokoneelta

SCORM (Sharable Content Object Reference Model) on digitaalisen oppimateriaalin standardi. Optiman SCORM-tuki mahdollistaa, että kyseisellä standardilla tuotetut oppimisaihiot ja laajemmat oppimateriaalikokonaisuudet voidaan tuoda Optimaan. Optimaan voidaan tuoda oppimateriaalipaketteja, jotka noudattavat SCORMin versioita 1.2.

Tällä toiminolla voidaan tuoda Optimaan ainoastaan valideja SCORM–paketteja. Tämä tarkoittaa, että zip-muodossa oleva materiaalipaketin pitää sisältää SCORM-standardin vaatimat ohjaustiedostot, mm. SCORM–manifesti, joka kertoo Optimalle, miten materiaali tullaan tarjoamaan käyttäjille. Optima ilmoittaa käyttäjälle, mikäli käyttäjän tuoma materiaali ei ole validi.

Jos SCORM–paketti on oikein muodostettu, Optima purkaa paketin ja sijoittaa tiedostot Optimaan, mutta käyttäjä näkee vain yhden objektin vasemmassa kehyksessä. Kyseinen objekti on aloitusobjekti, jonka kautta käyttäjä pääsee avaamaan materiaalikokonaisuuden. Materiaalin avaaminen tapahtuu pääkehyksessä olevan infosivun kautta, jossa kerrotaan käyttäjälle oppimateriaalin käytöstä (tekijä, kuvaus, käyttöön liittyvät oikeudet jne.). Sen jälkeen oppimateriaali avataan omaan ikkunaan opiskelijan käyttöä varten. Materiaalin selaus tapahtuu Java-appletin avulla, joten käyttäjällä pitää olla Java-liitännäinen asennettuna selaimessa.

 1. Valitse objektien listasta Scorm-materiaalia
 2. Valitse objekti omalta tietokoneelta klikkaamalla painiketta Selaa (Browse).
 3. Valitse haluamasi SCORM-materiaalipaketti (joka on zip-muodossa) ja Klikkaa Avaa (Open).
 4. Tiedostopolku ja nimi ilmestyvät näyttötilaan. 
 5. Klikkaa ”Tuo objekti tietokoneeltasi”.
 6. Tarkista objektin nimi, kirjoita tarvittaessa ohjeet ja avainsanat. 
 7. Mikäli sinulla on oikeus, valitse myös Objektin toimintatilan asetukset. 
 8. Valitse Aloitusnäkymä opiskelijalle:
  Tilatietosivu - opiskelijalle näytetään kurssi-informaatio, paljonko on yrityskertoja ja mikä on mahdollisten aiempien suoritusten tila. Sivulla olevasta Käynnistä kurssi -linkistä avautuu varsinainen materiaalipaketti.
  SCORM-materiaali - opiskelijalle avautuu välittömästi materiaalipaketin sisältö. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa (SCORM-materiaali) on huomattava, että kun hallinnoija avaa SCORM-paketin, avautuu Tilasto-sivu aina ensin.
 9. Selailutavan asetus:
  Näytä vain materiaali avaa SCORM-materiaalin uuteen ikkunaan, jossa on näkyvillä vain materiaali. Suositellaan valittavaksi tämä asetus.
  Näytä materiaalin rakenne ja selailutoiminnot avaa SCORM-materiaalin uuteen kaksikehyksiseen ikkunaan. Vasemmassa kehyksessä näkyy materiaalin rakenne ja käyttäjä voi selata materiaalia.
 10. Opiskelijat voivat selailla materiaalia saatuaan hyväksytyn suorituksen - Jos käyttäjä saa hyväksytyn suorituksen, hänellä näkyy sen jälkeen linkki "Selaa materiaalia".
 11. Valitse materiaalille yrityskertojen asetus.
 12. Hyväksy valinnat klikkaamalla OK-painiketta.

Alkuun

Uusi objekti> Mediatiedosto Video-tai äänitiedosto

Kun omalta tietokoneelta ladataan video- tai äänitiedosto tämän toiminnon kautta, Optima muuntaa sen ja esittää tiedoston käyttäjälle suoratoistona. Tiedostoa ei siten tarvitse ladata Optimasta käyttäjän koneelle, eikä se vaadi mitään erillistä ohjelmaa.  Tiedoston enkoodaus saattaa kestää joitakin minuutteja. Enkoodauksen jälkeen tiedosto on valmis kuunneltavaksi/katseltavaksi. Suoratoistona esitettävien tiedostojen etu on se, että ne avautuvat nopeasti ja helposti käyttäjille.

Suoratoistoformaattiin voidaan muuntaa seuraavat tiedostotyypit:

- video: .avi, .dv, .mov/.qt, .mpeg, .mp4, VOB, .3gp, .asf/.wmv, .flv, RealVideo

- audio: .mp3, AAC .wav, .wma, QCELP, AMR-NB, RealAudio

Alkuperäistä tiedostoformaattia ei säilytetä Optimassa.

Riippuu ympäristön asetuksista (Ympäristön hallinta > Toiminnot > Suoratoistotiedostot), tehdäänkö mediatiedostoista automaattisesti sekä tietokoneelle että tabletille sopivat versiot. H.264-muunnos (eli tableteille sopiva versio) voidaan myös tehdä jälkikäteen ladatuille suoratoistotiedostoille mikäli se on ympäristön asetuksissa sallittu.

Alkuun

Aineisto

Uusi objekti> Linkki Tee Internet-linkki

Ympäristöön voi linkittää mitä tahansa internetsivuja.

1. Valitse objektien listalta Tee Internet-linkki.

2. Kirjoita kenttään sen sivun osoite, johon haluat viitata.

3. Valitse, mihin haluat linkin ilmestyvän: ympäristön sisälle (pääkehyksen alueelle) vai uuteen ikkunaan.

4. Klikkaa lopuksi OK.

5. Anna linkille nimi ja tarkista käyttöoikeudet.

Alkuun

Uusi objekti> Tekstidokumentti Luo tekstisivu

Tekstieditorilla voi helposti ja nopeasti laatia tekstitiedostoja, joita päivitetään useaan otteeseen. Se sopii esimerkiksi muistiinpanojen laatimiseen. Tekstieditori on hyvin pelkistetty, siksi se soveltuu parhaiten pienten dokumenttien kirjoittamiseen.

1. Valitse objektien listalta Luo tekstisivu.

2. Kirjoita tai liitä teksti tyhjään tilaan ja muotoile rivit.

3. Klikkaa lopuksi OK.

4. Anna objektille nimi ja tarkista käyttöoikeudet. 

Tekstidokumentin muokkaaminen

Objektin muokkaamiseen tarvitaan kirjoitusoikeudet. Oman dokumentin muokkaus onnistuu aina, sillä tekijällä on automaattisesti kaikki oikeudet. Pystyt muokkaamaan muiden tekemiä tekstidokumentteja vain, jos he ovat antaneet sinulle niihin kirjoitusoikeudet.
Avaa tekstidokumentti, jota haluat muokata. Klikkaa tämän jälkeen objektin nimen perässä olevaa Hallinta-kuvaketta ja valitse Muokkaa. Objektiin liittyvät eri toiminnot saa auki myös klikkaamalla oikean yläkulman hallinnointipainiketta, jolloin oikeaan reunaan avautuu oma kehys, jossa näkyvät kaikki mahdolliset toiminnot.

Alkuun

Uusi objekti > Nauhuri Nauhoita ääni- tai videotallenne

Ääni- ja videonauhurilla voit nauhoittaa suoratoistettavan mediatiedoston (ääni- tai videotiedosto).
Valitse ensin Ääninauhuri tai Videonauhuri sen mukaan, haluatko nauhoittaa ääntä vai videokuvaa ja ääntä.

Ääninauhuri
Videonauhuri
Nauhurin toiminnot (toiminnot vasemmalta oikealle):

Alkuun

Uusi objekti> Videoesitys Tee videoesitys

Yleistä
Videoesitys on Optiman työkalu, jolla voidaan luoda videotallenteen ja esityskalvot yhdistäviä kokonaisuuksia Optimaan. Työkalun avulla rakennetaan kokonaisuus, jossa videon toistuessa kalvot vaihtuvat tekijän määrittelemillä ajanhetkillä. Ominaisuutta voidaan käyttää esimerkiksi verkon kautta käytettävän luentomateriaalin koostamiseen.

Videoesityksen luominen ja muokkaaminen
Kun olet antanut esitykselle nimen, valitse Katso ja objektin Hallinta-valikosta Muokkaa. Muokkaa-näkymässä voit lisätä esitykseen videon sekä tarvittavat kalvot.

Lisää video - Klikkaamalla tätä painiketta voit lisätä samassa työtilassa olevista Lataa video- tai äänitiedosto koneeltasi -toiminnolla tuoduista videoista haluamasi videon esitykseen. Lisää kalvot - Tätä kautta lisätään kalvot, joita esityksessä halutaan käyttää. Kalvot voivat olla joko .pdf- tai .html-dokumentteja, tai kuvia (.gif, .png ja .jpg -päätteisiä). Huom. Riippuen selaimen asetuksista, pdf-tiedostot saattavat joillakin käyttäjillä aueta uudessa ikkunassa (esim. Adobe Reader -ohjelmassa). Lisättäessä pdf-tiedostoa, jossa on enemmän kuin yksi sivu, valinta kohdistuu koko tiedostoon, yksittäistä sivua ei siis voida tällaisesta tiedostosta valita.

Esityksen aikaleimat luodaan niin, että esityksen muokkaustilassa käynnistetään ensin video ja tämän jälkeen klikataan videon yläpuolella näkyviä valittujen kalvojen kuvakkeita aina siinä kohdassa videota, jossa kalvon halutaan vaihtuvan. Voit määritellä kalvon aikaleiman myös (tai säätää sitä tarkemmaksi) kalvon alapuolella näkyvän laskurin avulla.

Voit hallinnoida kalvoja oikean yläkulman Valitse kalvot -toiminnolla. Avautuvassa ikkunassa voit joko poistaa aiemmin tekemiäsi valintoja tai lisätä uusia kalvoja.

Järjestä-linkkiä klikkaamalla voit järjestää kalvot valmiiksi siihen järjestykseen, jossa aiot ne esitykseen lisätä. Kalvojen siirtäminen eri järjestykseen ei vaikuta niiden järjestykseen itse esityksessä vaan tämän toiminnon tarkoitus on vain helpottaa esityksen luomista.

Kalvojen järjestys määräytyy sen mukaan, mitä kalvoa minäkin ajankohtana videon pyöriessä klikkaat/minkä aikaleiman määrittelet kalvolle laskurin avulla.

Videoikkunan yläkulman Tuo uusi video -linkistä voit korvata videon toisella. Kalvojen aikaleimat pysyvät samoina niiltä osin kuin videoiden pituudet täsmäävät.

Kun esityksesi on valmis, klikkaa Tallenna videoesitys -painiketta.

Esityksen katselunäkymään voit siirtyä klikkaamalla joko Videoesitys-linkkiä pääkehyksessä tai objektin nimeä vasemmassa kehyksessä.

Mikäli kalvojana on asetuksissa otettu käyttöön, erottuu esityksen aikana kullakin hetkellä valittuna oleva kalvo myös janalta harmaan taustansa ansiosta. Kalvojanalla voidaan myös siirtyä tiettyyn kalvoon klikkaamalla sen kuvaketta janalla ja sen jälkeen klikkamalla kuvakkeen päälle ilmestyvää ikonia. Tällöin esitys jatkuu kyseisestä kohdasta.

Alkuun

Uusi objekti> RSS Luo RSS-objekti

RSS-syöte on jonkin verkkopalvelun tuottama tiedosto, joka sisältää säännöllisesti päivittyvää sisältöä. RSS-syöte voi sisältää esimerkiksi listan uusimmista uutisista tai artikkeleista. RSS-syötteen ideana on, että käyttäjän ei tarvitse vierailla kaikilla eri sivuilla itse nähdäkseen, mitä uutta sisältöä sinne on ilmestynyt.

RSS-syöte sisältää ainakin uutisen otsikon ja URL-osoitteen.

Katso: Näet listan valituista syötteistä ja voit lukea niitä klikkaamalla linkkiä, joka vie sinut varsinaisen verkkopalvelun sisältösivuille.

Muokkaa:
Voit laatia listan sopivista RSS-syötteistä. Kun haluat hyödyntää tätä toimintoa, lisää sopivan RSS-syötteen tarkka osoite (URL) annettuun kohtaan ja tallenna. Osoitteet löytyvät verkkopalveluiden sivuilta, esim. YLE:n uutisten eri RSS-osoitteet löytyvät sivulta https://yle.fi/uutiset/rss-syotteet/6075085 ja sieltä löytyy tieto, että YLE:n Pääuutisten syötteen osoite on: https://yle.fi/uutiset/rss/paauutiset.rss

Kun oikeanlainen osoite on syötetty, määritä syötteen tiedot:  Nimi ja Kuvaus sekä montako uusinta syötettä näytetään kerrallaan. Lisäksi määritä näytetäänkö syötteestä Aihe vai Aihe ja kuvaus.

Alkuun

Hallinta ja rakenteet

Uusi objekti> Kansio Luo kansio

Kansioiden avulla luodaan rakenteita ja jäsennetään yksittäisiä objekteja.

1. Nimeä uusi kansio.

2. Voit liittää lyhyen selostuksen kansiosta tai sen sisällöstä nähtäväksi kansiotietoihin.

3. Klikkaa lopuksi OK.

4. Tarkista käyttöoikeudet: kirjoitusoikeudet antavat muille mahdollisuuden luoda objekteja kansioosi ja lukuoikeudet antavat muille vain oikeuden nähdä kansion olemassaolon. Käyttäjät näkevät kansion sisällä ne yksittäiset objektit, joihin heillä on lukuoikeudet.

Kansion hallinta   
Kansion nimen perässä olevan Hallinta-kuvakkeen kautta saat hallinnointitoimintoja esiin. Jos et löydä valikosta suoraan tarvitsemaasi toimintoa, valitse alin kohta Kansion hallinta, jolloin avautuvat kaikki mahdolliset toiminnot.

Kansion omistajana voit muokata yleisasetuksia ja käyttöoikeuksia sekä lisäksi voit määrittää sen sisältämät objektit haluamaasi järjestykseen. 

Tarvittaessa voit asettaa kansiolle aloitussivun. Aloitussivun voi piilottaa (Yleisasetuksissa kohta Piilota vasemmasta kehyksestä), jolloin sivua ei näy vasemmassa kehyksessä muille, vaikka heillä on (ja tulee tässä tapauksessa olla) lukuoikeudet siihen. 

Alkuun

Uusi objekti> Linkki kansioon Luo linkki kansioon

Tässä toiminnossa luodaan linkki Optimassa olevaan kansioon, jolloin kansio ja sen koko sisältö näkyvät tämän linkki-objektin kautta. Linkki on dynaaminen: jos alkuperäiseen kansioon tulee muutoksia tai lisäyksiä, muutokset näkyvät Linkki kansioon -objektissakin.

Toisaalta linkitetyn kansion sisältöön voidaan tehdä muutoksia myös paikassa, johon se on linkitetty.

Linkitetyn kansion käyttö soveltuu parhaiten oppimateriaalin jakamiseen.

Alkuun

Uusi objekti> Kansiot jäsenille Luo kansiot työtilan jäsenille

Tämän toiminnon avulla voidaan luoda kerralla kansiot halutuille työtilan jäsenille. Kansioiden nimiksi tulee automaattisesti "Sukunimi Etunimi" käyttäjäkorttien tietojen mukaisesti.

Kansioiden luominen työtilan jäsenille etenee vaiheittain. Valitse ensin objektien listalta ”Luo kansiot työtilan jäsenille”.

Valitse jäsenlistalta ne ryhmät tai käyttäjät, joille haluat luoda kansiot. Kohdassa "Jäsenten kansioiden omistaja" valitaan, asetetaanko jäsenet itse vai jäsenkansioiden luoja niiden omistajaksi. 

Kohdassa ”Aloitussivu” voit asettaa kansioille yhteisen aloitussivun. Tarkista, että käyttäjillä on aloitussivu-objektiin lukuoikeus, jotta he näkevät aloitussivun kansiossa.

Kohdassa "Oikeudet jäsenten kansioihin" määrittelet luku- ja kirjoitusoikeudet kansioihin. Oikeudet voi asettaa valinnaisesti joko vain käyttäjälle itselleen tai kaikille työtilan jäsenille.

HUOMIO! Yhteen sijaintikohteeseen ei voi luoda useita samannimisiä kansioita.

Alkuun

Uusi objekti> Useita objekteja Kopioi, linkitä tai siirrä useita objekteja

Tämän toiminnon avulla voit kerralla kopioida, linkittää tai siirtää useita objekteja muista kansioista tai työtiloista. Valitut kohteet siirtyvät siihen kansioon (työtilaan), jossa toiminto tehdään. Eli valitse ensin tuleva sijaintikohde ja siellä tämä toiminto "Kopioi, linkitä tai siirrä useita objekteja", jonka avulla siis itse asiassa haetaan muualta objekteja. 

Alkuun

Uusi objekti> Toiminto Luo toiminto

Seuraavia toimintoja voidaan luoda omiksi objekteikseen halutun kansion sisällä:

Alkuun

Viestintä ja vuorovaikutus

Uusi objekti> Keskustelualue Keskustelualue

Keskustelualue nimetään usein niin, että se kuvastaa siellä käytävää keskustelua jollakin tavalla.

Keskustelualueita voi olla kolmea eri tyyppiä: tavallinen, anonyymi tai tutor-keskustelualue.

- Tavallinen keskustelualue on oletuksena, ja sitä käytetään suurimmassa osassa tapauksista. Tavallisella keskustelualueella käyttäjät voivat lähettää toisilleen julkisia viestejä joko määrittelemällä vastaanottajaksi "kaikki" tai jonkun keskustelualueen jäsenen (molemmissa tapauksissa viesti on julkinen). Kaikki keskustelualueelle lukuoikeudet saaneet voivat seurata keskustelua ja kirjoitusoikeuden saaneet voivat myös lähettää viestejä sinne.

- Anonyymi keskustelualue antaa käyttäjille mahdollisuuden keksiä joka viestin kohdalla sopivan nimimerkin, jolla esiintyy viestin lähettäjänä. Viestin todellisia lähettäjiä ei voi saada selville edes ympäristön ylläpitäjä.

- Tutor-keskustelualuetta voidaan käyttää tilanteissa, joissa riittää, että käyttäjät kommunikoivat vain tutorinsa kanssa. Tällä keskustelualueella käyttäjät eivät näe toistensa viestejä ja he voivat lähettää viestejä vain tutorille. Tutoriksi määriytyy käyttäjä, joka on keskustelualueen omistaja. Tutorointityö voidaan jakaa usemman henkilön kesken, koska keskustelualueen omistajaa voidaan vaihtaa milloin vain (sen hetkinen omistaja voi määrittää uuden omistajan yleisasetuksista - tämän voi myös tehdä käyttäjä, jolla on oikeus kaikkiin objekteihin). Keskustelualueen kulloinenkin omistaja, tutor, voi lukea kaikki keskustelualueella lähetetyt viesti, vaikka lähettäjänä tai vastaanottajana olisikin toiminut toinen tutor.

Hallinta > Asetukset -kohdassa määritetään keskustelualueeseen liittyviä toimintoja käyttäjille. Keskustelualueen omistajalla aina oikeus näihin toimintoihin.

- Määritetään, voivatko käyttäjät poistaa lähettämiään viestejä (x-ikoni viestien alareunassa) Tätä toimintoa ei kannata antaa user-tason käyttäjille, sillä oman viestin poistaminen julkiselta keskustelualueelta hävittää sen myös muiden käyttäjien näkyvistä.

- Määritetään, voivatko käyttäjät lisätä liitteitä viesteihin. Viestinkirjoitus-ikkunaan ilmestyvät ikonit "Tuo liitetiedosto tietokoneeltasi" ja "Tuo liitetiedosto Optimasta".

- Määritetään, voivatko käyttäjät lisätä
medialiitteitä viesteihin. Viestinkirjoitus-ikkunaan ilmestyy kohta "Medialiite".

- Määritetään, voivatko käyttäjät nähdä, ketkä ovat lukeneet viestejä (linkki "Lukijat" ilmestyy viestien alareunaan). Tällöin on nähtävissä viestikohtaiset tiedot, ketkä ovat käyneet lukemassa viestin ja milloin viimeksi. 

- Voidaan määrittää, että tältä keskustelulistalta EI lähetetä muistutusviestejä sähköpostiin. (Ympäristössä voi olla käytössä sähköpaimen-toiminto, jolloin Optima lähettää automaattisen muistutusviestin keskustelualueen osallistujille uudesta viestistä. Viesti lähetetään kerran vuorokaudessa, yöaikaan. Toiminto edellyttää, että sähköpaimen on asetettu päälle ja että käyttäjällä on käyttäjätietokortissa on voimassa oleva sähköpostiosoite.)
Lisäksi voidaan määrittää, että RSS-syötteitä ei voi tilata kyiseseltä keskustelualueelta.

Klikkaa lopuksi OK.

Keskustelualueelle voi määrittää oikeudet erilaisten tarpeiden mukaan: luku- ja kirjoitusoikeudet voidaan antaa kaikille työtilan jäsenille, jolloin kaikki voivat tasapuolisesti osallistua keskusteluun. Oikeudet voidaan myös antaa vain osalle työtilan jäsenistä - tällä tavalla voidaan muodostaa keskustelua varten pienryhmiä. Tarvittaessa osalle työtilan jäsenistä voidaan myös antaa vain lukuoikeus: tällöin he voivat seurata keskustelua, mutta eivät voi itse osallistua siihen.


Alkuun

Uusi objekti> Päiväkirja Päiväkirja

Ensin valitaan päiväkirjatyyppi tarkoituksen mukaan. 

Valitse "Henkilökohtainen päiväkirja" luodaksesi päiväkirjan, jossa jokaisella käyttäjällä on oma päiväkirjansa täytettävänä. Oikean kehyksen nimiluettelossa näkyvät huutomerkki-ikonit newobject kertovat, kuka on muokannut päiväkirjaansa. 

Valitse "Ryhmäpäiväkirja" luodaksesi päiväkirjan, jossa kaikki käyttäjät kirjoittavaan yhteen yhteiseen päiväkirjaan.

 Henkilökohtaisen päiväkirjan asetukset

Jos valitsit henkilökohtaisen päiväkirjan, voit valita siihen seuraavia ominaisuuksia

Asetukset:

Merkintöjen avainsanat:

Merkintöjen muokkaaminen:

Liitteet:

Omistajan päiväkirja:

 Ryhmäpäiväkirjan asetukset

Ryhmäpäiväkirjassa on käytössä rajoitetumpi määrä asetuksia. Ryhmäpäiväkirjassa käyttäjien merkinnät ovat aikajärjestyksessä yhteisessä päiväkirjassa.

Merkintöjen avainsanat:

Merkintöjen muokkaaminen:

Liitteet:

Päiväkirjan käyttäminen: merkinnät, kommentit

Henkilökohtaista päiväkirjaa avattaessa kullekin käyttäjälle avautuu oletuksena oma päiväkirja merkintöineen. Käyttöliittymän oikeasta reunuksesta käyttäjät voivat avata toistensa päiväkirjoja.

Ryhmäpäiväkirjaa avattaessa tulee esiin näkymä, jossa on kaikkien merkinnät näkyvissä aikajärjestyksessä.

Aina näkyvillä olevasta yläreunan toimintopalkista voidaan käyttää seuraavia toimintoja:

Uusi merkintä

Voit kirjoittaa uuden merkinnän päiväkirjaan. Kirjoita merkinnällesi otsikko ja valitse avainsana. Avainsana on valittavissa, jos päiväkirjan omistaja on päiväkirjalle niitä asettanut. Päiväys ja aika lisätään merkintääsi automaattisesti.

Viestiä kirjoittaessa voit käyttää perusmuotoilutyökaluja: alleviivaus, kursivointi, lihavointi.yliviivaus, luettelo. Lisäksi voit linkittää merkintääsi kuvan Optimasta tai lisätä linkin Optimaan tai Internetiin. Laadittuasi merkinnän valmiiksi tallennat sen päiväkirjaan OK-painikkeella. Peruuta-painikkeella voit poistua tallentamatta merkintääsi.

Merkintöjen muokkaaminen

Mikäli päiväkirjan omistaja on sallinut sen asetuksista, voit muokata merkintöjä. Merkinnän muokkaaminen tapahtuu klikkaamalla merkinnän otsikon vieressä näkyvää ikonia. Tee merkintää haluamasi muutokset ja tallenna se OK-painikkeella. Muokattu merkintää säilyy aikajärjestyksessä entisellä paikallaan.

Oma päiväkirja

"Oma päiväkirja" -painikkeella avaat oman päiväkirjasi. Huoma, että painike on käytössä vain "Henkilökohtainen päiväkirja" -tyyppisissä päiväkirjoissa. Ryhmäpäiväkirjassa painike ei ole käytettävissä.

Vaihda järjestys

Päiväkirjan merkinnät näytetään aina aikajärjestyksessä. Oletuksena näkymässä on uusimmat merkinnät ylimpänä. "Vaihda järjestys"-painikkeella voit vaihtaa aikajärjestyksen niin, että vanhimmat merkinnät näkyvät ensimmäisenä.

Haku

"Haku"-toiminnolla voit hakea päiväkirjasta haluamiasi merkintöjä. Voit rajata hakusi ajan perusteella viimeisen viikon ajalta, hakea merkinnöistä hakusanoilla tai valita hakukriteeksi jonkin päiväkirjassa käytössä olevista avainsanoista.

Reunakehyksen sulkeminen ja avaaminen

Voit sulkea ja avata oikeassa reunassa näkyvää kehystä nuolipainikkeilla saadaksesi enemmän näyttötilaa merkinnöille.

Alkuun

Uusi objekti > Kirjoitusalue Kirjotusalue

Kirjoitusalue-objektilla voit työstää yhdessä useamman käyttäjän kanssa yhtä tai useampaa tekstisivua. Voit luoda objektiin halutun määrä sivuja, jotka ovat toisistaan erillisiä itsenäisiä kokonaisuuksia. Voit antaa sivuille erikseen käyttöoikeudet, jolloin voit määritellä tietyille henkilöille muokkausoikeudet tiettyihin sivuihin tai antaa kaikille muokkausoikeudet kaikkiin sivuihin, jolloin työskentely eri sivuille on vapaampaa (wiki-tyyppinen työskentelymalli). Kirjoitusalueella voit seurata versiohistoriaa, kommentoida ja arvioida sivuja sekä koostaa sivuista julkaistava kokonaisuus.

Suunnittelualue
Suunnittelualueella näet kaikki kohteeseen tehdyt sivut yhteenvetona. Suunnittelualueella voi näkyä useita eri alueita, joihin on jaettuna kirjoitusalueeseen kirjoitettavia sivuja. Suunnittelualueen asetuksia voit muokata kohdassa
Asetukset. Alueet voit nimetä haluamallasi tavalla kirjoittamalla nimen alueen otsikkorivin vasempaan yläreunaan.


Alueen otsikkokentän Uusi sivu -linkistä voit lisätä alueelle uusia muokattavia sivuja. Yhdellä alueella voi olla vapaavalintainen määrä sivuja. Alue voi näin olla esimerkiksi laajempi teema ja sivut tämän alla olevia pienempiä kokonaisuuksia. Sivun omistaja voi määritellä sivun käyttöoikeudet sivun Asetuksissa Oikeudet-välilehdellä. Voit määritellä sivulle muokkausoikeudet tietyille käyttäjille tai antaa kaikille käyttäjille muokkausoikeus sivuun (wiki-tyylinen työskentelytapa). 

Tehdyt sivut näkyvät suunnittelualueella omina kenttinään, joissa näkyvät sivun nimi, esikatseluesikatselu- tai  Muokkaa muokkaa-kuvake (jos käyttäjällä on muokkausoikeus sivuun) sekä kirjoitusalueen hallinnoijalla Siirrä nuolikuvake sivun siirtämiseen. Sivun saa auki klikkaamalla sivun nimeä. Nuolikuvakkeella saa siirrettyä sivun esimerkiksi alueelta toiselle tai vaihtaa sivujen järjestystä alueella. Sivun nimen viereen ilmestyy huutomerkki, jos sivua on muokattu edellisen Optimaan kirjautumisen jälkeen.

Voit avata sivun klikkaamalla sivun nimeä. Jos sinulla on oikeus muokata sivun sisältöä, näet sivun ylälaidassa Muokkaa-linkin, jota klikkaamalla voit avata sivun muokkaustilaan. Voit muokata tekstiä yksinkertaisten muotoiluvaihtoehtojen avulla, kuten taulukko, lihavointi, kursivointi ja alleviivaus sekä listojen teko. Voit myös lisätä sivuun kuvan Optimasta ja linkin Optimaan tai Internetiin.

Jos sinulla on oikeus muokata sivun asetuksia, näet sivun avattuasi sivun ylälaidassa seuraavat toiminnot:

 • Muokkaa - voit muokata sivun tekstiä.
 • Sivu keskeneräinen / Sivu valmis - voit asettaa sivun statuksen keskeneräiseksi tai valmiiksi.
 • Versiot - näet sivun aiemmat versiot ja niiden muokkaajat sekä voit palauttaa aiemman version uudemman tilalle.
 • Asetukset - voit muokata sivun nimeä ja kuvausta (Nimi-välilehti) sekä antaa muokkausoikeudet sivuun muille käyttäjille tai vaihtaa sivun omistajan (Oikeudet-välilehti).
 • Poista - voit poistaa sivun.

Sivua voi muokata silloin, kun se ei ole jollain toisella käyttäjällä muokattavana. Jos toinen käyttäjä on parhaillaan muokkaamassa sivua, niin saat tiedon muokkaajasta. (Esimerkiksi objektin Chat-toiminnolla voi ottaa yhteyden muokkaajaan.)

Julkaisu
Tässä voit katsella julkaisutyökalussa koostetun julkaisun valituista sivuista.

Asetukset

Suunnittelualueen asettelu

Tässä kohdassa voit määritellä kirjoitusalueen asettelun. 

Sivujen oikeudet ja aikarajoitukset

Voit määritellä, onko sivujen muokkaajilla oikeus vaihtaa myös sivujen käyttöoikeuksia.

Voit määritellä, millä käyttäjillä on oikeus luoda uusia sivuja suunnittelualueelle. Voit antaa oikeuden kaikille käyttäjille tai määritellä sen haluamillesi käyttäjille, joilla on lukuoikeus objektiin.


Toiminnot
Toiminnot-valikosta löydät kirjoitusalueen seuranta-alueen, julkaisutyökalut, käyttöoikeuksien määrittelyn sekä kootusti kaikkien sivujen versiot ja oikeudet.

Seuranta-alue
Seuranta-alueella voit tarkastella koko kirjoitusalue-objektin versio- ja muokkaushistoriaa.  Seuranta-alueen aikajanalla näet sivuihin liittyvät tapahtumat. Kunkin sivun historiasta näet sivukohtaisesti milloin ja kenen toimesta sivua on muokattu, kommentoitu tai arvioitu.

Julkaisutyökalut
Julkaisutyökalulla voidaan koostaa useita sivuja yhdeksi julkaistavaksi kokonaisuudeksi. Vasemman puoleisessa sarakkeessa (Kaikki sivut) näkyvät kaikki kirjoitusobjektissa olevat sivut. Julkaisuun haluttavat sivut raahataan oikeanpuoleiseen sarakkeeseen hiirellä sivun nimipalkkiin tarttumalla. Sarakkeeseen voidaan itse määritellä julkaisun nimi kirjoittamalla se otsikkopalkin tyhjään kenttään.

Julkaistavien sivujen valinta voidaan tallentaa ja tämän jälkeen sitä voidaan esikatsella (Esikatselu-painike) tai tarkastella Julkaisu-valikossa.


Käyttöoikeudet
Voit määrittää luku- ja kirjoitusoikeudet joko kaikille käyttäjille, ryhmille tai yksittäisille käyttäjille. Lukuoikeudet antavat oikeuden objektiin tutustumiseen ja kirjoitusoikeudet antavat oikeuden muokata objektin sisältöä ja asetuksia. Klikkaa lopuksi OK.

Sivujen versiot
Tässä näet kaikkien tämän kirjoitusalue-objektin sivujen versiot. Voit tarkastella aiempia versioista ja palauttaa aiemman version nykyisen tilalle.

Sivujen oikeudet
Tässä voi hallinnoida kaikkien tämän kirjoitusalue-objektin oikeuksia.

Voit määritellä kaikille käyttäjille oikeuden kommentoida kaikkia sivuja. Voit myös määritellä kaikille käyttäjille oikeuden muokata ja kommentoida kaikkia sivuja. Kaikkien sivujen muokkaamisella on mahdollista määritellä muokkaamisen alkamis- ja päättymispäivät.

Voit määritellä sivujen muokkaus- ja kommentointioikeudet myös käyttäjittäin. Voit järjestää sivut järjestykseen sivujen tai käyttäjien mukaisesti listattuna oikeasta yläreunasta (Järjestys sivujen mukaan / Järjestys käyttäjien mukaan). Voit antaa kuhunkin sivuun / kullekin käyttäjälle (riippuen valitsemasti listauksesta) halutut oikeudet valitsemalla käyttäjän / sivun nimen edessä olevan valinnan Kommentti ja / tai Kirjoitus.


Chat
Voit ottaa chat-yhteyden muihin käyttäjiin, joilla on käyttöoikeus objektiin. Voit lähettää chat-viestin kirjoittamalla viestin alareunan laatikkoon ja klikkaamalla Send-painiketta. 

Näet kohdassa Users online ne kirjoitusalueelle pääsevät käyttäjät, jotka ovat kirjautuneena Optimaan. Jos esimerkiksi sivu, jota haluat muokata, on juuri jollakin käyttäjällä muokkauksen kohteena, voit käydä hänen kanssaan keskustelua chatissa siitä, miten kauan ja mitä osia hän muokkaa.  

Alkuun

Uusi objekti> Kalenteri Kalenteri

 Kalenterin luominen

Määritä uudelle kalenterille nimi ja kirjoita siihen liittyvät ohjeet. Kalenteri kannattaa nimetä niin, että se kertoo mahdollisimman tarkasti kalenterin käyttötarkoituksen. Tällöin useita kalentereita sisältävässä Optima-ympäristössä kalentereiden seuraaminen on selkeämpää.

Kalenteria luotaessa määritetään merkintöjen oletusoikeudet. Jos valitaan kohta Merkinnän oletusarvona julkinen ovat kaikki merkinnät oletusarvoltaan julkisia eli merkinnät näkyvät kaikille, joilla on pääsy kalenteriin. Jos tämä kohta jätetään valitsematta, ovat merkinnät oletusarvoltaan yksityisiä eli vain merkitsijän itsensä nähtävissä. Viime kädessä kalenterin käyttäjillä on kuitenkin vapaus valita kunkin merkintänsä oikeudet. Kalenterin asetuksissa tehtävä valinta määrittelee siis vain oletusvalinnan.

Päivän oletuspituus -kohdassa voi säädellä käyttötarkoitukseen soveltuvan päivänpituuden. Tätä voi myöhemmin muuttaa Kalenterin asetuksissa.

Piilotettu objekti pitää sen tarvittaessa piilossa muilta käyttäjiltä ja vain omistaja ja henkilöt, joilla on oikeus kaikkiin objekteihin työtilassa näkevät kalenterin vasemmassa kehyksessä. Näytä objektin ohjeet ensin näyttää kalenteriin liittyvät ohjeet ennen varsinaista kalenteria.

Tallenna kalenteri OK-painikkeella ja määritä Käyttöoikeudet. Kalenterin kohdalla lukuoikeus tarkoittaa oikeutta nähdä kalenteri ja siihen tehdyt merkinnät. Kirjoitusoikeus antaa lisäksi oikeuden tehdä merkintöjä. Vain omistaja voi muokata kalenterin asetuksia.

 Kalenterit Optimassa

Optimassa voi olla useita eri kalentereita. Kuhunkin kalenteriin voi tehdä merkintöjä erikseen omassa sijaintikohteessaan tai voi käyttää Omassa tilassa olevaa Kalenteri-toimintoa, jossa näkee kaikkien kalentereiden merkinnät samassa näkymässä. Kun Oman tilan Kalenteri-toimintoa käyttäen tekee merkinnän, tulee valikosta valita, mihin kalenteriin merkintä lisätään.

Vinkki: Tämän koostekalenterin pikakuvake voidaan määrittää aloitusnäkymään, yläpalkin alle: Ympäristön hallinta> Profiilit> "profiilin nimi"> Aloitusnäkymä> Pikalinkit yläpalkin alla

 Kalenterimerkinnän tekeminen

Klikkaa sitä ajankohtaa, johon merkinnän olet lisäämässä - oletuksena näkyy tuo aloitusajankohtana. Aihe - tähän kirjoitettu teksti näkyy kalenterissa (Huomaa, että voit kirjoittaa täydentävää tekstiä kohdassa Lisätietoja: Kuvaus-kenttään kirjoitetut tiedot näkyvät, kun hiiren osoitin viedään merkinnän päälle. Linkit Optimasta tai internetistä näkyvät merkinnässä Linkki-kuvakkeena.)

Tyyppi Merkinnästä voidaan tehdä toistuva. Kun klikkaat Toistuva merkintä saat esiin alueen, jossa voit määrittää toiston keston ja tiheyden. Tallennuksen jälkeen yksittäisiä merkintöjä voi tarvittaessa poistaa.

Määritä merkinnän alkamis- ja päättymisajankohdat tai määritä se koko päivän tapahtumaksi.

Näkyvyys Julkinen merkintä näkyy niille käyttäjille, joilla on lukuoikeus kalenteriin. Yksityinen merkintä näkyy vain merkinnän tekijälle.

Muistutus Merkinnästä voi määrittää muistutuksen, joka näkyy Ilmoituksena ympäristössä Osallistujille tai vain merkinnän tekijälle. Optima voi lähettää kalenterimerkinnästä myös muistutuksen sähköpostitse (Optiman sähköpaimen-toiminnon yhteydessä). Käyttäjillä on oltava sähköpostiosoitteet käyttäjäkorteissaan, jotta muistutus voidaan lähettää. Muistutuksen ajankohta määritetään erikseen.

 Valmis kalenterimerkintä

Kun avaat valmiin kalenterimerkinnän, voit lähettää sen osallistujille sähköpostia. Sähköposti lähetetään välittömästi käyttäjille. Jos käyttäjiltä puuttuu sähköpostiosoitteita, ne voi lisätä kenttiin tarvittaessa.

Vie merkintä Googlen kalenteriin - yksittäisen merkinnän voi viedä Googlen ilmaiseen verkkokalenteriin. Linkistä pääset kirjautumaan tunnuksellasi kalenteriin ja lisäämään valmiin merkinnän sinne.

Muokkaa-toiminnolla tehdä muutoksia merkinnän kaikkiin tietoihin. Jos haluat tehdä muutoksia Osallistujiin, klikkaa Tallenna, jonka jälkeen pääset seuraavalle sivulle, jolla Osallistujat ovat.

Poista-toiminnolla poistat merkinnän kaikilta niiltä, joilla oli lukuoikeus merkintään.

 Kalenterimerkintöjen selaaminen

Kun tarkastelet kalenterinäkymää - osa merkinnöistä on punaisella ja osa mustalla. Olet osallistujana niissä merkinnöissä, joiden teksti on punainen.

Aseta oletusnäkymäksi -toiminnolla voit asettaa minkä tahansa näkymän oletusnäkymäksi. Kun seuraavan kerran avaat kalenterin, avautuu se suoraan asettamasi oletusnäkymän mukaisesti. Eri kalentereilla voi olla erilaiset oletusnäkymät. Koostekalenteriin voi niin ikään määrittää oman oletusnäkymän.

Kalenteri Perinteinen kalenterinäkymä, jota voi tarkastella ajanjaksoissa Päivä, Viikko, Kuukausi, Vuosi

Merkinnät Listaus merkinnöistä, joita voi tarkastella ajanjaksoissa Päivä, Viikko, Kuukausi, Vuosi

Uudet ja muokatut merkinnät Listaus merkinnöistä, jotka on viimeksi lisätty tai joita on viimeksi muokattu - viimeisin on aina ylimpänä.

Haku Kalenterimerkintöjä voi etsiä merkinnän tekijän eli omistajan mukaan. Hakua voi rajata ajallisesti.

Hallinta Kohdassa Asetukset voi määrittää merkinnän oletusarvon julkinen/yksityinen ja päivän oletuspituuden. Kohdassa Käyttöoikeudet määritellään luku- ja kirjoitusoikeudet. Käyttäjät tarvitsevat kirjoitusoikeudet, silloin kun heidän on tarkoitus tehdä merkintöjä kalenteriin.

Alkuun

Uusi objekti> Chat Chat-objekti

Valitse objektin listasta Chat-objekti.

 1. Määritä chat-objektille nimi (Nimi-kenttä) ja kirjoita chat-objektiin liittyvät ohjeet (Ohjeet tai kuvaus –kenttä).
 2. Määritä tarvittaessa objektin toimintatila. Piilotettu objekti tarkoittaa sitä, että objektin omistaja näkee chat-objektin vasemmassa kehyksessä, mutta muut käyttäjät eivät. Näytä objektin ohjeet ensin –vaihtoehto näyttää kirjoittamasi ohjeistuksen ennen kuin käyttäjä pääsee chat-objektiin.
 3. Jos haluat tallentaa chat-objektissa käytävät keskustelut (tiedosto voidaan tulostaa tai tallentaa erikseen), valitse Tallenna keskustelut –vaihtoehto. Tämä asetus pitää valita chat-objektin perustamisen yhteydessä.
 4. OK-painikkeella hyväksyt valinnat.

Huomio: Chat-objektin käyttö vaatii, että käyttäjän organisaation palomuurissa on avattuna portti numero 4444.

Alkuun

Uusi objekti> 360 360-arviointi

Tämä objektityyppi mahdollistaa väitteisiin perustuvan arvioinnin teettämisen tietylle käyttäjäjoukolle ja sen, että arvioinnin kohde suorittaa saman kyselyn itsearviointina. Tämä objekti on suunniteltu erityisesti esimiestehtävissä olevan henkilön arviointia varten. Tarkoituksena on verrata itsearviointia ja muiden antamaa arvioita toisiinsa. Saatuja vastauksia voidaan yhteenvedossa tarkastella graafisen kuvaajan avulla. Kyselyssä voidaan järjestää useita vastauskierroksia.

Nimen lisäksi voit kirjoitaa kyselyyn liittyviä ohjeita ja kuvauksia. Ohjeet kannattaa laittaa näkymään ennen varsinaista kyselyn avautumista rastittamalla tällä sivulla kohta "Näytä objektin ohjeet ensin".

Arvioinnin kohde - valitse arvioinnin kohde Optimassa olevista käyttäjistä. Jos et näe käyttäjää valikossa, lisää hänet ensin työtilaan jäseneksi. Huom. Arvioinnin kohde voi olla myös muu kuin Optimassä oleva käyttäjä, tälloin arvioinnin kohdetta ei valita vaan se jätetään tyhjäksi. Tässä tapauksessa vain itsearvioinnin osuus jää pois.

Vaihtoehdot - Valitse vastausskaala, jota vastaajat käyttävät arviointia tehdessään.

Vastausten lukumäärä: Yksi vastauskerta käyttäjätunnusta kohden / Rajoittamaton. Tunnus yhteiskäytössä. Tässä kohdassa tehdään valinta sen mukaan, halutaanko rajoittaa käyttäjien vastausoikeuksien määrää kyselyyn. Tunnus yhteiskäytössä tarkoittaa tilannetta, jossa jollekin käyttäjäjoukolle on voitu antaa yksi yhteinen Optima-tunnus. Tällöin Tietoa käyttäjästä ja Vapaamuotoiset kommmentit -kenttiä kannattaa hyödyntää vastaajista kertovan informaation keräämiseen.

Vastaaminen ilman sisäänkirjautumista - Jos tämä valitaan, suoraan kyselystä käsin tulee mahdolliseksi lähettää vastauspyyntöjä arviointiin. Objektin hallinnoija listaa käyttäjien sähköpostiosoitteet ja kirjoittaa oheen viestin. Käyttäjät saavat sähköpostiviestin, jossa on suora linkki kyselyyn. He eivät tarvitse ollenkaan käyttäjätunnuksia eikä salasanoja Optimaan.Toimintoa käytetään kohdasta 360-arviointi > Objektin hallinnointikäyttöliittymän ylävalikko > Vastauspyyntö.

Vastausten minimimäärä - Kyselyyn saapuneita vastauksia ei voi tarkastella ennen kuin vastauksia on tullut tämä minimimäärän verran.

Kysymysluokat - Jotta kysymyksiä voisi luoda, on luotava vähintään yksi kysymysluokka. Kysymysluokat eivät näy vastaajille vaan ne ovat käytössä vastauksista tehtävässä graafisessa kuvaajassa, jonka voi avata Tilasto-sivulta (pdf-tallenne). Kuvaajan voi avata, kun arvioinnin kohde on arvioinut itsensä ja kun minimimäärä vastauksia on tallentunut (mikäli minimimäärä on asetettu). 

360-arvioinnin asetukset

Kysymykset:

- Kysymysluokat:  Kysymysluokkia on oltava vähintään yksi. Kysymysluokat eivät näy käyttäjille - ne muodostavat vastausten yhteenvedossa graafisen kuvaajan, timantin, kulmat.

- Lisää kysymyksiä:  Laadi väittämiä tai kysymyksiä arviointiin. Kysymysten tunnistamisen apuna voi käyttää id-numeroita. Kun vastauksia on jo tullut, kysymyksiä ei voi enää lisätä. Vain poistamalla Tilasto-sivulta aiemmin tulleet vastaukset voi kysymyksiä lisätä arviointiin.

- Tuo kysymyksiä: Voit tuoda kysymyksiä muista Optimassa olevista 360-arvioinneista. Valitse objekti ja sen jälkeen tuotavat kysymykset rastittamalla ne listalta. Listalle tulevat näkyviin ne objektit, joihin sinulla on hallintaoikeus. Huomaathan tuodessa määrittää kysymysluokan kaikille kysymyksille.

- Rakenteen muokkaaminen: Voit vaihtaa kysymysten järjestystä sekä muokata niiden sisältöä tai poistaa niitä. Täällä voit myös vaihtaa kysymyksen luokasta toiseen.

- Vapaamuotoiset kommentit: Nämä näkyvät käyttäjille kysymyskenttinä lomakkeen lopussa, käyttäjien ei ole pakko vastata niihin.

- Tietoa käyttäjästä: Vastaajista voi kerätä tietoa laatimalla avoimia kysymyksiä tai monivalintakysymyksiä. Näihin lomakkeen yläosaan tuleviin kysymyksiin vastaajan on pakko vastata jotain, jotta lomake tallentuu.

Asetukset:

- Arvioinnin luomisen yhteydessä tehtyjä asetuksia voi muokata tällä sivulla. 
- Vastausskaalaa voi vaihtaa ja vastausten minimimäärää voi muuttaa (minimimäärä ei ole pakollinen) kunnes vastauksia on tullut.
- Vastauskierrosten asetukset ovat määriteltävissä ja muutettavissa.


Esikatselu: Tässä voi nähdä, millainen lomake on vastaajille.


Käyttöoikeudet: Käyttö- ja Hallinnointi-oikeudet määritellään siten, että Käyttöoikeudet antavat oikeuden vastata ja Hallinnointi-oikeudet antavat oikeuden hallinnoida kyselyä eli muuttaa kaikkia arvioinnin asetuksia.


Vastaus: Vastaus-toiminto näkyy arvioinnin kohteelle - tässä suoritetaan itsearviointi.


Tilasto: Tilastosta näkyy vastaajien määrä ja vastaajat.

Kun mahdollisesti määritelty vastausten minimimäärä on tullut, tältä sivulta voivat arvioinnin kohde ja kyselyn hallinnoijat tarkastella vastauksia ja niiden yhteenvetoja. Katso-toiminnosta voi nähdä vastausten keskiarvoja ja Tallenna-toiminnosta voi saada auki graafisen kuvaajan (pdf). Siitä voi myös tulostaa csv-tiedostoja varsinaisesta kyselyosuudesta ja vapaaehtoisista kysymyskentistä että tietoja käyttäjästä -kohtien vastauksista.

Alkuun

Uusi objekti> Osaamiskartoitus Osaamiskartoitus

Yleistä

Osaamiskartoitustyökalulla voidaan toteuttaa kysely organisaatioiden osaamistaidoista. Työkalulla mallinnetaan ensin koko organisaation rakenne. Organisaatiomallissa valitaan kullekin organisaatioyksikölle edustaja (esimies) ja jäsenet.

Seuraavaksi osaamiskartoitustyökalussa määritellään kartoitettavat osaamisalueet ja niihin liittyvät osaamiset (kysymykset). Tämän jälkeen osaamisalueet liitetään haluttuihin organisaation yksikköihin. Näin kunkin organisaatioyksikön käyttäjät saavat osaamiskartoituslomakkeen avatessaan automaattisesti vastattavakseen juuri omalle yksikölleen tarkoitetut kysymykset.

Kun organisaatiossa on vastattu osaamiskartoituskyselyyn eli kukin käyttäjä on arvioinut oman osaamisensa, on organisaatioyksiköiden edustajien vuoro asettaa osaamisille tavoitetasot. Edustaja käy yhdessä käyttäjien kanssa läpi osaamistaitolomakkeen ja asettaa käyttäjälle tavoitetasot. Käyttäjän oma arvio osaamisestaan ja edustajan (esimiehen) asettama tavoitetaso tallentuvat myöhempää arviointia varten.

Osaamiskartoitustyökalulla voidaan myöhemmin toteuttaa uusia vastauskierroksia, jolloin voidaan arvioida osaamisen kehittymistä organisaatiossa.

Osaamiskartoituksen luominen:

1 Organisaation rakentaminen

Kokoa organisaatiosi malli näkymässä Organisaatiorakenne> Organisaatiopuu. Aloita määrittelemällä ensin ylimmän tason yksiköt ja lisää sitten tarvittavat alayksiköt. Saat aktivoitua organisaatioyksikön klikkaamalla sen otsikkoriviä.

• Organisaatiopuun rakentaminen: rakenna organisaatiopuu nimeämällä ensin ylimmän tason yksikkö, jonka alle voit luoda tarvittavan määrän alaorganisaatioita Lisää yksikkö- linkistä.
• Organisaatiossa voi olla myös erillisyksiköitä irrallaan organisaatiorakenteesta, niitä voi luoda kohdasta Organisaatiorakenne> Erillisyksikkö

• Organisaatiorakenne> Katso puurakenne -näkymästä hahmottaa kokonaisuuden, sieltä voi tarkistaa rakenteen oikeellisuuden ennen edustajien ja jäsenten lisäämistä
• Yksiköiden poistaminen: poista yksikkö otsikkorivillä olevasta rastista
• HUOM! Ei voi muokata tai poistaa, kun vastauskierros on käynnissä.

2 Edustajien ja jäsenten lisääminen

Edustajien ja jäsenten tulee olla Optimassa käyttäjinä ja kyseisessä työtilassa jäseninä, jotta heidät voi lisätä. (Jos käyttäjillä on lukuoikeus juuri luotuun objektiin, he näkevät osaamiskartoituksen vasemmassa kehyksessä, mutta eivät saa sisältöä auki ennen kuin vastauskierros on käynnissä. Tällöin heille tulee ilmoitus: Vastausaika ei ole vielä alkanut. Osaamiskartoituksen rakentamisen ajaksi voi ottaa lukuoikeuden pois.)

Yksi käyttäjä voidaan nimetä vain yhteen paikkaan organisaatiopuussa. Kun käyttäjä on lisätty yhteen yksikköön, hän ei ole enää valittavissa muiden yksiköiden kohdalla.

Edustajat:
Lisää rakentamaasi organisaatioon yksi edustaja kuhunkin yksikköön. Alimman tason yksiköihin lisätyt edustajat näkevät oman yksikkönsä jäsenten lomakkeet ja voivat asettaa niihin tavoitetasot käyttäjien arvioitua oman osaamisensa. Ylemmällä tasolla olevien organisaatioyksikköjen edustajat näkevät omaa organisaatiotasoaan alemman tason edustajien (vain edustajien) lomakkeet ja voivat lisäksi tulostaa itselleen yhteenvetoraportteja oman yksikkönsä alapuolella olevan organisaatiopuun lomakkeista.

Jäsenet:
Jäseniä voi lisätä vain alimman tason yksiköihin. Kunkin käyttäjän osaamisarviointilomakkeen sisältö määräytyy hänen organisaatiosijaintinsa mukaan, joten varmista, että jäsenet on lisätty oikeisiin yksiköihin.

Muista lisätä jokaiseen organisaatioyksikköön edustaja ja jäsenet, jotta jatkossa osaamiskartoituksessa kullekin käyttäjälle tulevat aihealueet ja niihin liittyvät kysymykset näkyvät oikein. Käyttäjien sijainti organisaatiorakenteessa määrittelee heille näkyvän osaamiskartoituslomakkeen sisällön.

HUOM! Kullakin käyttäjällä voi olla organisaatiossa vain yksi sijainti.


3 Asetukset

Valitse tuleviin kysymyksiin sopiva arviointiskaala.

4 Aihealueiden ja kysymysten laatiminen

Tee tarvittavat aihealueet (osaamisalueet) ja niihin liittyvät kysymykset (osaamiset) kohdassa Muokkaa aihealueita> Lisää aihealue.  Kun olet tallentanut aihealueen nimen, pääset laatimaan kysymyksiä. Yhden kysymyksen tallentamisen jälkeen pääset laatimaan seuraavan kysymyksen jne.

Kullekin aihealueelle määritellään sen näkyvyys seuraavista vaihtoehdoista:
Yksikön jäsenet -  Kaikki - Näytetään vain yksiköiden edustajille

Valinta Yksikön jäsenet kohdistaa kyseisen aihealuaeen kaikille niiden organisaatioiden yksiköille, joihin aihealue liitetään.
Valinta Kaikki tekee osaamisalueesta kaikille organisaation jäsenille yhteisen. Tällaisia osaamisalueita voi olla vain yksi. Aiempi toiseen osaamisalueeseen kohdistunut Kaikki-valinta vaihtuu Yksikön jäsenet -valinnaksi, jos asetat Kaikki-valinnan toiselle osaamisalueelle. 
Näytetään vain yksiköiden edustajille
- asetus määrittelee aihealueen kysymykset näkymään ainoastaan yksiköiden edustajille.

Aihealueiden liittäminen -näkymässä on esikatselutoiminto, jolla valintojen oikeellisuuden voi tarkistaa.

HUOM! Kaikki-valinta voi olla vain yhdellä aihealueella kerrallaan.
HUOM! Aihealueiden ja kysymysten muokkaaminen: et voi muokata näitä silloin, kun vastauskierros on käynnissä


5 Aihealueiden liittäminen organisaatiorakenteeseen

Klikkaa käyttöliittymän oikeassa reunassa haluttua organisaatioyksikköä (näkyvissä voi olla vain yhden yksikön aihealueet kerrallaan) ja rastita vasemmalla puolella sille halutut aihealueet. (Tallennusta ei tarvita erikseen, pelkkä rastittaminen liittää aihealueen ja rastin pois ottaminen poistaa aihealueen.)

Kaikki -näkyvyydellä valittua aihealuetta ei tarvitse valita, sillä se näkyy kaikissa kohdissa automaattisesti. 

Näytetään vain yksiköiden edustajille -näkyvyydellä valitut näkyvät vain yksiköiden edustajille. Jos tällainen aihealue valitaan, se näkyy aina kaikkien yksiköiden edustajille.

Yksikön jäsenet -näkyvyydellä valitut näkyvät sekä edustajille että jäsenille.

Voit esikatsella kunkin organisaatiotason lomaketta "Esikatsele"-toiminnolla organisaatioyksikön nimen vieressä
HUOM! Ei voi muokata, kun vastauskierros on käynnissä.

6 Vastauskierrokset

Jotta käyttäjät voivat vastata osaamiskartoitukseen, pitää vastauskierroksen olla käynnissä. Määritä vastauskierrokselle päättymispäivämäärä. Ja klikkaa Aloita vastauskierros, kun haluat vastausajan alkavan. Vastauskierroksen alkamisajankohtaa ei voi ajastaa. Päättymispäivämääräksi asetetaan aika, johon asti käyttäjille annetaan mahdollisuus vastata kyselyyn. Päättymisajankohtaa voi myöhemmin muuttaa. Kun aika menee umpeen, käyttäjille näkyy, että vastausaika on päättynyt.

Tässä tilanteessa hallinnoijan on mahdollista avata sama vastauskierros, antaa siis tarvittaessa jatkoaikaa.

Virallisesti vastaamiskierros päätetään klikkaamalla Lopeta vastauskierros. Kun vastauskierros lopetetaan, sille kierrokselle ei enää voida ottaa uusia vastauksia millään keinolla.

Näin voidaan toteuttaa useita vastauskierroksia. Uutta kierrosta ei voi käynnistää ennen kuin edellinen on lopetettu.

7 Eri käyttäjäroolit osaamiskartoituksessa

Jäsenet täyttävät omat lomakkeensa. Lomakkeen kysymyksiin voi vastata myös osissa. Vastaukset tallennetaan ja jäsen voi jatkaa lomakkeen täyttämistä niin kauan kuin vastauskierros on voimassa. Lomaketta ei voi lopullisesti tallentaa ennen kuin on vastannus kaikkiin kohtiin.

Edustajat (esimiehet, johtajat) täyttävät oman lomakkeensa ja tämän lisäksi seuraavat oman yksikkönsä ja sen alla olevien yksiköiden edustajien lomakkeiden tilannetta. Seuranta tapahtuu Raportit-toiminnosta. Edustajat näkevät, ketkä ovat vastanneet ja pääsevät asettamaan tavoitetasot näille oman yksikkönsä jäsenille.

Osaamistasojen ja tavoitetasojen asettaminen:
Vastaaja arvioi oman tasonsa
Edustaja/esimies täyttää oman lomakkeensa ja asettaa tavoitetasot omille alaisilleen

Alkuun

Uusi objekti> Palautekysely Palautekysely

Palautekysely-objektin avulla käyttäjä voi tehdä monivalintavaihtoehtoihin perustuvia kysymyssarjoja. Palautekyselyn vastauksia on mahdollista tarkastella visuaalisen yhteenvedon avulla.

Palautekysely rakennetaan siten, että ensin valitaan asetukset, jonka jälkeen kysely rakennetaan kysymys kerrallaan.

Valitse objektien listasta Palautekysely.

Voit antaa kyselylle nimen (Nimi-kenttä) ja kirjoittaa siihen liittyvät ohjeet (Ohjeet tai kuvaus –kenttä).

Valitse kyselyn asetukset.
Kyselyn vastauksista saa näkyviin visuaalisen yhteenvedon, jossa näkyy vastaajien nimet. Jos haluat, että yhteenvedossa näkyvät vain vastaukset ilman henkilöitä, aseta rasti ”Ei vastaajien nimiä näkyvissä” kohtaan. Kun tämä asetus on valittu, sitä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Voit myös valita pudotusvalikosta, miten visuaalinen yhteenveto näkyy vastaajille. ”Aina” valinta tarkoittaa, että käyttäjä näkee yhteenvedon kyselyn vastauksista aina, vaikka ei olisi itse vielä vastannut kyselyyn. ”Kun käyttäjä on vastannut kaikkiin kysymyksiin” valinta tarkoittaa, että käyttäjä saa yhteenvedon näkyviin vastattuaan kyselyn kaikkiin kysymyksiin. ”Ei koskaan” tarkoittaa, ettei käyttäjä näe yhteenvetoa.

Voit asettaa kyselylle alkamis- ja päättymispäivän. Päivämäärä asetetaan muotoon pp kk vvvv. Alkamis- ja päättymispäivämäärät tarkoittavat, että käyttäjä voi vastata näiden päivien ajan kyselyyn. Esimerkiksi päättymispäivän jälkeen käyttäjä voi vain katsoa kyselyn vastausten yhteenvetoa (mikäli hänellä on siihen oikeus).

Jos näet Objektin toimintatila –kentän, voit valita, miten tekemäsi kysely ilmestyy muille käyttäjille. ”Piilotettu objekti” pitää sen tarvittaessa piilossa muilta käyttäjiltä ja vain omistaja näkee kyselyn vasemmassa kehyksessä. ”Näytä objektin ohjeet ensin” näyttää kyselyyn liittyvät ohjeet ennen varsinaista kyselyä.

Valinnat hyväksytään OK-painikkeella.

Asetusten valintojen jälkeen palautekyselyyn rakennetaan kysymykset ”Lisää uusi kysymys” –linkin kautta. Kysymykset kirjoitetaan yksitellen ja kysymykselle määritellään vastausvaihtoehdot. Käytettävissä on kaksi ennalta määriteltyä asteikkoa tai asteikon voi määritellä myös itse.

Palautekyselyn omistaja voi muokata palautekyselyä. Kysymystä on mahdollista muokata, mikäli siihen ei ole vielä vastauksia. Mikäli vastauksia on, kysymyksen voi vain poistaa.

Palautekyselyn vastauksia on mahdollista tarkastella visuaalisen yhteenvedon avulla. Vastaukset näkyvät ympyrä- ja pylväsdiagrammissa kysymys kerrallaan. Vastauksista on myös saatavilla tekstipohjainen yhteenveto. Vastaukset on myös mahdollista tallentaa omalle tietokoneelle CSV-tiedostomuodossa. 

Alkuun

Lisää tehtäviä

Uusi objekti> Lomake Lomake (vanha, poistuu pian käytöstä)

Lomakkeen toimintaperiaatteet

Lomake-editori on lähinnä opettajien, tutorien ja projektinvetäjien työkalu, jolla tehdään lomakkeita. Käyttäjien on hyvin yksinkertaista täydentää lomakkeita.

Lomakkeita voidaan laatia neljää eri tyyppiä: 1) Jokaisella käyttäjällä oma lomake, 2) Yksi yhteinen lomake, 3) Anonyymi lomake ja 4) Syöttölomake taulukkoon. Lomaketyyppejä käytetään seuraavasti:

1) Jokaisella käyttäjällä on oma lomake. Lomake-ohjelma tallentaa käyttäjien vastaukset omaan tietokantaansa. Vastaustietokannasta ohjelma tekee yhteenvetosivun, jonka kautta lomakkeen tekijä voi helposti hallita ja seurata lomakkeiden täyttämisen etenemistä (kuka on täyttänyt, mitä on vastannut). Lomakkeen tekijälle ja muille määritellyillle omistajille tämä ns yhteenvetosivu avautuu lomaketta klikatessa uuteen ikkunaan ja siinä voi tehdä seuraavia toimintoja:

Lomakkeen hallintatyökalun vasemmassa kehyksessä näkyvät lomakkeeseen vastanneet käyttäjät (käyttäjätunnukset). Klikkaamalla käyttäjätunnuksia tulevat esiin yksittäiset lomakkeet vastauksineen. Lomakkeen tekijät voivat muokata ja/tai kommentoida käyttäjien vastauksia näkyviin tulleista Muokkaa- ja Kommentoi-linkeistä. Käyttäjät näkevät kommentit omien vastaustensa yhteydessä vihreällä tekstillä.

2) Yksi yhteinen lomake. Kaikki käyttäjät täyttävät samaa lomaketta ja voivat muokata tai täydentää toistensa vastauksia.

3) Anonyymi lomake. Vastaajan tietoja ei tallenneta tietokantaan. Lomakkeen omistaja saa luettavakseen erilliset vastaukset samalla tavalla kuin lomaketyypissä 1, mutta vastaajan tietoja ei ole näkyvillä.

4) Syöttölomake taulukkoon. Käyttäjät, joilla on luku- ja kirjoitusoikeus objektiin, voivat täyttää lomakkeen, jonka tiedot tulostuvat taulukkomuotoon. Käyttäjät voivat myös muokata tai poistaa muiden käyttäjien syöttämiä tietoja.


Lomakkeen tekeminen

Lomake-editorilla tehdään erilaisia kenttiä, yksi kenttä kerrallaan. Kentät näkyvät visuaalisesti eri kenttinä editorissa, mutta eivät valmiissa lomakkeessa.


Perusasetukset:

- Minkä tyypin lomakkeesta on kyse? Valitse oikea tyyppi.
- Onko kaikilla oikeus nähdä toisten täyttämät lomakkeet, vai saavatko käyttäjät nähdä vain oman lomakkeensa? (Kohdassa "Jokaisella käyttäjällä oma lomake")
- Onko kaikilla mahdollisuus muokata toisten lomakkeiden vastauksia, vai saavatko käyttäjät muokata vain omia lomakkeitaan? (Kohdassa "Jokaisella käyttäjällä oma lomake")

Nämä asetukset koskevat lomakkeen täyttäjiä - eivät lomakkeen tekijää tai muita omistajia, joilla on aina oikeus nähdä kaikki lomakkeessa oleva tieto. Lisäksi tässä perusasetusten kentässä valitaan, keille lomakkeen omistusoikeus laajennetaan. 

Tekstin, kysymysten (tai muunlaisen materiaalin) tuottaminen: 

Lisää elementti -painikkeesta (tai vihreää kenttää kaksoisklikkaamalla) saa lomakkeeseen lisättyä erilaisia kenttiä: otsikko, tekstikenttä, teksti, valinta, monivalinta, linkki ja kuva. Kun kenttä on tehty, tallennetaan se OK-painikkeesta. Kun kentät on luotu, täytyy vielä lomake tallentaa kokonaisuutena ja nimetä se sekä lomake-editorissa että ympäristön omalla sivulla.

Huom. vihreä väri näyttää, mikä kenttä on aktiivinen. Kun aktivoi aikaisemmin tehdyn kentän, sitä voi muokata editorin alaosassa. Ja jos on tarve lisätä johonkin tehtyjen kenttien väliin uusi kenttä, editori lisää sen aktivoidun kentän yläpuolelle.

Elementit:

Otsikko - lomakkeelle voi antaa otsikon (lomakkeelle annettu nimi toimii yläotsikkona)

Tekstikenttä - lomakkeeseen haluttu kysymys kirjoitetaan kohtaan "nimi" ja vastauskentän koko määritellään numeroin. (Se, mitä kirjoitetaan kohtaan "nimi", näkyy yhteenvetosivulla haku-ohjelmassa. Tähän kannattaa siksi kirjoittaa vain ytimekäs kysymys. Jos kysymystä on tarve selittää, on parempi kirjoittaa selitysosa kohtaan "aihe", jotta haku-toiminto pysyisi visuaalisesti selkeänä.)

Teksti - lomakkeen tekstiosuuksien kirjoittamista varten (esimerkiksi luetunymmärtämisharjoituksen tekstiosuus)

Valinta - valintakohta, jonka käyttäjä voi valita rastilla tai jättää rastittamatta.

Monivalinta - monivalintakysymys, joista käyttäjä voi valita yhden vaihtoehdon.

Linkki - joko ympäristön sisäinen tai ulkoinen linkki, linkin "nimen" kohtaan kirjoitetaan linkkinä toimiva sana. Linkin käyttöä kannattaa harkita huolella: jos opiskelija lähtee kesken lomakkeen pois ympäristöstä, eikä palaa takaisin selaimen Back-painikkeella, jää lomake tallentamatta!

Kuva - lomakkeeseen voi liittää ympäristöön tuodun kuvan.

Muut ylärivin painikkeet:

Nuolinäppäimillä pääsee liikkumaan editorissa kentästä toiseen.

Poista-painike - aktiivisena oleva kenttä poistuu.

Palauta-painike - tällä painikkeella voi palauttaa juuri poistetun kentän uuteen paikkaan.

Asetukset-painike - vaihtoehdot liittyen lomakkeen perusoikeuksiin tulevat esille.

Lataa-painike - saman ympäristön sisällä olevia muita lomakkeita voi käyttää uuden pohjana. Valitse taulukosta sopiva pohja uudelle (jos ympäristössä on aikaisemmin tehtyjä lomakkeita).

Talleta-painike - lomakkeelle annetaan nimi (sama nimi on oletusnimenä ympäristön puolella).

Lopeta-painike - jos haluat lopettaa työskentelyn editorissa tallentamatta, valitse tämä. Editori varmistaa vielä, että haluat varmasti lopettaa tallentamatta, joten valitse toiminto uudestaan.

Käyttäjille tulee antaa sekä luku- että kirjoitusoikeudet. Huom, kirjoitusoikeudet siis tarvitaan, jos halutaan, että käyttäjät täyttävät lomaketta. Lomakkeen kirjoitusoikeudet eivät oikeuta muokkaamaan itse lomakkeen sisältöä ja kysymyksiä: Lomaketta voivat muokata vain sen omistajat ja henkilö, jolla on oikeudet kaikkin objekteihin. 

Lomake opiskelijan näkökulmasta

1) Jokaisella oma lomake. Lomake avautuu muille käyttäjille dokumenttia klikkaamalla ja se avautuu suoraan täydennettävässä muodossa, jos käyttäjillä on oikeus nähdä vain oma lomake. Jos käyttäjillä on oikeus nähdä (ja muokata) myös muiden lomakevastauksia, avautuu heille lomaketta klikatessa lista käyttäjien nimistä. Tässä tapauksessa oman lomakkeen täyttääkseen käyttäjien on sen jälkeen klikattava omaa tunnustaan listalta.

Käyttäjät täyttävät haluamansa kohdat, tekevät sopivat valinnat ja klikkaavat lopuksi lomakkeen alaosan OK-painiketta.

Käyttäjille näkyvissä oleva Tyhjennä -linkki tyhjentää heidän täyttämänsä kohdat lomakkeesta.

2) Yksi yhteinen lomake. Lomake avautuu muokattavassa tilassa ja kaikkien vastaukset ovat näkyvissä. Käyttäjä voi tehdä omat lisäyksensä ja tallentaa vastaukset.

3) Anonyymi lomake. Käyttäjä saa aina täytettäväkseen tyhjän lomakkeen.

4) Syöttölomake taulukkoon. Käyttäjän lomakkeeseen kirjoittamat tiedot näkyvät taulukkomuodossa. Käyttäjä voi syöttää uusia taulukon kohtia tai muokata jo syötettyjä tietoja.

Lomakkeeseen kertyneiden vastausten tarkastelu

Lomakkeen omistajan voit tarkastella lomakkeeseen tulleita vastauksia. Kun lomake on avoinna. näet lomakkeen yläpuolella linkin "Lomakkeen hallintatyökalu". Linkkiä klikkaamalla voit tarkastella käyttäjien vastauksia. 

Näet tässä lomakkeen yhteenvetosivussa käyttäjien vastaukset laatimaasi lomakkeeseen. Vasemmassa kehyksessä näet lomakkeeseen vastanneet käyttäjät. Klikkaamalla käyttäjän nimeä, tulevat yksittäiset lomakkeet vastauksineen esiin pääkehykseen. 

Yläkehyksessä on erilaisia toimintoja, joiden avulla voit jäsentää vastauksia.

Kaikki - Vasempaan kehykseen ilmestyvät käyttäjät, jotka ovat täyttäneet lomakkeen.

Ei kommentoitu - Vasempaan kehykseen ilmestyvät käyttäjät, joiden vastauksia ei ole kommentoitu.

Kommentoitu - Vasempaan kehykseen ilmestyvät käyttäjät, joiden vastauksia on kommentoitu. 

Tyhjä - Vasempaan kehykseen ilmestyvät käyttäjät, jotka eivät ole vastanneet lomakkeeseen mitään. 

Muutettu edellisen käyntisi jälkeen - Vasempaan kehykseen ilmestyvät käyttäjät, jotka ovat tehneet muutoksia lomakkeeseensa edellisen käyntisi jälkeen. 

Lukittu - Vasempaan kehykseen ilmestyvät käyttäjät, joilta on otettu lomakkeen kirjoitusoikeudet pois, eli nämä näkevät lomakkeen ja omat vastauksensa, mutta eivät voi enää tehdä niihin muutoksia. Tämä on hyödyllinen toiminto käyttää esimerkiksi sen jälkeen, kun opettaja on tarkistanut / arvostellut tehtävän. 

Kaikki - esiin tulee lista kaikista lomakkeista. Jos listan haluaa tulostaa, tulee tämä kehys avata uuteen ikkunaan (vie kursori Kaikki-linkin päälle ja valitse oikeanpuoleisella painikkeella esiin tulevasta valikosta "Avaa uuteen ikkunaan" ja tulosta sen jälkeen selaimen toiminnolla). 

Taulukko - lomakkeen tiedot voi saada taulukkomuodossa. Taulukon alaosassa on linkki, josta saa tiedot Excel-taulukoksi. 

Haku - pääkehykseen ilmestyvän hakukoneen avulla lomakkeen omistaja voi saada esimerkiksi tiettyyn kysymyskohtaan kaikkien käyttäjien vastaukset listana - tai voi saada luettelon niistä käyttäjistä, jotka ovat vastanneet monivalintakysymyksessä tietyllä tavalla. 

Tilasto - Tilasto-painikkeen kautta saat tilastollisia jakaumia prosentteina käyttäjien vastauksista.

Kirjoitusoikeudet - voit ottaa käyttäjiltä kirjoitusoikeuden pois, jolloin hei eivät enää voi vastata lomakkeeseen. Kirjoitusoikeuden voi poistaa myös Objektin hallinnasta kohdassa Käyttöoikeudet.

Yhteenvetosivu on siis käytössä kaikilla lomakkeen omistajilla. Lomakkeen tekijä on automaattisesti lomakkeen omistaja, mutta omistusoikeutta voi ja kannattaa laajentaa muille ympäristössä toimiville vastuuhenkilöille (jos heillä on profiilissaan määriteltynä oikeus kaikkiin objekteihin, he pystyvät automaattisesti näkemään myös yhteenvetosivun). Lomakkeissa on siten kaksi käyttäjätasoa.

Alkuun

Uusi objekti>  Roolilomake

Roolilomake on työkalu, jossa lomakkeen kautta tapahtuva työskentely perustuu lomakkeen sisällä määriteltävään roolijakoon. Toisin kuin muissa Optiman lomake- ja tehtävänsuoritustyökaluissa, oikeudet eivät perustu objektitasolla annettaviin oikeuksiin.

Roolilomakkeessa objektitasolla on käyttö- ja hallinnointioikeudet. Käyttöoikeus antaa oikeuden nähdä lomake ja täyttää lomaketta siinä määriteltyjen oikeuksien mukaisesti. Hallinnointioikeus antaa oikeuden hallinnoida lomaketta eli määritellä lomakkeen sisältöä ja käyttäjiä sekä käyttäjien rooleja.

Lomakkeen rakentaminen toimintavalmiiksi sisältää seuraavia työvaiheita:

 1. lomakkeen määrittely ja tarvittavien roolien nimeäminen

 2. käyttöoikeuksien määrittely

 3. käyttäjien roolien määrittely

 4. roolisuhteiden määrittely: määritellään kullekin oman lomakkeen saajalle toisissa rooleissa heidän kohdallaan toimivat käyttäjät

 5. lomakkeen rakentaminen: osioiden, elementtien, kommentti- ja arvosanakenttien lisääminen ja niiden käsittelyoikeuksien määrittely rooleihin perustuen

Roolilomakkeen luominen ja roolien määrittäminen

Lomakkeen ja roolien määrittelyt tehdään neljän vaiheen kautta.

Kirjoita roolilomakkeellesi nimi ja kirjoita tarvittaessa lomakkeen kuvaus. Määrittele tämän jälkeen lomakkeen roolit. Nimeä roolit siten, että ne kuvaavat hyvin työskentelytapaa. Päärooli on se rooli, johon sijoitetaan lomaketta täyttävät käyttäjät - siis tyypillisesti opiskelijat, projektityön suorittajat tms. Nimeä muut roolit käyttötarkoituksen mukaan. Nämä roolit voivat olla esim. opettaja, tarkastaja ja kurssisihteeri. Voit lomaketta perustaessa määritellä pääroolin lisäksi neljä roolia, mutta voit lisätä rooleja vapaasti halutun määrän myöhemmin lomakkeen Roolit-valikon Lisää roolinimi -linkistä.

Voit myöhemmin tarvittaessa muokata roolien määrittelyjä lomakkeen Roolit-valikon linkistä Muokkaa Rooleja. Kunkin roolin kohdalla on toiminnot roolin muokkaamiseen ja poistamiseen. Voit poistaa jonkin roolin kokonaan napsauttamalla roolin poistamisen kuvaketta ja vahvistamalla poistamisen. Muista tarkistaa ennen roolin poistamista, että rooli todella voidaan poistaa. Roolin kautta määritetyt tehtävät ja oikeudet häviävät lomakkeesta, kun rooli poistetaan.

Käyttöoikeuksien määrittäminen

Seuraavaksi määritellään käyttöoikeudet lomakkeelle avautuvassa Käyttöoikeudet-näkymässä. Käyttöoikeuksia ovat Käyttö ja Hallinnointi. Käyttöoikeudet annetaan niille, joiden tulee päästä lomakkeelle (yleensä vaihtoehto Kaikki) ja hallinnointioikeudet niille, jotka voivat muokata lomakkeen rakennetta.

Käyttöoikeuksia voit tarvittaessa muokata myöhemmin lomakkeen Käyttöoikeudet-valikossa.

Roolien määrittely

Seuraavaksi lomakkeen ohjatussa luomisessa määritellään käyttäjien roolit lomakkeella. Roolit määritellään sen mukaisesti, mihin aiemmin määrittämääsi rooliin lomakkeen käyttäjät kuuluvat. Merkitse kunkin käyttäjän osalta mihin rooliin kyseinen käyttäjä kuuluu (esim. opiskelija, opettaja, kurssisihteeri).

Tässä määrittelet keitä kyseiseen rooliin voidaan asettaa. Käyttäjät eivät siis suoraan siirry kyseisen roolin mukaisiin tehtäviin kenenkään lomakkeessa tällä valinnalla, vaan se tehdään seuraavassa kohdassa Roolisuhteet. Tämän kohdan tarkoituksena on rajata eri rooleissa toimivien käyttäjien joukot, jotta kohdassa Roolisuhteet määriteltävien roolisuhteiden käyttö on sujuvampaa. Rooleja voi tarvittaessa muokata myöhemmin lomakkeen Roolit-valikossa.

Roolisuhteet: käyttäjien asettaminen rooleihin suhteessa toisiinsa

Seuraavassa näkymässä määritellään Roolisuhteet, jotka perustuvat aiemmin määrittelemiisi rooleihin. Roolisuhteet määrittelet taulukossa, jossa näkyvät valitsemasi roolit. Taulukon vasemmassa reunassa näet Pääroolissa (tyypillisesti opiskelija) olevat käyttäjät listattuna. Viereisissä sarakkeissa näkyvät muut lomakkeeseen määritellyt roolit.

Valitaksesi päärooleissa oleville käyttäjille yksitellen muissa rooleissa toimivia käyttäjiä, klikkaa taulukossa kyseisessä solussa olevaa merkintää ”….”, jolloin voit tehdä valinnan. Poimittuasi nimen alasvetovalikosta se päivittyy automaattisesti tehdyksi valinnaksi. Voit vaihtaa valinnan napsauttamalla rooliin määriteltyä nimeä, jolloin voit vaihtaa valikosta toisen käyttäjän rooliin.

Määriteltyäsi lomakkeelle tarvittavat tiedot klikkaa lopuksi Tallenna tallentaaksesi lomakkeen. Voit myös tallentaa lomakkeen ilman roolisuhteiden määrittelyä ja määritellä tai muokata roolisuhteet myöhemmin Roolit-valikon Roolisuhteet-linkistä, jossa voit myös määritellä useamman roolisuhteen kerralla.

Roolit-valikon Roolisuhteet-linkistä avautuvassa taulukossa voit asettaa joko koko roolisarakkeeseen kerrallaan yhden kyseiseen rooliin valituista käyttäjistä tai poimia jokaiselle pääroolissa olevalle käyttäjille erikseen jonkun kyseiseen rooliin valituista käyttäjistä.

A) Asettaaksesi koko roolisarakkeelle yhden käyttäjän, klikkaa roolin nimeä (esim. opettaja, ohjaaja, kurssisihteeri). Pääset näkymään, jossa voit valita alasvetovalikosta ko. rooliin määritellyistä käyttäjistä, jonka haluat asettaa tähän roolisuhteeseen.

Seuraavaksi valitse kenelle pääkäyttäjille asetat valitsemasi käyttäjän kyseiseen rooliin. Voit joko

1) rastittaa listalta niitä pääroolissa olevia käyttäjiä, joille ei vielä ole asetettu käsiteltävässä roolissa toimivaa käyttäjää. Painikkeella Valitse kaikki alla listatut käyttäjät voit rastittaa kaikki nämä käyttäjät kerrallaan.

tai

2) linkistä Kaikki käyttäjät saat listan kaikista pääroolissa olevista käyttäjistä. Tästä näkymästä käsin voit siis asettaa tässä roolissa toimivan käyttäjän kaikille pääroolissa oleville käyttäjille - olipa heidän osaltaan tämä valinta jo tehtynä tai ei.

B) Valitaksesi päärooleissa oleville käyttäjille yksitellen muissa rooleissa toimivia käyttäjiä, klikkaa taulukossa kyseisessä solussa olevaa merkintää ”….”, jolloin voit tehdä valinnan. Poimittuasi nimen valikosta, se päivittyy automaattisesti tehdyksi valinnaksi.

 Roololomakkeen rakentaminen ja oikeuksien määrittely

Elementit

Roolilomake koostuu osioista, joihin voi lisätä erilaisia elementtejä. Osiot ovat lomakkeen rakenne- elementtejä, joilla voidaan jaotella lomake erilaisiin kokonaisuuksiin (esimerkiksi eri teemoihin tai osa-alueisiin) - niihin ei liity mitään käyttäjän täytettävää. Varsinainen työskentely lomakkeessa tapahtuu erilaisten osioiden alle sijoitettavien elementtien kautta.

Roolilomakkeeseen voidaan lisätä seuraavia elementtejä:

Näistä Otsikko, Kuva ja Linkki ovat vain rakenteellisia sisältöelementtejä. Lomakkeen täytettäviä elementtejä ovat Monivalintataulukko, Tekstikenttä, Taulukko ja Palautuslaatikko.

Elementtien lisäominaisuudet Arvosana ja Kommentti

Elementteihin voidaan lisätä edelleen seuraavat ominaisuudet:

Elementtien ja niiden lisäominaisuuksien oikeuksien määrittely rooleilla

Roolilomakkeessa oikeudet määritellään roolien kautta. Elementeille ja niiden kommenteille ja arvosanoille annetaan luku- ja kirjoitusoikeudet rooleille. Toimintatapa mahdollistaa hyvin monipuolisia lomakkeiden käyttötapoja. Lisäksi on täysin mahdollista määritellä luku- ja kirjoitusoikeudet jo ennakkoon, ennen kuin lomakkeen tulevista käyttäjistä on vielä tietoa. Riittää, että lomakkeen laatijalla on tiedossaan tapa, jolla lomaketta aiotaan käyttää.

Lomakkeen toimintatapaa kuvaa hyvin alla oleva esimerkkitapaus, jossa luodaan lomakkeeseen tekstikenttä, johon liitetään lisäominaisuudet Kommentti ja Arvosana ja kommentti.

Esim. luodaan tekstikenttä ja annetaan siihen luku- ja kirjoitusoikeus roolille "Opiskelija", jotta opiskelija näkee elementin ja voi täyttää sitä ohjeiden mukaisesti. Tekstikenttään annetaan vain lukuoikeus rooleille "Opettaja" ja "Tarkastaja". Näihin rooleihin kuuluvat käyttäjät voivat näin tehtäessä opiskelijan lomaketta lukiessaan nähdä opiskelijan tuottaman tekstin, mutta eivät voi muokata sitä.

Edelleen lisätään tekstikenttään kaksi lisäominaisuutta Arvosana ja / tai kommentti. Lisäominaisuuteen Kommentti annetaan lukuoikeus roolille "Opiskelija" ja roolille "Tarkastaja" ja kirjoitusoikeus roolille "Opettaja". "Opettaja"-roolissa oleva käyttäjä voi kirjoittaa kommenttinsa luettuaan opiskelijan kirjoittaman Tekstikentän sisällön. "Opiskelija"- ja "Tarkastaja"-rooleissa olevat käyttäjät näkevät "Opettajan" kommentin, mutta eivät voi muokata sitä.

Lisäominaisuuteen Arvosana ja kommentti annetaan luku- ja kirjoitusoikeus "Tarkastajalle", lukuoikeus "Opiskelijalle" ja ei lainkaan oikeuksia Opettajalle. Näin "Tarkastaja" voi antaa arvosanan ja siihen liittyvän kommentin opiskelijan tekstikenttään. "Opettaja" ei näe lainkaan tätä "Opiskelijan" ja "Tarkastajan" väliseksi jäävää arvosanaa ja siihen liittyvää kommenttia.

Roolien kautta tapahtuva elementtikohtainen oikeuksien määrittely mahdollistaa hyvin monenlaisia toimintatapoja, josta ylläkuvattu on yksi esimerkki. Huomaa, että esimerkissä on vain asian esittämisen selvyyden vuoksi käytetty roolinimiä "Opiskelija", "Opettaja" ja "Tarkastaja". Roolinimet voidaan vapaasti määritellä halutuiksi käyttötarkoituksen mukaan.

 Roolilomakkeen hallinta ja vastausten seuranta

Kun olet rakentanut lomakkeen, nimennyt roolit ja määritellyt roolisuhteet, on lomake valmis käytettäväksi. Lomakkeen käyttö on kunkin käyttäjän kannalta helppoa, kun edellä käsitelty lomakkeen ja roolien valmistelu on tehty huolella.

Vain pääroolissa toimivat käyttäjät

Vain pääroolissa toimiville käyttäjille lomakkeen käyttö on yksinkertaista. Käyttäjä saa objektia vasemmassa kehyksessä klikatessaan esiin suoraan oman lomakkeensa. Lomakkeen avautuessa näkyy lomakkeen sisällysluettelo. Jonkin osion nimeä kilkkaamalla käyttäjä saa näkyviin kyseisen osioin ja siihen liittyvät elementit. Yksittäisen elementin nimeä klikkaamalla aukeaa vain kyseinen elementti. Linkistä "Koko lomake" käyttäjä voi avata koko lomakkeen näkymään kerralla. Lomakkeen elementtejä täyttäessään käyttäjä itse valitsee, milloin hän ilmoittaa elementin osaltaan valmistuneeksi rastittamalla kohdan "Tehty".

Muissa rooleissa tai useissa rooleissa toimivat käyttäjät

Jos käyttäjä toimii muussa kuin pääroolissa tai pääroolissa ja muissa rooleissa, saa hän lomaketta avatessaan esiin listan niistä käyttäjistä, joiden lomakkeeseen hänellä on pääsy. Käyttäjän nimeä klikkaamalla hän avaa kyseisen käyttäjän lomakkeen saaden siihen roolinsa oikeuksien mukaisen näkymän.

Esim. "Tarkastaja" avaa "Opiskelijan" lomakkeen. Hän saa näkyviinsä lomakkeen, josta voi lukea opiskelijan kirjaamat vastaukset. Hänellä on oikeus lisätä kommenttinsa ja arvosanansa niihin kohtiin, joissa lomakkeen rakentanut hallinnoija on antanut hänelle kirjoitusoikeudet elementteihin lisättyihin kommentointi tai arvosana -lisäominaisuuksiin.

Rooleissa "Tarkastaja", "Opettaja" tms. rooleissa toimiva käyttäjä avaa siis aina yhden käyttäjän lomakkeen kerrallaan. Käyttäjän nimen kohdalla olevaa "Yhteenveto"-linkkiä klikkaamalla avataan näkymä, josta saadaan yhteenveto lomakkeen tilanteesta. Näkymästä voidaan lukea, mitkä elementit lomakkeen täyttäjä on ilmoittanut valmiiksi rastittamalla kohdan "Tehty". Samoin näkymästä nähdään, miltä osin kyseiseen elementtiin liitetyt lisäominaisuudet (kommentti, arvosana) on täytetty.

Roolilomakkeen hallinnoijat

Käyttäjät, joilla on objektitasolla annettu kirjoitusoikeus lomakkeeseen, voivat hallinnoida lomaketta. Lomakkeen hallinnoijalla on näkyvissä ylävalikko, josta käsin voidaan nähdä käyttäjien lomakkeet, määritellä roolien nimiä ja niihin kuuluvia käyttäjiä sekä hallita roolisuhdetaulukkoa, muokata lomakkeen rakennetta, osioita ja elementtejä sekä määritellä lomakkeen käyttöoikeuksia. Lomakkeen hallinnoijan työ on vaativa osa-alue, johon jo käytössä olevassa lomakkeessa on syytä asettaa ainoastaan sellaisia käyttäjiä, jotka ovat perehtyneet hyvin lomakkeen käyttöön ja toimintaperiaatteisiin. Roolilomake on hallinnoijan näkökulmasta varsin vaativa, joskin vastaavasti hyvin monipuolinen työkalu


Alkuun

Uusi objekti> Monivalinta- ja aukkoharjoitus Monivalinta- ja aukkoharjoitus

Valitaan, kun halutaan antaa tietylle käyttäjäryhmälle oikeus luoda monivalinta- ja aukkotehtäviä. Monivalinta- ja aukkoharjoituseditori ei ole enää tuotekehitystyön kohteena ja on poistumassa käytöstä.

Aloitus

Editori avautuu kaksi-ikkunaisena. Asetukset-ikkunassa (jää joskus pääikkunan alle) määritellään harjoituksen perusasetukset ja ohjeet harjoituksen tekemistä varten. Lomakeikkunassa tehdään varsinaiset tehtävät.

 Asetukset

Kohdekieli - valitaan se kieli, minkä kielen harjoitus on kyseessä.

Ohjekieli - valitaan se kieli, millä kielellä harjoituksen ohjeet ja vinkit kirjoitetaan. Varsinainen ohjelma toimii (esim. painikkeet) opiskelijoille sillä kielellä, mikä heille on valittuna ympäristössä. (Huom. itse tehtäväeditori toimii joko suomeksi tai englanniksi.)

Esittely (ohjeet) - tässä kohdassa kirjoitetaan ohjeet tai muuta tietoa harjoituksen suorittajalle. Esittely/ohjeet näkyvät yläkehyksessä harjoituksen alussa ja lisäksi ne voi saada näkyviin aina halutessaan Näytä ohjeet -painikkeesta. Esittely voi olla joko teksti (valittava kohta Teksti, jolloin avautuu uusi ikkuna) tai linkki (valittava kohta Linkki, jolloin avautuvasta ikkunasta voi esittelyksi linkittää esim. ympäristössä olevan toisen dokumentin).

Yrityskerrat - valitaan, montako kertaa harjoituksen suorittaja voi kokeilla eri vastauksia (1-5). Esimerkiksi, jos valittuna on 3, ohjelma antaa opiskelijalle 3 yrityskertaa. Tämä valinta vaikuttaa myös siihen, mikä on opiskelijan vastauksistaan saama pistemäärä. Pisteitä saa suorituksen mukaan: Jos vastaa oikein ensimmäisellä kerralla, saa täydet 3 pistettä, jos vastaa oikein toisella kerralla, saa 2 pistettä ja jos onnistuu vasta kolmannella kerralla, saa yhden pisteen. Jos halutaan myös pisteetön vaihtoehto, esimerkkitapauksen monivalintakysymyksessä tulee olla neljä erilaista vastausvaihtoehtoa.

Kysymys kerrallaan -valinta (Kaikki kysymykset kerralla -valinta tulossa)

Erotellaan / Ei erotella isot ja pienet kirjaimet - Jos valitaan, että kirjaimet erotellaan, ohjelma ei hyväksy aukkotehtävässä oikeaksi vastaukseksi sanaa, joka on muuten oikein, mutta kirjoitettu vääränlaisin kirjaimin. Esimerkiksi saksan kielen harjoituksessa voi olla syytä valita kirjainten erottelu. (Tämä kohta voidaan valita myös kysymyskohtaisesti lomakkeissa).

Näytä oikeat vastaukset / älä näytä - Valitaan, näyttääkö ohjelma kaikkien yrityskertojen jälkeen lopulta oikean vastauksen.

Harjoituksen nimi - Täytetään sopiva nimi harjoitukselle (nimeä ei voi myöhemmin muuttaa). Huom. objektin yleisasetuksissa annetaan harjoitukselle vielä toisen kerran nimi, ja sitä voi tarvittaessa muuttaa.

Harjoituksen tekijä - täyttyy automaatisesti.

Avainsanat - kohtaan voi kirjoittaa harjoituksen avainsanat, jotta myöhemmin kehitettävällä hakuohjelmalla voitaisiin löytää tiettyjä harjoituksia. Avainsanat erotetaan toisistaan pilkuilla.

Lopuksi klikataan OK. Asetuksia pääsee myöhemmin muuttamaan klikkaamalla editorin lomakkeen alaosassa olevaa kohtaa Asetukset.

 Tehtävien tekeminen

Yhdessä lomakkeessa valmistetaan yksi tehtävä kerrallaan. Painikkeella > (toisella rivillä) voit siirtyä seuraavaan lomakkeeseen. Edellytyksenä on, että kysymys ja oikea vastaus -kohdat on annettu. Uusia lomakkeita voi avata harjoitukseen tarvittavan määrän. Harjoituksen voi myös tehdä osissa: voit tallentaa esim. kahden kysymyslomakkeen jälkeen ja jatkaa sen jälkeen kolmannesta lomakkeesta eteenpäin. Käytä >- ja >-painikkeita.

Tehtävien kokonaismäärä näkyy oikeanpuoleisesta numerosta, esim. kun harjoituksessa on viisi tehtävää ja kun toinen tehtävälomake on auki, lomakkeessa näkyy 2/5.

Myös muualla lomakkeessa toistuvat >- ja < -painikkeet, tällöin ne mahdollistavat useiden vaihtoehtojen kirjaamisen.

Erikoiskirjainten käyttö onnistuu merkkilaatikon avulla: lomakkeen alaosassa on kohta Merkit, jota klikkaamalla avautuu valintaikkuna. Valitse sopiva merkki niin merkki siirtyy valittuun kohtaan, kun ikkuna suljetaan. Kirjaimia voi siirtää samalla kertaa useampia.

 Varsinaisten kysymys- ja vastausrivien täyttäminen

Jokaisen kysymysrivin alussa on ?-merkki, jota klikkaamalla saa lyhyet ohjeet lomakkeen alaosaan.

Kysymys - kirjoita kysymys tai lause. Jos sopiva paikka valinnalle/vastaukselle on kysymyksen/lauseen lopussa, muuta ei tarvita. Mutta jos haluat monivalintavalikon / aukon keskelle lausetta, näppäile siihen kohtaan risuaita-merkki #.

Oikea vastaus - sekä aukko- että monivalintatehtävissä voi olla useita oikeita vastauksia. Klikkaamalla rivin päädyssä olevia näppäimiä saa tarvittavan määrän tyhjiä vastausrivejä auki.

Ohje - kirjoitettu ohje näkyy opiskelijalle samaan aikaan ylläolevan kysymyksen kanssa, sen alapuolella. (voi olla linkki)

Loppuhuomautus ilmestyy tehtävän yläosaan, kun kysymykseen on annettu oikea vastaus tai kun kaikki yrityskerrat on käytetty. (voi olla linkki)

Monivalintavastaus

Jos tehtävästä halutaan aukkotehtävä, tätä kohtaa ei tarvitse täyttää.

Jos tehtävästä halutaan monivalintatehtävä, täytetään tämä kohta ja kirjoitetaan niin monta vaihtoehtoa kuin tarve on. Oikea vastauksen on oltava yhtenä vaihtoehtona mukana, se kannattaa lisätä painikkeesta "Lisää oikea vastaus". Huomaathan vaihdella oikean vastauksen paikkaa valikossa?

Vihje - vihje nro 1 ilmestyy ensimmäisen väärän vastauksen jälkeen, vihje nro 2 toisen väärän vastauksen jälkeen jne. (voi olla linkki)

Ennakoitu väärä vastaus - kouluttaja voi arvata etukäteen, miten opiskelija saattaa vastata, joten hän voi laatia valmiita kommentteja tiettyihin vääriin vastauksiin. (voi olla linkki)

Tallenna harjoitus lopuksi: tarkista nimi ja määritä tehtävien suorittajille lukuoikeudet. (Jos myöhemmin muokkaat kysymyksiä tai teet lisää niitä, kannattaa tallentamisen jälkeen käyttää Testaa-toimintoa, jolla tehdyt muutokset voi kätevästi tarkistaa.)

Miten harjoitus toimii opiskelijan näkökulmasta?

Opiskelija täyttää aukon kirjoittamalla oikean vastauksen tai valitsemalla yhden valmiista monivalintavaihtoehdoista, ja hyväksyy vastauksen OK-painikkeella.

Ohjelma ilmoittaa, oliko vastaus oikein/väärin ja johdattaa eteenpäin: antaa mahdollisen vihjeen ja antaa uuden yrityskerran tai mahdollisuuden siirtyä seuraavaan kysymykseen.

Huom. Selaimen Takaisin/Back-painikkeen käyttö sekoittaa tulokset, joten sitä ei tule käyttää.

Harjoitusta tehdessään opiskelija voi koko ajan seurata, montako yrityskertaa on jäljellä ja mikä on senhetkinen pistetilanne.

Näytä ohjeet - yläkenttään saa näkyviin kouluttajan kirjoittamat ohjeet.

Kieli - jos harjoituksen ohjeet on olemassa eri kielillä, kielen voi määrittää tästä.

Yhteenveto - harjoituksen lopuksi opiskelija näkee yhteenvedon: vielä kerran kaikki kysymykset ja omat vastaukset niihin.

Poistu -painikkeesta voi lopettaa harjoituksen tekemisen. Jos ei ole tehnyt kaikkia tehtäviä, ohjelma kysyy seuraavalla kerralla, haluaako käyttäjä aloittaa harjoituksen uudestaan vai jatkaa siitä mihin viimeksi jäi.

Alkuun

Uusi objekti> Monivalinta Monivalintatehtävä harjoituksena tai tenttinä

Monivalintatehtävä harjoituksena tai tenttinä on monipuolinen editori monivalinta- ja aukkoharjoitusten laatimiseen. Harjoituksia voidaan suorittaa harjoituksina tai tentteinä. Vastausvaihtoehdot voivat olla tekstipohjaisia tai niissä voidaan käyttää valintavaihtoehtoina erilaisia mediaformaatteja (esim. kuvia, ääntä tms.). Eri formaattien avulla voidaan vastata esim. musiikkialan ja luonnontieteiden tarpeisiin.

Editori tukee erilaisia kysymysformaatteja, joten siihen voidaan ladata Optiman ulkopuolelta eri standardien mukaan tehtyjä kyselyitä.

Harjoituksen laatiminen editorilla etenee vaiheittain. Valitse objektien listasta Monivalintatehtävä harjoituksena tai tenttinä.

Anna objektille nimi ja valitse tehtävän tyyppi. Harjoitus-tyyppi mahdollistaa tehtävän tekemisen useamman kerran tai rajattomasti. Tentti-tyyppinen tehtävä tehdään vain kerran. Hyväksy valinnat, jolloin objekti ilmestyy vasempaan kehykseen.

Klikkaa Muokkaa-painiketta tai vasemmassa kehyksessä näkyvää monivalintatehtävää. Pääset tätä kautta määrittelemään tai tuomaan kysymyksiä, muuttamaan asetuksia ja tarkastelemaan sitä.

Kysymysten määrittely: Laadi-painike

Voit laatia monivalinta- tai aukkokysymyksiä. Valitse kysymystyyppi.

Kysymystyyppinä monivalintakysymys:

Valitse monivalintatehtävän kohdalla ohjeiden laatimistapa. Tekstiohjeet tarkoittaa, että kysymyksen ohjeet kirjoitetaan tekstieditorilla. HTML-ohjeet tarkoittaa, että ohjeiden kirjoittamisessa on käytössä HTML-editori.

Valitse tämän jälkeen vastausvaihtoehdot. Tekstivaihtoehdot tarkoittaa, että vastausvaihtoehdot kirjoitetaan tekstinä. Tiedostovaihtoehdot tarkoittaa, että vastausvaihtoehdoiksi tuodaan tiedostoja.

Valitse pudotusvalikosta vielä vastausvaihtoehtojen määrä tälle kysymykselle.

Kun olet tehnyt valinnat, klikkaa OK-painiketta.

Seuraavassa vaiheessa kirjoitetaan itse kysymys ja vastausvaihtoehdot. Kirjoita kenttään Kysymyksen nimi lyhyt kysymystä koskeva otsikko, josta tunnistat kysymyksen. Otsikko näkyy kysymyssarjassa myöhemmin, jos haluat esim. muokata kysymystä. Kysymyksen nimi ei kuitenkaan näy kyselyyn vastaajalle.

Valitse, onko vaihtoehdoista valittavana vain yksi vaihtoehto vai voiko vastaaja valita useita.

Kirjoita toiseen kenttään itse kysymys ja ohjeet kysymystä varten.

Kirjoita vastausvaihtoehdot niille varattuihin kenttiin. Määritä vaihtoehdon pisteytykselle arvo. Esimerkki: oikeasta vastauksesta saa 2 pistettä, jolloin oikean vastausvaihtoehdon arvoksi valitaan 100%. Jos vastaaja valitsee jonkin toisen vaihtoehdon, voit määrittää saako tästä vastauksesta puolet pisteistä (1 piste eli sen arvo on 50%), ei yhtään pistettä (0 pistettä, arvo 0) tai menettääkö vastaaja pisteitä väärästä vastauksesta (-1 piste, arvo -50 %).

Voit kirjoittaa vastausvaihtoehdolle palautteen. Jos kyse on harjoituksesta, palaute näkyy yrityskertojen jälkeen tai ei lainkaan (tämä valitaan asetuksista). Jos kyse on tentistä, voi asetuksista valita, näkyykö palaute vastausajan päättymisen jälkeen tai näytetäänkö sitä laisinkaan.

Kun kysymys ja vastausvaihtoehdot ovat valmiit, klikkaa OK-painiketta.

Kysymystyyppinä aukkotehtävä:

Mikäli kysymystyyppinä on aukkotehtävä, valitse ensin kuinka monta hyväksyttyä vastausta kysymykseen on.

Seuraavassa vaiheessa kirjoitetaan itse kysymys. Kirjoita kenttään Kysymyksen nimi lyhyt kysymystä koskeva otsikko, josta tunnistat kysymyksen. Otsikko näkyy kysymyssarjassa myöhemmin, jos haluat esim. muokata kysymystä. Kysymyksen nimi ei kuitenkaan näy kyselyyn vastaajalle.

Kirjoita kenttään ”Lauseen alku” aukkotehtävään liittyvän lauseen alkuosa, ”Hyväksytty vastaus” –kenttiin vastausvaihtoehdot ja tarvittaessa ”Lauseen loppuosa” –kenttään aukkotehtävään liittyvän lauseen loppuosa.

Esimerkki:
”Lauseen alku” –kenttä: Suomen pääkaupunki
”Hyväksytty vastaus” –kenttä: Helsinki
”Lauseen loppuosa” –kenttä: on Suomen suurin kaupunki.

Kun kysymys ja vastausvaihtoehdot ovat valmiit, klikkaa OK-painiketta.


 Kysymysten tuominen harjoitukseen: Tuo-painike


Voit tuoda Monivalintatehtävä harjoituksena tai tenttinä editoriin standardin muotoisia kysymyksiä Optiman ulkopuolelta (klikkaa linkkiä Tuo kysymyksiä tiedostosta) tai toisista tehtävistä Optiman sisältä (klikkaa linkkiä Tuo kysymyksiä muista aukkoharjoituksista).


Tuo kysymyksiä tiedostosta

Voit tuoda Optimaan ulkopuolisia kysymyksiä. Valitse kysymysten standardi pudotusvalikosta. Hae tiedosto Browse…/Selaa –painiketta klikkaamalla omalta  tietokoneelta.

Kun tiedosto on haettu, hyväksy valinnat klikkaamalla OK-painiketta.

Editori tukee GIFT- ja Aiken -spesifikaatioita seuraavin reunaehdoin. Ainoastaan spesifikaatioita virheettömästi noudattavat tiedostot voidaan importoida.

GIFT-formaatti


GIFT-muodossa oleva monivalintakysymys koostuu kolmesta osasta:
1.) Valinnaisesta otsikosta, joka on neljän kaksoispisteen välissä. Alussa ja lopussa on (::)
2.) Ohjeista.
3.) Vastausvaihtoehdoista, jotka ovat hakasulkeiden välissä ({}). Mitään tekstiä ei sallita hakasulkeiden jälkeen.

GIFT-muodossa oleva kysymys saattaa sisältää myös vapaaehtoisen kommenttirivin, joka alkaa kahdella kenoviivalla (//) ja päättyy rivinvaihtoon (rivinvaihto/enter-näppäin näppäimistössä). Kun tällainen kysymys tuodaan Optima-ympäristöön, kommenttirivillä oleva teksti jätetään huomiotta.

Esimerkki GIFT-muotoisesta kysymyksestä. ::Suomen presidentti::Kuka on Suomen tasavallan presidentti?{~Eino Leino ~Lasse Viren =Tarja Halonen}

Jos kysymyksessä ei ole otsikkoa, ohjeita käytetään otsikkona. Esimerkki. Kuka on Suomen tasavallan presidentti?{~Eino Leino ~Lasse Viren =Tarja Halonen}

Peruskysymys

Peruskysymyksissä oikeaa vastausta edeltää yhtäläisyys merkillä (=) ja vääriä vastauksia edeltää aaltoviiva (~).

Esimerkki kysymyksestä, jossa on yksi oikea vastaus ja kaksi väärää vastausta:
::Suomen presidentti::Kuka on Suomen tasavallan presidentti?{~Eino Leino ~Lasse Viren =Tarja Halonen}

Palaute vastausvaihtoehdoissa

GIFT-formaatissa vastausvaihtoehdoissa voi olla mukana myös palautekenttiä, jolloin palaute on erotettu vastauksesta risuaita-merkillä (#).

Esimerkki kysymyksestä, jossa vastausvaihtoehdoissa on palaute.
::Suomen presidentti::Kuka on Suomen tasavallan presidentti?{
~Eino Leino#Ei, hän on runoilija.
~Lasse Viren#Lasse on juoksija ja poliitikkokin, mutta ei presidentti
=Tarja Halonen#Aivan oikein. Tarja on presidentti.}

Painotetut vastausvaihtoehdot

GIFT-formaatissa olevissa kysymyksissä on mahdollista asettaa painotettuja vastausvaihtoehtoja. Painoarvot (prosentteina) kirjoitetaan ennen vastaustekstiä aaltoviivan (~) jälkeen. Painoarvon molemmille puolille tulee prosenttimerkit (%).

Esimerkki kysymyksestä, jossa vastausvaihtoehdoissa on yksi oikea vastaus, palaute ja painoarvo.
::Suomen pääministeri::Kuka on Suomen pääministeri?{
~Jean Sibelius #Ei, hän on säveltäjä.
~%25%Esko Aho#Esko oli ennen Suomen pääministeri, mutta ei ole enää.
~%50%Paavo Lipponen#Ei ole enää. Paavo oli edellinen Suomen pääministeri.
=Matti Vanhanen#Oikein. Matti Vanhanen on Suomen pääministeri.}

Kysymys tulkitaan kysymykseksi, jossa on yksi oikea vastaus ja tästä vastauksesta saa pisteitä 100%.

Esimerkki kysymyksestä, jossa on useita vastausvaihtoehtoja (choose many) ja vastausten painotukset tulevat merkityn mukaisesti.
::Suomen pääministeri2::Ketkä ovat Suomen pääministereitä?{
~Jean Sibelius #Ei, hän on säveltäjä.
~%25%Esko Aho#Esko oli ennen Suomen paaministeri, mutta ei ole enää.
~%25%Paavo Lipponen#Paavo oli edellinen Suomen pääministeri.
~%50%Matti Vanhanen#Kyllä, Matti on nykyinen Suomen pääministeri.}

Aukkotehtävä

Esimerkki kysymyksestä, joka on aukkotehtävä ja johon on useita oikeita vastauksia.
::Suomen pääministeri3::Suomen pääministeri on{
=Matti Vanhanen
=Vanhasen Matti
=Masa Vaan} tällä vaalikaudella.

Kysymys ei sisällä painotuksia, eikä mahdollisuutta antaa palautetta.

Useampi kysymys samassa tiedostossa

Jos tiedostossa on mukana useampi kysymys, kysymykset erotetaan toisistaan kahdella rivinvaihdolla (rivinvaihto/enter-näppäin näppäimistössä):

Kysymys1[ENTER][ENTER]Kysymys2[ENTER][ENTER]Kysymys3…

Esimerkki, jossa on mukana useampi monivalintakysymys:
::Suomen presidentti::Kuka on Suomen presidentti?{~Eino Leino ~Lasse Viren =Tarja Halonen}

::Suomen pääministeri::Kuka on Suomen pääministeri?{~Jean Sibelius ~Esko Aho ~Paavo Lipponen =Matti Vanhanen}

Aiken-formaatti


Aiken-muodossa oleva monivalintakysymys koostuu kolmesta osasta:
1.) Ohjeista.
2.) Yhdestä tai useammasta vastausvaihtoehdosta, vaihtoehdot rivinvaihdolla erotettuna.
3.) Oikeasta vastauksesta.

Ohjeet, jokainen vastausvaihtoehto ja oikea vastaus ovat omilla riveillä. Jokainen vastausvaihto koostuu isosta kirjaimesta alkaen A-kirjaimesta Z-kirjaimeen, pisteen (.) ja vastaustekstin. Oikea vastaus koostuu tekstistä ANSWER isoilla kirjaimilla kirjoitettuna, jonka jälkeen tulee kaksoispiste ja oikea vastaus.

Aiken-muotoiseen kysymykseen ei ole mahdollista liittää otsikkoa, palautetta tai painotettuja vastausvaihtoehtoja.

Esimerkki Aiken-muotoisesta kysymyksestä.
Kuka on Suomen presidentti?
A. Eino Leino.
B. Lasse Viren.
C. Tarja Halonen
ANSWER: C

Useampi kysymys samassa tiedostossa

Jos tiedostossa on mukana useampi kysymys, kysymykset erotetaan toisistaan yhdellä rivinvaihdolla (rivinvaihto/enter-näppäin näppäimistössä):

Kysymys1[ENTER]Kysymys2[ENTER]Kysymys3…

Esimerkki, jossa on mukana useampi monivalintakysymys:

Kuka on Suomen presidentti?
A. Eino Leino
B. Lasse Viren
C. Tarja Halonen
ANSWER: C

Kuka on Suomen pääministeri?
A. Jean Sibelius
B. Esko Aho
C. Paavo Lipponen
D. Matti Vanhanen
ANSWER: D

Tuo kysymyksiä muista aukkoharjoituksista

Voit tuoda kysymyksiä tähän harjoitukseen muista Optimassa olevista tehtävistä. Valitse vasemmasta kehyksestä työtila, jossa Monivalintatehtävä harjoituksena tai tenttinä kysymyksiä on. Oikeaan kehykseen tulee lista harjoituksista ja kysymyksistä. Valitse tuotavat kysymykset ja hyväksy valinnat. 

Kysymysten muokkaaminen: Muokkaa-painike

Voit muokata kysymyksiä, kun niihin ei vielä ole tullut vastauksia. Mikäli käyttäjät ovat vastanneet kysymyksiin, mutta haluat niitä muuttaa, voit tyhjentää käyttäjiltä jo tulleet vastaukset Tilasto-painikkeen kautta.

Kysymysten järjestystä voi vaihtaa nuolipainikkeiden avulla. Kysymysten pisteytystä voi muuttaa pudotusvalikosta joko kysymyskohtaisesti tai kerralla kaikkien kysymysten osalta. Kysymyksiä voi muokata, poistaa tai katsoa kysymyksen perässä olevia ikoneja klikkaamalla.

 Asetukset, kun kyseessä on harjoitus: Asetukset-painike


Voit valita tehtävän tilan: onko kyse harjoituksesta vai tentistä. Tilan voi vaihtaa harjoituksesta tentiksi, mutta tämän jälkeen sitä ei voi enää muuttaa. Kun harjoitukseen tai tenttiin on tullut vastauksia, tehtävän asetuksia voi muuttaa, mutta asetusten muuttaminen tekee tehtävästä erilaisen myöhemmin vastaaville.

Voit määritellä kysymysten järjestyksen: ovatko ne merkitsemässäsi järjestyksessä vai arvotaanko järjestys satunnaisesti tehtävän kysymyksistä. Satunnaisjärjestyksessä voi myös valita, kuinka monta kysymystä käyttäjälle arvotaan. Esimerkiksi kaiken kaikkiaan kysymyksiä on 10, mutta niistä arvotaan vain 5 vastattavaksi.

Voit määritellä, miten palaute ja oikeat vastaukset näkyvät käyttäjälle. Valitse sopivat vaihtoehdot pudotusvalikoista.

Voit määritellä, miten palaute ja oikeat vastaukset näkyvät käyttäjälle vai näytetäänkö tuloksia ollenkaan. Tulosten yksityiskohdista voit valita mitkä vaihtoehdot käyttäjälle näytetään (Pisteytys, Oikeat vastaukset, Palautteet, Arvo pisteytyksessä), voit valita yhden tai useamman tiedon näytettäväksi.

Määrittele kysymysten esittämistapa (kaikki kysymykset kerralla tai yksitellen) ja vastausyrityskertojen lukumäärä. Valitse sopivat vaihtoehdot pudotusvalikoista.

Valitse kuinka monta yrityskertaa harjoitukseen vastaajille sallitaan. Voit valita arvon 1-4 tai sallia rajattoman määrän harjoituskertoja.

Määritä vastaamisajan alkamis- ja päättymisajankohdat. HUOMIO! Harjoitukseen ei voi vastata ennen kuin alkamis- ja päättymisajankohdat on määritelty.


 Asetukset, kun kyseessä on tentti: Asetukset-painike

Voit määritellä kysymysten järjestyksen: ovatko ne merkitsemässäsi järjestyksessä vai arvotaanko järjestys satunnaisesti. Satunnaisjärjestyksessä voi myös valita, kuinka monta kysymystä käyttäjälle arvotaan. Esimerkiksi kaiken kaikkiaan kysymyksiä on 10, mutta niistä arvotaan vain 5 vastattavaksi.

Voit määritellä, näytetäänkö tentin tulokset kun tentti on suoritettu loppuun, tentin vastausajan päättymisen jälkeen tai ei ollenkaan. Tulosten yksityiskohdista voit valita mitkä tiedot käyttäjälle näytetään (Pisteytys, Oikeat vastaukset, Palautteet, Arvo pisteytyksessä). Vaihtoehdoista voit valita yhden tai useamman tiedon näytettäväksi.

Voit määritellä voiko tentin jättää kesken ja jatkaa tentin tekoa myöhemmin vai tuleeko tentti suorittaa loppuun kerralla. Jos tenttiä voi jatkaa myöhemmin, voit valita kahdesta eri vaihtoehdosta. Voit määritellä voiko jo tallennettuja vastauksia muokata myöhemmin tai voiko käyttäjä vastata ainoastaan niihin kysymyksiin, joihin ei ole vielä tallennettuja vastauksia.

Voit määritellä käytetäänkö tentissä hyväksytyn suorituksen pisterajaa, jolloin tentti luokitellaan hyväksytyksi, kun käyttäjä on saavuttanut hyväksytylle suoritukselle vaadittavan pisterajan. Voit määritellä halutun pisterajan kohtaan Hyväksytyn suorituksen pisteraja. 

 
Kirjoita vastaajille tiedote, joka näkyy tentin suorittamisen jälkeen. Voit määritellä eri viestin tentin suorittaneille sekä niille, jotka eivät ole saavuttaneet asetettua pisterajaa (jos tenttiin on määritelty, että hyväksytylle suoritukselle on määritelty pisteraja).

Määritä vastaamisajan alkamis- ja päättymisajankohdat. HUOMIO! Tenttiin ei voi vastata ennen kuin alkamis- ja päättymisajankohdat on määritelty.

 Esikatselu-painike

Esikatselu-painikkeen kautta näet harjoituksen tai tentin vastaajan näkökulmasta.

Oikeudet-painike

Tässä objektissa määritellään luku- ja kirjoitusoikeuksien sijaan oikeudet vastaamiseen ja muokkaamiseen. Tällöin vastaajiksi valitut voivat vastata kysymyksiin ja muokkaajiksi valitut voivat muokata harjoituksen rakennetta ja sisältöä.

Klikkaa lopuksi OK.

 Tilasto-painike


Tilastossa voit tarkastella vastaajien vastauksia, näet vastausten pistemäärät, vastausajankohdan ja voit poistaa tarvittaessa vastaukset. Vastausten tyhjentäminen voi tulla kyseeseen silloin, kun osalta käyttäjistä on tullut vastauksia ja olet muokannut kysymyksiä tämän jälkeen.

Huomio! Kun vastaajalle on näkyvissä vastauskerta, jota ei ole pisteytetty, voi tämä tarkoittaa aloitettua vastausta. Älä siis poista tällaista tyhjää vastausta ennen kuin olet varmistanut asian vastaajalta. Kesken suorituksen poistettu vastauskertaa estää vastauksen toimittamisen.

Sulje-painike = Yhteenveto

Monivalintatehtävään liittyvät asetukset näkyvät kootusti taulukossa. Voit poistua editorista klikkaamalla Tallenna-painiketta.

Alkuun

Uusi objekti> Mallivastaustehtävä

Mallivastaustehtävän avulla käyttäjä voi tehdä tehtäviä, joissa on yksi tai useampi kysymys ja joihin määritellään mallivastaus, jonka käyttäjä (yleensä opiskelija) näkee vastattuaan kysymykseen. Ajatus on, että vastaamisen jälkeen käyttäjä voi kommentoida ja arvioida omaa vastaustaan. Mallivastaustehtävää voi käyttää niin lyhyiden tehtävien kuin esseetehtävienkin toteuttamisessa.

Kun olet valinnut objektien listasta mallivastaustehtävän, määritä objektille nimi.  Määritä tämän jälkeen tehtävän tyyppi eli voiko käyttäjä arvioida omia vastauksiaan vain heti vastaamisen jälkeen vai siihen asti, kun tarkistaja on arvioinut ja kommentoinut vastausta.

Käyttöoikeudet  - Tässä määritellään, ketkä ovat käyttäjiä  eli voivat vastata tehtävään ja ketkä ovat tarkistajia eli voivat tarkistaa tehtävän, muokata kysymyksiä, katsoa tehtävän käyttäjät, muokata asetuksia tai määrittää käyttöoikeuksia.

Lisää kysymys Kirjoita kysymykselle kuvaava otsikko. Kirjoita kysymys ja kysymyksen mallivastaus.  Mallivastaus on se teksti, joka näkyy käyttäjälle sen jälkeen, kun käyttäjä on vastannut kysymykseen. Tallenna kysymys ja sen mallivastaus OK –painikkeella.

Voit lisätä uusia kysymyksiä valitsemalla yläpalkista Lisää kysymys ja toistamalla edelliset vaiheet.

Muokkaa - Voit muokata kysymyksiä, jotka olet luonut kohdassa Lisää kysymys

Näet kysymysten otsikot listattuna, kunkin omassa palkissaan. Kysymyksen nimen oikealla puolella on Toimenpiteet-painikkeita, joilla pääset muokkaamaan kysymystä. 

Muokkaa-painiketta klikkaamalla avaat kyseisen kysymyksen pääset ja muokkaamaan kysymystä sekä sen mallivastausta. 

 Poista-painikkeella voit poistaa kysymyksen. Vahvista poistaminen vielä  valitsemalla tämän jälkeen Poista ja klikkaamalla OK-painiketta

Uusi ikkuna -painikkeella näet kirjoittamasi kysymyksen ja mallivastauksen uudessa ikkunassa.

Kysymyksen vasemmalla puolella olevalla nuolipainikkeella voit vaihtaa kysymysten järjestystä liikuttamalla kysymyspalkkia ylös tai alas.

Jos haluat lisätä kysymyksiä mallivastaustehtävääsi, valitse yläpalkista linkki Lisää kysymys.

Käyttäjät

Näet taulukossa mallivastaustehtävän käyttäjät ja kysymysten tilan. Näet kunkin käyttäjän kohdalla moneenko tehtävään käyttäjä on jo vastannut ja montako kysymystä on vastaamatta (Ei vastattu). 

Klikkaamalla käyttäjän nimeä näet avautuvassa näkymässä kysymykset ja kysymysten tilan ja pääset tarkastelemaan kysymyksittäin käyttäjän vastauksia. 

Tila voi olla: 

Klikkaamalla kysymyksen nimeä näet käyttäjän vastauksen ja voit kommentoida sitä tai muuttaa aiemmin lisäämääsi kommenttia.


Asetukset

Voit muuttaa mallivastaustehtävän yleisasetuksia.

Voit vaihtaa objektin nimen, omistajan, kirjoittaa tarvittavat avainsanat ja ohjeet sekä valita objektin toimintatilan. 

Voit valita tehtävän tyypistä, onko käyttäjällä aikaa arvioida vastauksiaan kunnes tarkastaja on lisännyt kommentin vai täytyykö käyttäjän arvioida vastaukset heti vastaamisen jälkeen.

Sinulla voi olla myös mahdollisuus ajastaa yleisasetusten muutoksia.

Valinnat hyväksytään klikkaamalla OK-painiketta. 

Alkuun

Uusi objekti> Tehtävä Tehtävä

 Tehtävä-toiminnon periaatteet

Tehtävä-toiminto on lähinnä opettajien, tuutorien ja projektinvetäjien työkalu, jolla tehdään tehtävien palautejärjestelmä.

Tehtävä-toiminnon erikoisuus on siinä, että se sisältää tehtävän palautejärjestelmän: opiskelija voi tehtävän tehtyään palauttaa sen opettajalle arviointia varten, opettaja voi puolestaan hyväksyä tehtävän ja siirtää sen seuraavalle tarkastajalle, tai palauttaa sen takaisin opiskelijalle täydentämistä varten. Tehtävälle voidaan nimetä yksi tai useita tarkastajia. Jokainen tarkastaja voi palauttaa tehtävän takaisin opiskelijalle esimerkiksi täydentämistä varten, ja opiskelija voi lähettää tehtävän takaisin tarkastajalle.

Pystyäkseen luomaan tehtävä-toiminnon, opettajalla pitää olla valittuna työtilatason profiililomakkeesta Tehtävä -kohta. Opiskelijaa varten profiililomakkeesta tulee olla valittuna ne editorit, joilla opiskelijan on määrä tehtävä tehdä (esim. kohdat: Käyttäjä voi tuoda objekteja omalta tietokoneeltaan ja Tekstieditori käytössä).

 Tehtävä-toiminnon tekeminen

Opettaja luo tehtävä-toiminnon klikkaamalla Uusi objekti > Tehtävä. Tehtävälle annetaan nimi, avainsanat ja tarvittavat ohjeet tai kuvaus. Ohjeisiin opettaja voi esimerkiksi kirjoittaa tehtävänannon, joka ilmestyy opiskelijoille ennen tehtävän tekemistä (objektin toimintatilasta valittuna tällöin kohta Näytä objektin ohjeet ensin).

Tehtävä-toiminnolle voi valita eri asetuksia. Automaattista kopiointia kannattaa käyttää silloin, kun saman tehtävän tekee useampi opiskelija. He saavat näin itselleen kopion tehtävästä sen tekemistä varten. Jos tehtävän tekee vain yksi opiskelija tai jokaisella opiskelijalla on oma tehtävänantonsa, automaattista kopiointia ei tarvita.

Opettaja voi määritellä etukäteen, millä editorilla tehtävä tehdään (Tekstieditori tai tiedoston tuonti omalta tietokoneelta). Hän voi jättää tämän valinnan myös opiskelijalle valitsemalla kohdan Käyttäjän valittavissa. Tehtävälle voi asettaa myös viimeisen palautuspäivän, asetus muotoa pv/kk/vuosi.

Tämän jälkeen opettaja voi asettaa tehtävälle 3 tarkastajaa. Tarkastajalistalla näkyvät ne käyttäjät, jotka on valittu ko. työtilan jäseniksi. Tarkastajaksi voi valita myös työtilatason ryhmän. Tehtävälle voidaan asettaa tarvittaessa useampi tarkastaja. Kun viimeinen oletuksena asetettu tarkastaja on hyväksynyt tarkistettavan tehtävän, voi hän asettaa tehtävälle vielä uuden tarkastajan. Uusi tarkastaja voi hyväksyttyään tehtävän asettaa tehtävälle jälleen uuden tarkastajan jne.

Tehtävään annetaan lukuoikeudet käyttäjille, jotka tekevät tehtävän. Kirjoitusoikeudet oikeuttavat myös tehtävä-toiminnon asetusten muokkaamiseen. Tehtävä-toimintoa luotaessa luku- ja kirjoitusoikeudet annetaan oletuksena tarkastajille. 

 Tehtävä opiskelijan näkökulmasta Asetukset-painike

Kun opiskelija tulee kansioon, jossa tehtävä on, hän saa sen auki pääkehykseen klikkaamalla tehtävän nimeä. Tehtävään mahdollisesti liittyvät ohjeet näkyvät ensimmäisenä. Jos tehtävästä kopioidaan käyttäjälle oma tehtävä, opiskelija näkee Tee oma kopio tästä tehtävästä -linkin. Klikkaamalla linkkiä ilmestyy kopioitu tehtävä hänen nimellään vasempaan kehykseen. Opiskelijasta tulee kopion omistaja. Opiskelija näkee kansiossa vain alkuperäisen tehtävän ja oman tehtäväkopion. Opettaja näkee alkuperäisen tehtävän sekä kaikkien opiskelijoiden tehtäväkopiot. Näkyvyyttä määritellään tehtäväkopioiden luku- ja kirjoitusoikeuksin.

Opiskelija voi oikeuksien niin salliessa valita itse, millä editorilla hän tehtävän tekee (HTML-editori tai tekstieditori) tai tuoko hän tehtävän omalta tietokoneeltaan Optimaan. Tällöin opiskelija valitsee haluamansa editorin klikkaamalla sen nimeä. Editori voi myös olla määrätty etukäteen. Tällöin opiskelija pääsee tekemään tehtävää heti.

Muokkaa -painiketta klikkaamalla opiskelija voi tehdä tehtävän ja tallentaa sen. Tämän jälkeen opiskelija voi lähettää tehtävän tarkastajalle kommenttiviestin kera kirjoittamalla viestin sille osoitettuun laatikkoon ja klikkaamalla Lähetä tarkastajalle. Hän voi jatkaa tehtävän tekemistä myös myöhemmin klikkaamalla painiketta Jatka myöhemmin. Katso -painikkeen avulla opiskelija voi katsoa sen hetkistä työtä.

Näkymä siis vaihtelee sen mukaan, onko opiskelija tekemässä tehtävää, jatkamassa tehtävän tekemistä myöhemmin tai lähettämässä sitä tarkastajalle. Tehtävän tila on keskeneräinen (ilmoitus tehtävän tekijän nimen edessä) niin kauan, kunnes opiskelija palauttaa tehtävän tarkastajalle.

 Tehtävän seuraaminen

Opiskelija voi seurata tehtävänsä tilaa kyseisen objektin kautta. Tehtävän tila on joko Keskeneräinen, Lähetetty tarkastajalle, Palautettu tekijälle, Hyväksytty tai Hylätty

Kaikkien Optimassa olevien tehtävien tilan seuraaminen onnistuu Omassa tilassa , Omat tulokset -toiminnossa. Sieltä opiskelija näkee listalta, onko hänen tehtävänsä Arvioitu (Hyväksytty tai Hylätty) vai Palautettu (eli lähetetty tarkastajalle). Opiskelijan keskeneräiset tehtävät sekä tarkastajan takaisin tekijälleen palauttamat tehtävät ovat listalla Palauttamattomat.

Alkuun

Lisää seurantatoimintoja

Uusi objekti>  Tulosten yhteenveto

 Yleistä Tulosten yhteenveto -objektista

Tulosten yhteenveto on työkalu, johon voidaan koota yhteenvetona tulokset seuraavista Optiman objekteista: Monivalintatehtävä harjoituksena tai tenttinä, Palautuslaatikko ja SCORM.

Tarkastajat saavat näkyviin vaihtoehtoisia raporttinäkymiä tuloksista tarkasteltavakseen. Käyttäjät (yleensä opiskelijat) puolestaan voivat nähdä objektin asetusten mukaisesti joko raportin omista tuloksistaan tai vaihtoehtoisesti yksinkertaisen kokonaistilanne-yhteenvedon kaikkien käyttäjien suorituksista.

 Rakenteen muokkaaminen

Voit muokata tulosten yhteenvetoraportin sisältöä ja lisätä uusia elementtejä raporttiin kohdassa Rakenteen muokkaaminen. Raportin sisältöä voit muokata kahdesta eri linkistä: Näet raporttiin lisäämäsi elementit ja vapaakentät listattuna otsikon Muokkaa alla. Kunkin elementin / vapaakentän oikealla puolella olevaa Muokkaa-painiketta klikkaamalla pääset vaihtamaan kohteen nimeä, remove Poista-painikkeella voit poistaa kohteen raportista. Kunkin kohteen vasemmalla puolella on nuolikuvake, jolla voit vaihtaa kohteiden järjestystä raportissa vetämällä nuolipainikkeesta kohteen haluamaasi kohtaan.

 Raportit

Raportit-näkymässä pääset katsomaan tulosten yhteenvedoista raportteja. Raporttinäkymiä on valittavissa neljä erilaista: Yksinkertainen raportti, Yksityiskohtainen raportti, Valitse käyttäjät ja elementit raporttiin sekä Yksittäisten käyttäjien raportit.

Yksinkertainen raportti

Raportissa näkyy, ketkä käyttäjät ovat tehneet mitkäkin tehtävät (Kokonaistilanne-näkymä) tai käyttäjien tehtävien pistemäärät / arvosanat (Tulokset-näkymä). Voit vaihtaa näkymän klikkaamalla linkkiä raporttitaulukon yläpuolella. Voit myös tallentaa raportin csv-tiedostona omalle koneellesi Tallenna raportti csv-tiedostoksi -painikkeesta. Raportit-aloitusnäkymään pääset yläreunan Takaisin-linkistä.

Yksityiskohtainen raportti

Raportissa näkyy kaikkien Oikeudet-näkymässä valittujen käyttäjien yksityiskohtaiset tulokset yhdessä raportissa. Klikkaamalla käyttäjän nimen alla olevaa tehtävälinkkiä (tehtävän nimi), pääset suoraan kyseiseen tehtävään. Voit myös tallentaa raportin csv-tiedostona omalle koneellesi Tallenna raportti csv-tiedostoksi -painikkeesta. Raportit-aloitusnäkymään pääset yläreunan Takaisin-linkistä.

Valitse käyttäjät ja elementit raporttiin
Voit valita raporttiin näkymään haluamasi tiedot valitsemalla raporttiin ne käyttäjät ja elementit, jotka haluat raportissa näkyvän, sekä haluamasi raporttimuodon (yksinkertainen / yksityiskohtainen raportti). Valitse käyttäjät ja elementit merkitsemällä rasti niiden eteen, jotka haluat raporttiin sisällytettävän. Valitse myös raporttimuoto. Pääset tämän jälkeen katsomaan raportit valitsemasi raporttityypin mukaisesti kuten Yksinkertaisessa tai Yksityiskohtaisessa raportissa. Raportit-aloitusnäkymään pääset yläreunan Takaisin-linkistä.

Yksittäisten käyttäjien raportit
Pääset katsomaan yksittäisten käyttäjien raporttien tiedot klikkaamalla käyttäjän nimeä. Käyttäjän yksityiskohtaiset raporttitiedot avautuvat uuteen ikkunaan.  Raportit-aloitusnäkymään pääset yläreunan Takaisin-linkistä.

 Asetukset

Voit muokata objektin asetuksia. Voit mm. vaihtaa objektin nimen, määritellä avainsanat ja muut objektin asetukset. Kohdassa oikeudet, voit valita näkymän, miten käyttäjät näkevät raportin. Käyttäjät näkevät vain omat raporttinsa -valinnassa käyttäjät näkevät yksityiskohtaisen raportin omista suorituksistaan. Käyttäjät näkevät yhteenvedon kaikkien käyttäjien raporteista -valinnassa käyttäjät näkevät yksityiskohtaisen raportin omista suorituksistaan sekä yksinkertaisen kokonaistilanne-yhteenvedon muiden käyttäjien suorituksista.
Sinulla voi olla oikeus ajastaa objektin voimassaoloaika.

 Oikeudet

Käyttöoikeudet
Voit määrittää luku- ja kirjoitusoikeudet joko kaikille käyttäjille, ryhmille tai yksittäisille käyttäjille. Lukuoikeudet antavat oikeuden objektiin tutustumiseen ja kirjoitusoikeudet antavat oikeuden muokata objektin sisältöä ja asetuksia. Klikkaa lopuksi OK.

Käyttäjät

Tässä voit valita käyttäjät, joiden tulokset ovat mukana raportissa. Voit valita käyttäjät yksitellen tai valitsemalla kaikki käyttäjät listalta Valitse kaikki käyttäjät -painikkeesta.

Tarkastajat

Tässä voit valita tarkastajat, jotka näkevät kaikkien käyttäjien kaikki tiedot raporteissa ja pääsevät valitsemaan, mitä raportteja haluavat katsella. Voit valita käyttäjät yksitellen tai valitsemalla kaikki käyttäjät listalta Valitse kaikki käyttäjät -painikkeesta.

Alkuun

Uusi objekti > Seurantaobjekti Seurantaobjekti

Optiman Seurantaobjekti toimii yhdessä Seurantaraportti-objektin kanssa. Seurantaobjektiin kootaan seurattavan asian eri vaiheet. Seurattavat kohteet (esim. tehtävät, suoritukset, harjoitukset) voivat olla Optimassa olevia tehtäviä tai harjoituksia tai ne voivat olla jotain Optiman ulkopuolella suoritettavaa, josta tehdään merkintä seurantaobjektiin tehtävän valmistuttua. Seurantakohteena voivat toimia esimerkiksi erilaiset projektit, työharjoittelu tai henkilökohtainen opintosuunnitelma.

Seurantaraportti-objektiin voidaan koota tarvittavat Seurantaobjektit ja koostaa näistä yhteenveto. Raportointia varten perustetaan erikseen oma objekti, Seurantaraportti.

Toiminnot löytyvät kohdasta Uusi objekti > Seurantaobjekti ja Seurantaraportti. Käyttäjällä on käyttöoikeus toimintoon, kun työtilatason profiilista on valittuna kohta Seurantaobjekti ja raportointityökalu käytössä.

 Seurantaobjektin perustaminen

Seurantaobjektin perustaminen etenee vaiheittain. Valitse ensin objektien listalta "Seurantaobjekti". 

 Anna objektille nimi ja kirjoita tarvittaessa ohjeet. Valitse tyyppi.
-    Käyttäjä merkitsee suoritukset: vain käyttäjä merkitsee suorituksensa valmiiksi. Kun käyttäjä on merkinnyt kaikki osiot ja/tai aktiviteetit suoritetuiksi, ne siirtyvät Suoritettu-kategoriaan. Tarkastajalla voi olla mahdollisuus antaa arvosana ja kommentteja suorituksesta.
-    Tarkastaja hyväksyy suorituksen: vain tarkastaja merkitsee osiot ja aktiviteetit suoritetuiksi, kirjoittaa mahdolliset kommentit ja antaa arvosanan. Käyttäjä voi seurata tilanteen etenemistä.
-    Käyttäjä merkitsee ja tarkastaja hyväksyy suoritukset: käyttäjä voi merkitä suorituksen valmiiksi ja mahdollisesti kirjoittaa kommentteja. Tarkastaja voi hyväksyä suoritukset. Tarkastajalla voi myös olla mahdollisuus antaa kommentteja ja arvosana suorituksista.

Valitse arviointi.
-    Ei arviointia: tarkoittaa, että suoritukset merkitään suoritetuiksi ja mahdollisesti hyväksytyiksi, mutta suorituksista ei anneta arvosanaa.
-    Osiot: tarkoittaa, että arvosana annetaan osioista eli pääkohdat arvioidaan.
-    Aktiviteetit: tarkoittaa, että arvosana annetaan aktiviteeteista eli aktiviteetit arvioidaan.

Seurantaobjektin käyttäjien suorituksista voidaan tulostaa tai tallentaa todistukset. Voit kirjoittaa jo tässä vaiheessa todistuksen otsikon ja kuvauksen. Todistukset on mahdollista kirjoittaa myöhemminkin.

Valitse tarvittaessa Objektin toimintatila.
Piilotettu objekti: pitää tarvittaessa objektin piilossa muilta käyttäjiltä. Vain objektin omistaja ja henkilö, jolla on suuret oikeudet, näkee objektin vasemmassa kehyksessä.
Näytä objektin ohjeet ensin: näyttää kirjoittamasi ohjeet ennen varsinaisen objektin avautumista.

Klikkaa OK.

Seurantaobjektiin rakennetaan eri osiot eli seurannan vaiheet. Osiot ovat päävaiheita ja aktiviteetit ovat osioiden alakohtia. Vaiheet rakennetaan klikkaamalla perustamisen jälkeen linkkiä ”Uusi osio”, tai jos aktivoit seurantaobjektin vasemmasta kehyksestä, klikkaa ylhäällä näkyvää Muokkaa-painiketta. Pääset lisäämään, poistamaan tai siirtämään osioidem ja aktiviteettien paikkoja.

Anna osiolle nimi, kirjoita tarvittaessa osioon liittyvät ohjeet ja anna tarvittaessa aktiviteettien (alakohtien) lukumäärä.

Anna aktiviteetille nimi. Jos haluat, että aktiviteetista voidaan antaa kommentteja tai palautetta, aseta rasti ”Kommentit”-kohtaan. Linkki-kohtaan voi lisätä Optimassa olevan objektin, esim. aktiviteettiin liittyviä ohjeita.

 Seurantaobjektin käyttö

Käyttäjän näkymä

Seurantaobjektin käyttäjä voi käyttää objektia kolmella eri tavalla. Käyttäjällä voi olla mahdollisuus merkitä osio ja/tai aktiviteetti suoritetuksi. Hänellä voi myös olla mahdollisuus jättää kommentteja seurantaobjektiin.

Joissain tapauksissa, kun käyttäjä on merkinnyt suorituksensa valmiiksi, myös tarkastaja voi tämän jälkeen merkitä suorituksen hyväksytyksi ja antaa siitä arvosanan. Käyttäjä näkee tarkastajan tekemät merkinnät seurantaobjektissa.

Joissain tapauksissa suoritus-merkinnät tekee vain tarkastaja ja käyttäjä näkee tarkastajan tekemät merkinnät seurantaobjektissa.  

 
Tarkastajan näkymä

Kun tarkastaja / objektin omistaja klikkaa seurantaobjektia vasemmassa kehyksessä, hän näkee ensimmäisenä seurantaobjektin kokonaistilanteen. Aloittamatta-kentässä näkyvät käyttäjät, jotka eivät vielä ole aloittaneet suorituksiaan. Käyttäjän nimeä klikkaamalla voit tarkastella yksittäisen käyttäjän tilannetta. Aloitettu-kentässä näkyvät käyttäjät, jotka ovat aloittaneet osan suorituksistaan tai käyttäjien suoritukset ovat valmiit ja odottavat myös tarkastajan hyväksyntää. Hyväksytty suoritetuksi -kentässä näkyvät käyttäjät, jotka ovat tehneet kaikki suorituksensa eli merkinneet osiot ja/tai aktiviteetit suoritetuiksi ja/tai tarkastaja on suoritukset hyväksynyt.

Yläpuolella olevat painikkeet:

Käyttäjien tilanne: tämän painikkeen kautta tarkastaja näkee seurantaobjektin kokonaistilanteen käyttäjäkohtaisesti. Yhden käyttäjän tilannetta voi tarkastella klikkaamalla käyttäjän nimeä. Tarkastaja voi merkitä suorituksen hyväksytyksi, kun käyttäjä on merkinnyt suorituksen valmiiksi. Tarkastajalla voi myös olla mahdollisuus antaa suoritukselle arvosana. Tarkastajalla voi myös olla mahdollisuus antaa suorituksista kommentteja, kun käyttäjä on merkinnyt työn suoritetuksi. 

Kokonaistilanne: voit tarkastella tilastotietoja seurantaobjektiin liittyen.

Todistukset: voit tulostaa tai tallentaa käyttäjille todistukset seurattavasta kokonaisuudesta. Todistukseen voi kirjoittaa sanallisen arvion / kommentit, saada tarvittaessa grafiikkaa / tilastoja suoritetuista osioista ja aktiviteeteistä, liittää logon ja allekirjoituksen / nimenselvennyksen.

Muokkaa: voit muokata seurantaobjektin osioita ja aktiviteetteja.

Luku- ja kirjoitusoikeudet –linkin kautta voit määritellä käyttäjien oikeudet. Lukuoikeus mahdollistaa seurantaobjektin täyttämisen, kirjoitusoikeus antaa oikeuden muokata sitä.

Alkuun

Seurantaraportti Seurantaraportti

Seurantaraportti-objektin avulla voidaan tarkastella yhtä tai useampaa seurantaobjektia. Seurantaraporttiin voidaan valita tietyt seurantaobjektit, joista halutaan koostaa raportti. Jos seurantaobjekti on kopioitu useampaan työtilaan/kansioon, voi näistä kopioista koostaa yhteisen raportin. Näin tietystä seurantaobjektista, joka on käytössä useassa paikassa (esim. projektipohja) voi koota yhteisen tilastonäkymän.

Valitse ensin objektien listalta Seurantaraportti Valitse seurantaraporttiin seurantaobjektit, joista halutaan koota raportti. Jos seurantaobjekti on kopioitu useaan työtilaan / kansioon ja valitset tällaisen seurantaobjektin, ohjelma tarjoaa raporttiin myös kaikki kopiot. Eli voit hyödyntää tiettyä seurantaobjektin pohjaa (esim. projektien vaiheita tai opintosuunnitelmaa seuraavaa seurantaobjektia) useassa eri paikassa ja koota niistä kaikista yhteisen tilastonäkymän.

Seurantaraporttiin voi koota myös sisällöltään erilaisia seurantaobjekteja. Näin tehtäessä kannattaa muistaa, että sisällöltään erilaisten seurantaobjektien vertailu samassa näkymässä voi olla hankalampaa.

Alkuun

Uusi objekti> Ajanseuranta Ajanseuranta

Ajanseurannassa voi määritellä kurssit, kurssikategoriat ja työskentelytavat, joiden ajankäyttöä halutaan seurata. Ajanseuranta-objektin avulla käyttäjät voivat merkitä kurssilla käyttämänsä tunnit ylös haluttuihin kategorioihin ja näin voidaan seurata, miten ajankäyttö kurssilla jakautuu.

Pääsivu
Kun käyttäjät ovat kirjanneet valmiiseen ajanseurantaan merkintöjään, niitä voi tarkastella Pääsivu-valikosta. Valitse haluamasi kurssi tarkastelun kohteeksi kohdasta Aktiiviset kurssit. (Jos käyttäjät eivät ole tehneet vielä yhtään merkintää, ei valikossa näy yhtään kurssia.) Valitse tämän jälkeen ajanjakso, jolta haluat tarkastella yhteenvetoa kohdasta Kestoaika.Valitse tietojen Katselutapa. Katselutapojen vaihtoehtoja ovat:

Tunteja keskimäärin: näyttää kaikkien käyttäjien tuntimäärät opiskelutavan mukaan valitulla ajanjaksolla.
Tunnit ja opiskelutavat käyttäjältä: näyttää valitun käyttäjän tunnit valitulla ajanjaksolla. Käyttäjä valitaan kirjoittamalla käyttäjän nimi valinnan viereen ilmestyvään kenttään tai valitaan käyttäjälistasta. Optima näyttää valittavissa olevat käyttäjät, kun kirjoitat nimen ensimmäiset kirjaimet kenttään.
Aikamerkinnät ja kuvaukset käyttäjältä: näyttää valitun käyttäjän kohdalta ne päivät ja kellonajat sekä kuvaukset, jotka käyttäjä on kirjannut valitulla ajanjaksolla. Käyttäjä valitaan kuten kohdassa Tunnit ja opiskelutavat käyttäjältä.

Kurssit
Voit tuoda kursseja ajanseuranta-objektiin joko lisäämällä kurssit Optimassa Kurssit-valikon työkaluilla tai tuomalla WebOodi-formaatissa oleva tiedoston Optimaan Lataa kurssitiedosto –painikkeella.

Muokkaa tai lisää kursseja
Tässä kohdassa lisätään kursseja ajanseurantaan. Kirjoita kurssin nimi kenttään ja tallenna se Lisäys-painikkeella. Voit muokata kurssin nimeä valitsemalla kurssin nimen aktiiviseksi, kirjoittamalla kenttään uuden nimen ja tallentamalla valinnan Muokkaa-painikkeella.  Voit poistaa kurssin valitsemalla kurssin nimen aktiiviseksi ja klikkaamalla Poista-painiketta.  

Muokkaa tai lisää kurssihakemistoja
Tässä kohdassa lisäät kursseja ajanseurantaan. Kirjoita hakemiston nimi kenttään ja tallenna se Lisäys-painikkeella. Voit muokata kurssihakemiston nimeä klikkaamalla hakemiston nimen aktiiviseksi, kirjoittamalla kenttään uuden nimen ja tallentamalla valinnan Muokkaa-painikkeella. Voit poistaa kurssihakemiston valitsemalla sen nimen aktiiviseksi ja klikkaamalla Poista-painiketta.  

Aseta kursseja kurssihakemistoihin
Tässä kohdassa määrittelet lisäämäsi kurssit kurssihakemistoihin. Valitse pudotusvalikosta kunkin kurssin kohdalta kurssihakemisto, johon kurssi kuuluu. Vahvista määrittelyt lopuksi OK-painikeella.
 
Katso kursseja ja kurssihakemistoja

Saat näkyviin listan kurssihakemistoista ja niihin määritellyistä kursseista.

Työskentelytavat
Tässä kohdassa määrittelet ne työskentelytavat,  joiden avulla haluat käyttäjien määrittävän ajankäyttöään. Työskentelytapoja lisätään kirjoittamalla työskentelytavan nimi kenttään ja tallentamalla se Lisäys-painikkeella. Voit muokata työskentelytavan klikkaamalla työskentelytavan nimen aktiiviseksi, kirjoittamalla kenttään uuden nimen ja tallentamalla valinnan Muokkaa-painikkeella. Voit poistaa työskentelytavan, valitsemalla työskentelytavan nimen aktiiviseksi ja klikkaamalla Poista-painiketta.

HUOM! Käyttäjät eivät voi valita muita työskentelytapoja kuin ne, jotka olet määritellyt, eli työskentelytapojen listan on hyvä olla kurssien osalta hyvin kattava. Yleisimpiä työskentelytapoa, joita kursseille määritellään ovat esimerkiksi luennot, harjoitukset, itsenäinen työskentely, verkko-opiskelu, materiaaleihin tutustuminen jne. Työskentelytapoihin voi olla hyvä lisätä myös vaihtoehto Muu, jos käyttäjät tarvitsevat muun kuin jo määritellyn kentän. Käyttäjät voivat lisätä määrittelyihin oman kommenttinsa, mutta eivät voi muokata itse työskentelytapojen nimiä.

Alkuun

Muita objekteihin liittyviä toimintoja

Tallenna objektiksi -toiminto

Ympäristössä voi tallentaa minkä tahansa pääkehyksessä olevan objektin tai siihen liittyvän toiminnon tai näkymän omaksi objektikseen:

Avaa haluamasi objekti, toiminto tai näkymä ja klikkaa oikean kehyksen alalaidan Tallenna objektiksi -linkkiä. Valitse sen jälkeen kansio, johon objekti tallennetaan. Huomaa, että sinulla tulee olla auki pääkehyksessä juuri se asia, jonka haluat tallentaa objektiksi. Käytä tarvittaessa apuna oikeanpuoleisen kehyksen Katso-toimintoa, ja klikkaa vasta sen jälkeen Tallenna objektiksi -linkkiä.

Tallennettu toiminto tai näkymä toimii nyt omana itsenäisenä objektina. 

Tarkista uuden objektin nimi ja luku- sekä kirjoitusoikeudet.

Alkuun

Lisäobjektit Lisäobjekti

Objektin hallinta > Lisäobjekti

Erilaisia lisäobjekteja voi luoda kaikkien objektien yhteyteen: Kommentti, Viitteet, Linkki ja Lähetä viesti objektin omistajalle. Lisäobjektit voivat esiintyä eri nimisinä eri tilanteissa: allaolevat kuvaukset kertovat, mikä niiden sisältö voi olla.

Kommentointi-toiminto mahdollistaa vaikkapa keskustelun jonkin dokumentin sisällöstä. Ne, joilla on oikeudet lisäobjektiin, voivat lisätä oman kommenttinsa joko uutena Lisää kommentti -painikkeesta tai vastata aikaisempaan kommenttiin Vastaa kommenttiin -painikkeesta. Kommenteista muodostuu puurakenne. Jos kommentoitavaa dokumenttia muokataan välillä, tulevat puurakenteeseen mukaan dokumentin kaikki eri versiot.

Viitteet-toiminnossa annetaan käyttäjille mahdollisuus tuoda objektiin liittyvää materiaalia sen yhteyteen. Viitteet-otsikon alle kerääntyy käyttäjien tuomia tiedostoja tai linkittämiä sivuja.

Lisäobjektiksi voi myös luoda yhden tai useamman linkin, esim. Word-dokumentti tai internet-sivu, joka liittyy läheisesti kyseessä olevaan objektiin. Muut käyttäjät voivat tutustua linkkeihin, mutta eivät voi tehdä omia linkkejä muiden nähtäväksi, kuten Viitteet-lisäobjektissa. HUOMIO! Muista linkkiä tehdessäsi lisätä käyttäjille tarvittavat lukuoikeudet myös linkin kohteeseen. Käyttäjille pitää asettaa lukuoikeudet myös linkin kohdeobjektiin.

Lisäobjektina toimiva Lähetä viesti objektin omistajalle -toiminto antaa käyttäjille mahdollisuuden lähettää helposti viesti kyseisen objektin tekijälle. Viestin vastaanottaja määrittyy automaattisesti, samoin kuin otsikkokin: kyseisen objektin nimi.

Lisäobjektien visualisointi

Kun mihin tahansa objektiin on liitetty kaksi tai useampia lisäobjekteja, ne esitetään kuvakarttana, josta on linkit liitettyihin lisäobjekteihin. Lisäobjektikartan saa näkyviin joko klikkaamalla objektin vieressä olevaa Lisäobjekti-ikonia lisäobjekti tai Objektin hallinnasta, kohdasta Lisäobjektit / Lisäobjektikartta.

Jos objektissa on vain yksi lisäobjekti, se näytetään suoraan pääkehyksessä.

Alkuun

Annotaatio-työkalu annotaatio

Optiman annotaatio-työkalun avulla käyttäjä voi tehdä merkintöjä tai muistiinpanoja dokumenttiin. Kirjoitetut merkinnät tulevat näkyviin pieneen ikkunaan, kun hiiren osoitin viedään merkittyjen sanan/sanojen päälle.

Dokumenttiin voi lisätä merkintöjä, kun dokumentti on tehty jollain Optiman tekstieditorilla tai html-editorilla. Kun käyttäjä tekee dokumentin em. työkaluilla ja tallentaa sen, yleisasetuksista (jossa määritellään mm. objektin nimi) rastitetaan kohta Käyttäjät voivat lisätä merkintöjä dokumenttiin.

Kun käyttäjä (dokumentin omistaja tai tavallinen käyttäjä) avaa dokumentin, dokumentin nimen oikealle puolelle yläkehykseen ilmestyy linkki-ikoni Annotaatio, josta annotaatio-työkalu käynnistetään. Annotaatio-työkalu avautuu pääkehykseen.

Voit tehdä avaamaasi dokumenttiin merkintöjä.

 1. Maalaa kohta (sana/sanat), josta haluat kirjoittaa muistiinpanoja.
 2. Klikkaa Lisää-painiketta.
 3. Kirjoita muistiinpanolle otsikko ja Kommentti-kenttään muistiinpano.
 4. Tallenna-painikkeesta tallennat kirjoittamasi.

Voit hakea aiemmin tekemiäsi merkintöjä Etsi-painikkeen avulla. Saat yhteenvedon muistiinpanoista klikkaamalla Yhteenveto-painiketta. Voit myös poistaa merkintöjä Poista ja Poista kaikki –painikkeiden avulla. Kun lopetat työskentelyn, klikkaa Tallenna- tai Sulje-painiketta.

Muut käyttäjät näkevät tekemäsi muistiinpanot, kun he avaavat objektin. Kun käyttäjä vie hiiren kohdalle, jossa on muistiinpanoja (sana/sanat näkyvät eri värillä alleviivattuna), näkymään avautuu pieni teksti-ikkuna.

Alkuun

Materiaalin poistaminen

Objektin hallinta > Poista

Objekteja voidaan poistaa, jolloin ne joutuvat roskakoriin. Roskakorin sisältöä voi tarkastella työtilan hallinnan kautta: Työtilan hallinta > Roskakori. Ja kaikki Optimassa poistetut objektit löytyvät ympäristön hallinnassa, kohdasta Toiminnot > Roskakori. Roskakorista voidaan palauttaa objekteja entisille sijaintipaikoilleen, jos ne ovat olemassa. Jos aiempi sijaintikansio on poistettu, objekti pitää palauttaa työtilan juureen.

Kansion hallinta > Poista

Materiaalia voi poistaa objekti kerrallaan tai kansio kerrallaan, jolloin poistuu koko kansion sisältö. Kansion hallinnan Poista-toiminnossa voidaan myös valita tietyt useat kohteet poistettavaksi. 

Työtilan hallinta > Poista

Työtilan hallinnan Poista-toiminnossa voidaan myös valita tietyt useat objektit tai useat kansiot poistettavaksi kerralla. Myös koko työtila voidaan poistaa.

Materiaalia voi poistaa sen omistaja tai käyttäjä, jolla on profiilissaan oikeus kaikkiin objekteihin. Ohjelma varmistaa aina erillisessä toimintoikkunassa, että käyttäjä todella haluaa suorittaa operaation. 

Kun jäsen poistetaan työtilasta, jäsenen materiaalit jäävät työtilaan.

Kun käyttäjä poistetaan ympäristöstä, Optima kysyy, mitä hänen objekteilleen tehdään:

- Poistetaan käyttäjät ja hävitetään kaikki heidän objektinsa, vastauksensa ja viestinsä.
- Poistetaan käyttäjät ja jätetään objektit ympäristöön. Vastaukset ja viestit hävitetään, mukaanlukien palautuslaatikon tiedostot.
- Poistetaan käyttäjät ja jätetään objektit, vastaukset ja viestit ympäristöön. Vastaukset ja viestit ovat nähtävissä nimettöminä. Palautuslaatikon tiedostoihin pääsee käsiksi palauttamalla käyttäjä takaisin ympäristöön.

Alkuun

Materiaalin palauttaminen

Työtilan hallinta > Operaatiot > Roskakori
Ympäristön hallinta > Toiminnot > Roskakori

Joskus käyttäjä tulee hävittäneeksi materiaalia, jota ei ollut tarkoitus poistaa. Tällainen materiaali voidaan palauttaa takaisin, sillä se löytyy roskakorista. Koko ympäristön roskakorin hallintaoikeudet on ympäristön hallinnoijalla. Työtilan omistajalla on oikeus roskakoriin työtilansa osalta. Palautusoperaatio on helppo: avataan roskakori, valitaan kohde ja palautetaan se sopivaan paikkaan.

Roskakori voidaan tyhjentää välillä: sieltä voidaan valita kaikkein vanhimmat poistetut tiedostot kokonaan hävitettäviksi.

Alkuun